Telefoanele te ajută să fii în permanență conectat la tot ce se întâmplă în jur și să ții legătura cu cei dragi, indiferent de locul în care te afli. Ca orice alt device, nici smartphone-urile nu sunt lipsite de probleme.
Una dintre cele mai frecvente nemulțumiri ale utilizatorilor este legată de supraîncălzire telefon.
În acest material, ți-am pregătit toate informațiile cu ajutorul cărora vei înțelege de ce se încălzește telefonul, dar și cum poți rezolva această situație.
Un telefon supraîncălzit reprezintă o situație normală, însă, când temperatura acestuia depășește o anumită limită, poate reprezenta un motiv de îngrijorare. Pentru ca telefonul să funcționeze normal, este nevoie că, în interiorul lui, să se producă mișcare și, implicit, energie, fapt care duce și la degajarea de căldură.
Supraîncălzirea telefonului poate fi un efect al acțiunii diverselor elemente ale telefonului. Vom afla în rândurile următoare de ce se supraîncălzește telefonul.
Dacă te întrebi de ce mi se încălzește telefonul, ar trebui să știi că procesorul este elementul care consumă cea mai multă energie și, din acest motiv, și cel care disipă cea mai mare cantitate de căldură. Probabil ai observat că, atunci când folosești telefonul pentru jocuri sau pentru a accesa site-uri mai solicitante, acesta are tendința de a se încălzi. Asta se întâmplă din cauza procesorului, care este nevoit să consume mai multă energie în timpul acestor acțiuni.
De ce se încălzește bateria la telefon? Ei bine, după o perioada mai lungă de folosire, bateria – formată din mai mulți acumulatori pe baza de litiu – se uzează. Răspunsul la întrebarea de ce telefonul se încălzește poate fi destul de simplu. Utilizarea telefonului presupune descărcarea și încărcarea periodică a bateriei și, prin acest proces, se degajă căldură. Este posibil că telefonul tău să se încălzească din acest motiv.
Camera foto este unul dintre cele mai importante elemente ale telefonului mobil, dacă este să ne gândim la amploarea pe care au căpătat-o rețelele de social media în ultimii ani. Tocmai din acest motiv, o camera cu o rezoluție cât mai mare se află printre dorințele utilizatorilor de telefoane mobile. Însă, cu cât rezoluția camerei este mai mare, cu atât aceasta consumă mai multă energie și poate provoca o încălzire mai rapidă a telefonului.
Unele telefoane dispun de reglarea automată a luminii ecranului în funcție de nivelul de lumina din mediul în care sunt folosite, dar nu toate oferă această posibilitate. În plus, există utilizatori cărora le place să interacționeze cu un ecran foarte luminos, în care culorile sunt mai vii. Cei care mențin în permanență ecranul telefonului setat la luminozitate maximă trebuie să știe că acest lucru înseamnă consumarea unei cantități mai mari de energie și disiparea de mai multă căldură.
Supraîncălzirea telefonului are legătură, cel mai adesea, cu suprasolicitarea cipului, această putând fi cauzată de mai mulți factori
Un alt posibil răspuns la întrebarea de la ce se încălzește telefonul ar putea fi următorul. Dacă folosești telefonul mobil pentru a face mai multe lucruri simultan – trimiți mesaje în timp ce rulează o melodie pe YouTube și vrei să îți faci și o poză în acest interval, de exemplu – este posibil că telefonul tău să se supraîncălzească. Presiunea pusă pe elementele telefonului mobil favorizează creșterea temperaturii și, astfel, dispozitivul se poate supraîncălzi.
Poate fi greu să stai departe de telefonul mobil, dar ar fi bine să încerci să faci acest lucru măcar atunci când îl lași la încărcat. În caz contrar, mai ales dacă utilizezi aplicații solicitante în timp ce telefonul se încarcă, s-ar putea să simți cum temperatura acestuia crește destul de mult. Acest lucru poate fi cauzat și de folosirea unui încărcător fake în loc de unul original.
Dacă ai multe aplicații instalate în telefon, chiar dacă nu le folosești în mod activ, șansele ca dispozitivul tău să se supraîncălzească sunt mai mari. Jocurile complexe și aplicațiile de mărimi mari solicită cel mai mult procesorul telefonului mobil, ducând la încălzirea excesivă a acestuia.
Datele mobile activate, Wi-Fi-ul pornit sau Bluetooth-ul fac ca bateria telefonului să se descarce mai repede și, când le folosești, este posibil ca acestea să aibă ca rezultat creșterea temperaturii device-ului. De asemenea, accelerarea procesului de încălzire poate fi determinată și de luminozitatea puternică a ecranului, dacă o ai astfel setată.
În plus, în funcție de zona în care telefonul are o temperatura mai mare decât ar fi normal, îți poți da seama care ar putea fi elementul care determina supraîncălzirea:
- Dacă temperatura este prea mare în partea din spatele telefonului, în zona carcasei, se poate că problema să fie la baterie. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, cel mai probabil va trebui să înlocuiești bateria cu una nouă;
- Dacă supraîncălzirea afectează partea inferioară a telefonului, acolo unde se află portul de încărcare, este posibil ca încărcătorul să cauzeze problema. Încearcă să folosești un alt încărcător, preferabil unul original;
- Dacă ecranul sau zona cu difuzorul se supraîncălzește, cel mai bine ar fi să mergi cu telefonul la un service pentru că e posibil ca alte probleme ale telefonului să fi cauzat creșterea temperaturii.
Chiar dacă ești un utilizator înrăit al telefonului mobil și ai nevoie constant de el, poți face câteva lucruri pentru a evita, pe cât posibil, supraîncălzirea acestuia. De exemplu:
- Folosește doar încărcătoare originale, chiar dacă sunt puțin mai scumpe decât cele fake;
- Nu lăsa telefonul la încărcat peste noapte;
- Nu lăsa telefonul, în timp ce se încarcă, pe suprafețe textile (pe pat sau pe covor) deoarece acestea înmagazinează căldură;
- Dezinstalează aplicațiile pe care nu le folosești;
- Nu lăsa deschise aplicațiile pe care nu le utilizezi în acel moment;
- Actualizează sistemul de operare când ai această posibilitate;
- Nu folosi funcția Bluetooth pe termen lung;
- Nu îți lăsa telefonul în soare.
Supraîncălzirea telefonului nu este doar o problemă deranjantă pentru tine ca utilizator, ci și una care poate crea defecțiuni dispozitivului.
Principalul efect negativ pe care îl poate avea supraîncălzirea telefonului îl reprezintă deteriorarea bateriei și a cipului.
Bateriile telefoanelor mobile sunt construite să dureze în timp, dar nu veșnic. Dacă, de exemplu, expui telefonul la soare pentru o perioada mai lungă, bateria va trebui încărcată mai des, deoarece se va deteriora.
În cazul cipului, acesta este construit astfel încât să evite supraîncălzirea telefonului, încetinind viteza procesorului în acest sens. Cipul se poate deteriora dacă este expus pentru o lungă perioadă la soare, dar această situație este destul de rară, deoarece telefoanele sunt pregătite pentru a face față și acestor cazuri.
Dacă observi că telefonul tău se supraîncălzește uneori, poți rezolva problema. Când supraîncălzirea are loc în mod constant, deși ai luat măsurile necesare pentru a o preveni, cel mai bine este să mergi cu telefonul la un service.
În funcție de motivul supraîncălzirii, poți face câteva lucruri că să reduci temperatura telefonului tău:
- Dacă telefonul se supraîncălzește în timp ce este la încărcat, scoate-l din priză. Verifică dacă încărcătorul corespunde telefonului tău și, dacă remarci supraîncălzirea și când încărcarea are loc de la laptop, mergi cu telefonul la un service;
- Dacă remarci supraîncălzirea după câteva ore de utilizat fără pauză telefonul mobil, timp în care ai rulat mai multe aplicații și ai folosit și datele mobile, încearcă să reduci din aceste acțiuni sau, dacă este posibil, chiar să nu mai folosești telefonul câteva minute pentru a reveni la temperatura normală;
- Dacă ai uitat telefonul în soare, închide-l, pune-l la umbră și așteaptă câteva minute până când acesta se răcește în mod natural.
Trebuie să recunoaștem că rare sau chiar inexistente sunt momentele în care ieșim din casă fără telefonul mobil, așa că trebuie să încercăm să îl protejăm pentru a ne putea ajuta ori de câte ori avem nevoie de el.
Fii atent la semnalele pe care ți le dă telefonul tău și mergi cu el la service atunci când remarci o problemă. Nu ignora supraîncălzirea telefonului, deoarece aceasta poate fi cauzată de problemele interne ale telefonului.
Eugen Popa
Ok dar ce aplicație antivirus răcește bateria detalii ok mulțumiri o seara buna