Nu mai e nicio îndoială că vara și-a intrat pe deplin în drepturi. O spun temperaturile ridicate, oboseala resimțită de organism din cauza caniculei și aparatele de aer condiționat pe care nu le mai închidem cât e ziua de lungă.
Temperaturile extreme sunt dușmanii gadgeturilor noastre, dar mai cu seamă ai telefoanelor, de care am ajuns să nu ne mai despărțim. Căldura excesivă sau razele puternice ale soarelui pot avea un impact nedorit asupra smartphone-urilor. Un telefon încins poate duce la pierderea datelor, scurgerea sau umflarea bateriei ori, pur și simplu, încetinirea dispozitivului.
Pentru a evita toate aceste scenarii neplăcute, îți recomandăm să renunți la obiceiurile de mai jos, măcar în zilele caniculare. Iată ce NU trebuie să faci vara, dacă vrei să-ți protejezi telefonul.
Să porți telefonul în buzunar
În afară de disconfortul evident de a purta un telefon în buzunar atunci când e foarte cald și transpiri, e bine să știi că dispozitivul poate avea de suferit dacă este ținut astfel pentru perioade mai lungi.
În primul rând, vorbim de căldura corpului tău, amplificată de aerul fierbinte de afară, care va împiedica telefonul să mențină o temperatură joasă, prielnică dispozitivului pentru a funcționa în parametri.
Mai apoi, discutăm despre supraîncălzirea dispozitivului, ceea ce poate duce la umflarea sau scurgerea bateriei ori, în cele mai negre scenarii, chiar de aprinderea smartphone-ului.
Nu în ultimul rând, transpirația ta poate ajunge în difuzorul sau microfonul telefonului, ceea ce poate duce la înfundarea lor.
Ideal ar fi să porți telefonul într-o geantă sau o borsetă, într-un compartiment ferit de chei, pixuri sau orice alte obiecte care ar putea să-l zgârie.
Să-ți lași telefonul în mașină
Dacă nu știi cât de fierbinte poate deveni aerul din habitaclu într-o zi caniculară și cât de repede se ajunge la o temperatură insuportabilă, încearcă să reziști în mașină măcar cinci minute cu geamurile închise și motorul pornit.
Dacă ai parcat într-un loc cu soare, nu uita să iei cu tine și telefonul atunci când ieși din mașină.
Apple recomandă să eviți utilizarea iPhone-urilor când afară este foarte cald. Telefoanele Apple sunt proiectate să funcționeze la capacitate optimă la temperaturi cuprinse între 16° și 22° C, iar tot ce depășește 35° C îți poate expune dispozitivul unui risc major. Astfel, în zilele caniculare, telefonul se poate deteriora ireversibil, dacă îl lași în mașină sau, mai rău, pe bord.
Să-ți lași telefonul la încărcat în soare
E posibil să-ți fie comod să scoți bateria externă din geanta de plajă și să-ți lași telefonul la încărcat, cât timp tu mai faci o baie în mare.
Nici încărcarea smartphone-ului în razele directe ale soarelui, nici încărcarea acestuia sub un prosop nu te vor scuti de riscul de a distruge telefonul. Ambele situații ar duce la o supraîncălzire a dispozitivului.
Dacă nu te poți despărți de telefon la plajă și e musai să-l reîncarci, cel mai bine ar fi să îl lași neacoperit, undeva la umbră.
Să folosești telefonul la luminozitate maximă
Creșterea luminozității telefonului va forța bateria acestuia să lucreze mai mult. Drept urmare, supraîncălzirea dispozitivului va fi inevitabilă.
Dacă ai nevoie să urmărești ceva pe telefon atunci când soarele e prea puternic, setează luminozitatea ecranului la maximum, dar nu uita să o reduci la loc. Astfel, vei economisi și baterie!
La fel de bună se poate dovedi a fi și o folie anti-glare, care va respinge razele de lumină și te va ajuta să poți urmări mai ușor conținutul de pe ecranul telefonului tău.
Să lași aplicații pornite
Aplicațiile care rulează în fundal îți vor face telefonul să funcționeze mai greoi. Asta va duce, din nou, la supraîncălzirea dispozitivului.
Obișnuiește-te să închizi aplicațiile pe care nu le mai folosești. Pe iPhone poți face asta dacă apeși de două ori pe butonul de Home și glisezi aplicațiile de care nu mai ai nevoie. Pe Samsung poți face același lucru dacă apeși pe butonul din stânga butonului de Home, iar pe Huawei poți elimina aplicațiile aflate în pending apăsând pe butonul din dreapta butonului de Home.
Ce să faci dacă telefonul s-a supraîncălzit?
Dacă telefonul s-a înfierbântat, scoate-l de la încărcat (dacă este cazul) și pune-l pe modul avion (airplane mode). Această metodă va ajuta dispozitivul să revină la o temperatură normală în cel mai scurt. Depozitează-l departe de razele soarelui și așteaptă câteva minute.
Nu încerca să-i scazi temperatura dispozitivului prin poziționarea sa sub un jet de apă rece sau în frigider ori prin alte metode despre care ai putea crede că ar funcționa în acest caz, ci lasă-l să ajungă singur la o temperatură optimă.