Apple, mai aproape de primul telefon pliabil? Compania dezvoltă un ecran specific pentru modelele rulabile

Apple, mai aproape de primul telefon pliabil? Compania dezvoltă un ecran specific pentru modelele rulabile

Publicat de Fadia Hirtan
pe 11.05.2022

O binecunoscută publicație din Coreea de Sud, TheElec, a dezvăluit de curând că Apple dezvoltă un nou tip de ecran OLED, specific telefoanelor pliabile. Marea descoperire este, de fapt, lipsa stratului polarizator de pe display, folosit în prezent, pentru panourile convenționale ale telefoanelor, adică pentru ecranele clasice. 

Tehnologia de afișare fără polarizare este utilizată și de către cei de la Samsung, pentru modelele lor pliabile Galaxy Z Fold 3, și poartă numele de Eco²OLED. Acum, se pare că și Apple va folosi o abordare similară, ceea ce ne face să ne gândim că modelele de iPhone pliabil sunt mai aproape decât ne putem imagina, deși analistul Ming-Chi Kuo susține că nu avem cum să le vedem lansate mai devreme de anul 2025.

Polarizarea ecranelor de telefon face ca luminozitatea acestora să fie una excelentă, cu prețul îngroșării ușoare a panourilor. Așa cum ai intuit deja, acest aspect contravine principiului care stă la baza telefoanelor pliabile. Aceste dispozitive au nevoie de display-uri cât mai subțiri, pentru a putea fi rulate.

Așadar, pentru a putea crea un iPhone pliabil, Apple va îndepărta stratul de polarizare al afișajelor de pe viitoarele telefoane. Asta va duce, însă, pe de o parte, la nevoia de a mări capacitatea bateriilor. Așa cum îți explicam mai sus, polarizarea ajută la creșterea luminozității ecranelor. În lipsa acesteia, display-urile au nevoie de un consum mai mare de energie, pentru a egala vizibilitatea pierdută. Așadar, producătorul american va fi nevoit să ofere acumulatori mai buni decât cei folosiți în acest moment pe modelele clasice de iPhone.

Sau poate Apple va copia ideea de la concurență. În loc să folosească un film polarizator, Samsung Display a imprimat un filtru de culoare pe filmul subțire de încapsulare și a adăugat un strat de definire a pixelilor negri, ceea ce a permis panoului pliabil să ofere culori mai clare. Compania a susținut că această tehnologie poate crește transmisia luminii cu 33% și poate reduce consumul de energie cu 25% mai mult decât panourile sale anterioare de afișare.

Iată și două figuri dintr-un brevet depus de Apple care descriu cum ar putea arăta designul unui iPhone pliabil:

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!