Google creează ochelarii inteligenți, care traduc în timp real și afișează textul pe lentile

Google creează ochelarii inteligenți, care traduc în timp real și afișează textul pe lentile

Publicat de Fadia Hirtan
pe 12.05.2022

Îți mai aduci aminte de Google Glasses, proiectul gigantului în tehnologie de acum câțiva ani? Nu ai mai auzit nimic despre ideea care părea la vremea aceea adusă dintr-un film SF pentru că planul celor de la Google s-a dovedit a fi un eșec. În primul rând pentru că varianta din 2012 a ochelarilor inteligenți ar fi costat nu mai puțin de 1.500 de dolari. Iar apoi, pentru că prototipul de la vremea respectivă avea prea multe bug-uri.

Google n-a abandonat, însă, ideea de a se folosi de o pereche de ochelari pentru a aduce tehnologia în fața noastră, ad litteram. Așa că, recent, compania a dezvăluit faptul că lucrează la un nou model de smart glasses, de data aceasta cu mai puțină vâlvă decât cea făcută acum câțiva ani. Asta și pentru că ochelarii inteligenți prezentați de curând au o destinație singulară. 

Aceea de a traduce în timp real tot ceea ce spun cei din jurul tău, dacă vorbesc o altă limbă. Dispozitivul pune, practic, funcția Translate direct pe lentilele ochelarilor, astfel încât toți cei care poartă o pereche de la Google să poată citi în limba aleasă, ca în cazul unei subtitrări, tot ceea ce aud. 

Într-o filmare despre prototip, Eddie Chun a spus că Googlelucrează la tehnologia care ne permite să distrugem barierele lingvistice”. 

Reprezentații Google au mai arătat arătat și faptul că o persoană care și-a pierdut auzul ar putea folosi ochelarii inteligenți pentru a putea înțelege mai ușor ce spun cei care nu au învățaț încă limbajul semnelor.

CEO-ul Google, Sundar Pichai, a descris tehnologia drept o nouă frontieră. „Aceste capabilități AR sunt deja utile pe telefoane și magia va prinde viață atunci când le puteți folosi în lumea reală, fără ca tehnologia să vă împiedice”, a spus el într-o postare pe blog.

Google nu a dezvăluit, deocamdată, prea multe informații despre acești ochelari inteligenți. Așa că nu știm precis ce nume vor purta, ce specificații vor avea sau care va fi modul concret în care subtitrarea obținută din traducerea textului în timp real va apărea pe lentile. 

Ce știm sigur este că, dacă ajung să se lanseze și să fie disponibili pentru a fi cumpărați, ochelarii smart de la Google ar reprezenta un pas uriaș pentru comunicare. 

Ce zici, ai investi într-o astfel de pereche de ochelari, care te-ar ajuta, de exemplu, atunci când ești în vacanță într-o țară a cărei limbă nu o vorbești?

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Ion Maria

Ion Maria

Da, as investi în astfel de ochelari și aștept lansarea lor..

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!