Good to Know
16 August 2021, 2:38 PM

Vremea pe telefon: Ce înseamnă, de fapt, 25% șanse de ploaie azi?

Dacă ai planuri pentru o zi anume sau dacă pur și simplu vrei să știi cu ce să te îmbraci când pleci de acasă, cu siguranță verifici vremea pe telefon. Cele mai multe smartphone-uri pot afișa până la șapte zile de prognoză meteo, cu temperaturi minime și maxime, posibile fenomene inedite sau șanse de precipitații, exprimate în procente.

Totuși, ce înseamnă 25% șanse de ploaie azi? E nevoie sau nu să-ți iei umbrela într-o zi în care procentul de precipitații afișat pe telefon este unul mic? 

Unii cred că 25% șanse de ploaie azi înseamnă că va ploua un sfert din zi. Alții zic că 25% șanse de ploaie înseamnă că, din 100%, care ar reprezenta o zi în care precis va ploua, posibilitatea să vezi vreun strop de ploaie este de doar 25%, adică una foarte mică.

De fapt, 25% șanse de ploaie azi se „traduce” altfel. Această informație care ar putea apărea pe telefonul tău înseamnă că un anumit procent din zona prognozată va fi acoperit de ploaie, în cazul nostru, 25%.

Meteorologii nu sunt de acord cu modul de măsurare a probabilității de precipitații, adică acel procent mic sau mare de ploaie care apare afișat în aplicația meteo de pe telefoanele noastre. Unii folosesc o formulă pentru a stabili șansele de ploaie - probabilitatea de ploaie = șansele de ploaie prognozate X suprafața despre care vorbim. Deci, dacă există 50% șanse de ploaie în 50% dintr-o anumită zonă, probabilitatea de ploaie devine 25%. Altfel spus, dacă telefonul afișează că sunt 25% șanse de ploaie azi, mai mult ca sigur ar fi o idee înțeleaptă să-ți iei umbrela cu tine când pleci de acasă.

În plus, aceste prognoze pot fi stabilite pe suprafețe destul de limitate. Asta înseamnă că, dacă într-o zi obișnuită te deplasezi pe distanțe mari, șansele să treci printr-o zonă în care plouă cresc. 

Așadar, dacă într-o zi în care ai organizat o petrecere în aer liber sau o ieșire în parc șansele de ploaie sunt ridicate, poate ai face bine să amâni activitatea pentru o altă perioadă, eventual una în care șansele de ploaie sunt minime sau nule.


Dacă informațiile din acest material ți-au fost de ajutor să înțelegi ce înseamnă formularea șanse de ploaie azi, poate ar fi o idee bună să dai un share acestui articol, pentru ca ele să ajungă la cât mai multe persoane. 

Fadia Hirtan
Flip.ro

Comentarii

Inca nu au fost adaugate comentarii pentru acest articol. Fii tu primul!

Ultimele aparute pe Flip