Număr privat - tot ce ar trebui să știi despre apelurile cu număr ascuns

Număr privat - tot ce ar trebui să știi despre apelurile cu număr ascuns

Publicat de Iulia Nicolaie
pe 04.03.2024

Atunci când primești un apel, ești tentat să lași deoparte tot ceea ce făceai până în acel moment pentru a vedea cine te sună. Dacă pe display apare informația că ești apelat de un număr privat, fie vei fi entuziasmat să vezi cine se află „la capătul celălalt al liniei” și vei răspunde imediat, fie vei fi cuprins de anxietate și vei prefera să nu permiți începerea conversației, ignorând apelul. Totuși, în această ultimă situație, e posibil să rămâi cu o curiozitate care nu-ți va da pace, pentru că te vei întreba constant De unde am primit acest apel cu număr ascuns și, dacă va fi cazul, ce pot face pentru blocare număr privat?

 

 

Un număr privat este acela care nu dezvăluie identitatea și informațiile de contact ale apelantului. Când te sună cineva cu număr ascuns, pe ecranul telefonului tău mai pot apărea și alte sintagme care determină același lucru, precum:

  • Blocked (Blocat)
  • Private Caller (Apelant privat)
  • No Caller ID (Fără ID Apelant)
  • Restricted (Restricționat)
  • Unknown (Necunoscut)

Ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu răspunsuri la cele mai des întâlnite întrebări legate de apelare și identificare număr privat, așa că află din rândurile de mai jos tot ce ar trebui să știi despre acest subiect. Iată ce ți-am pregătit în acest material:

 

1. Cum aflu cine mă sună cu număr privat?

 

Lista celor care vor prefera să te sune cu număr privat poate fi împărțită în mai multe categorii.

În primul rând, putem vorbi despre persoanele care te cunosc și care vor să îți facă o surpriză sau o farsă amuzantă de 1 aprilie, de exemplu. Această categorie de apelanți cu număr privat este complet inofensivă, ba chiar e posibil să-ți facă ziua mai bună.

Totuși, în categoria celor pe care îi cunoști și care te sună cu număr privat pot fi incluși și foștii parteneri de viață sau de afaceri cu care nu ai încheiat relația în cele mai sănătoase condiții. Conversațiile cu aceștia, vom presupune, nu sunt întocmai unele cu final fericit.

Tot în categoria apelanților cu număr ascuns pe care ai vrea să îi eviți se încadrează și răufăcătorii, adică acei escroci care pot pretinde că au nevoie de datele tale personale sau de acces pe diferite platforme pe care le folosești ori chiar de bani, invocând tot felul de scenarii despre care suntem siguri că ai mai auzit.

 

2. Aplicații care arată cine te sună cu număr privat - reale sau nu?

 

Dacă vrei să afli cine te sună cu număr privat nu ai la dispoziție decât varianta de a răspunde la telefon. Deși vei găsi în diferite alte surse recomandări de aplicații gratuite care promit să deconspire cine sună cu număr ascuns, noi nu am găsit niciuna care să facă asta.

Ori poate nu am avut noroc să dăm peste vreuna reală. Dacă tu folosești una pe care ne-o poți recomanda, abia așteptăm să o folosim, așa că spune-ne în comentarii despre ce aplicație e vorba!

În afară de a obține de la utilizatori o mulțime de date personale, cum ar fi numărul de telefon, lista de contacte, data nașterii sau adresa de e-mail, aplicațiile TrueCaller și CallApp, cele mai populare aplicații care afișează numerele private din listele lungi peste care am dat online, nu ajută la identificarea unui apelant care te sună cu număr privat.

Le-am instalat și le-am testat, însă am fost dezamăgiți că nu ajută la nimic. Cel puțin, nu în varianta lor gratuită.

Culmea este că aceste aplicații nu mai sunt de actualitate, adică nu mai reprezintă o soluție eficientă pentru dezvăluirea apelanților care preferau să sune cu număr privat de când cu GDPR-ul, deși ele continuă să adune date personale de la toți cei care aleg să le descarce în telefon.

Tocmai de aceea, îți recomandăm să nu-ți mai bați capul cu ele.

 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

3. Cum sun cu număr privat?

 

Dacă vrei să suni cu număr ascuns, poți folosi deja celebrul cod #31# înaintea numărului de telefon pe care dorești să-l apelezi. Concret, dacă vrei să apelezi 0722.00.00.00 cu număr privat, va trebui să tastezi #31#0722000000.

Acest cod este valabil atât pentru România, cât și pentru:

  • America
  • Australia
  • Albania
  • Argentina
  • Bulgaria
  • Danemarca
  • Canada
  • Franța
  • Germania
  • Grecia
  • India
  • Israel
  • Italia
  • Olanda
  • Africa de Sud
  • Spania
  • Suedia
  • Elveția
     

Condiția pentru ca acest cod să funcționeze este să folosești o cartelă prepaid sau un abonament din aceste state.

 

4. Cum să setezi telefonul pentru a suna cu număr ascuns permanent

 

Dacă ții foarte mult la confidențialitate și anonimat, este important să știi că poți seta apelarea permanentă cu număr privat direct de pe smartphone-ul tău. Din momentul în care ai finalizat configurarea acestei funcții, apelul tău va fi unul cu număr ascuns, indiferent dacă numărul apelat se află sau nu în agenda ta de contacte.

Odată cu această alegere, este nevoie să fii conștient că este posibil ca prietenii sau membrii familiei tale să nu îți mai răspundă la telefon, asta pentru că cei mai mulți dintre noi preferăm să evităm conversațiile cu persoane necunoscute. Iată mai jos, în pași simpli, cum să faci setările în funcție de tipul de telefon pe care îl deții:

Setare apel permanent cu număr privat pentru telefon Android:

  1. Accesează Settings > Call
  2. Apasă Additional Settings > Caller ID
  3. Selectează Hide number

Setare apel permanent cu număr privat pentru iOS:

  1. Accesează Settings > Phone
  2. Apasă Show My Caller ID și glisează în stânga ca să închizi opțiunea

5. Blocare număr privat - cum eviți neplăcerile?

 

Dacă vrei să eviți apelurile cu număr ascuns, chiar dacă ele sunt efectuate de persoane pe care le cunoști, nu va trebui decât să umbli la setările telefonului tău. În plus, această variantă va bloca și apelurile venite din partea numerelor de telefon pe care nu le ai înregistrate în lista de contacte.

Cu alte cuvinte, vei scăpa de telefoanele de la diverși agenți de vânzări care, da, încă mai practică această metodă de a găsi noi clienți.

Tot ce va trebui să faci pentru a bloca un număr privat va fi să accesezi aplicația de apeluri, care vine instalată automat pe orice tip de telefon, să selectezi zona de setări, pe care o găsești în dreptul celor trei puncte sau linii din dreapta, sus, ca mai apoi să cauți în meniul care se va deschide funcția de blocare a numerelor ascunse ori necunoscute (Block unknown/private numbers).

Bifând acea opțiune vei scăpa atât de eventualele glume false, cât și de telemarketeri, de fraude sau de persoane de ale căror apeluri nu te mai bucuri. Practic, indiferent dacă ai nevoie de blocare număr privat iPhone sau pentru un dispozitiv Android, poți face această setare care îți va scuti câțiva nervi sau stări de anxietate din câteva click-uri.

 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

6. Ce faci dacă ești amenințat cu număr ascuns?

 

Situațiile în care primești amenințări de pe un număr privat sunt, pe cât de neplăcute și frustrante, pe atât de des întâlnite.

Nu e musai să fi avut vreo altercație cu cineva pentru a fi stresat de apeluri cu număr ascuns în care ești amenințat, pentru că, așa cum îți spuneam și mai sus, răufăcătorii pot acționa în fel și chip. Chiar și folosind metoda telefonului.

 

 

În cazul nefericit în care primești apeluri de pe numere private în urma cărora te simți amenințat, singura soluție reală o vei găsi la Poliție. E drept că toate datele celor care utilizează o cartelă prepaid sau un abonament se află la operatorii de telefonie mobilă, însă aceștia nu au permisiunea de a-ți oferi aceste informații.

Autoritățile sunt cele care pot cere, legal, detalii despre identitatea celui care a efectuat un apel cu număr privat.

Așadar, dacă nu vrei să folosești funcția telefonului tău mobil, cea despre care îți povesteam mai sus, de a bloca apelurile venite din afara listei tale de contacte, incluzându-le și pe cele efectuate de pe numere ascunse, cel mai bine ar fi să te adresezi Poliției.

Oamenii legii pot dispune deschiderea unui dosar în cadrul căruia se vor face cercetările de rigoare pentru identificarea apelantului misterios care nu-ți dă pace.

Cel mai probabil, identitatea acestuia nu-ți va fi dezvăluită, însă vor fi luate măsurile legale care se impun în cazul unei hărțuiri sau a unei amenințări, dacă situația prezentată de tine se confirmă.

 

7. Care sunt cele mai frecvente motive din spatele apelării cu număr privat?

 

În spatele apelurilor efectuate cu număr privat pot fi numeroase motive, nu toate bazate pe rea voință. Enumerăm mai jos câteva:

  • Telemarketing

Unul dintre cele mai frecvente motive de apelare cu număr privat este generarea de vânzări prin telemarketing. Deși multe dintre aceste apeluri sunt realizate de oameni în carne și oase, companiile au început să folosească, în ultimii ani, sisteme automate de apelare. Astfel, te poții trezi la orice oră cu un apel necunoscut, iar dacă răspunzi, cel mai probabil, la celălalt capăt al firului invizibil se află un robot cu un mesaj standard de vânzare. Chiar dacă unele dintre aceste apeluri sunt legitime, în spatele altora pot fi de fapt scheme piramidale, vânzări fictive sau tentative de a-ți culege datele personale pentru scopuri ilicite. Și pentru că identificarea apelanților cu număr privat este, așa cum am văzut anterior, aproape imposibilă, aceste apeluri cu număr privat pot deveni un real deranj.

  • Colectare debite

Atunci când te afli în situația de a avea datorii, agențiile specializate pe colectarea debitelor ar putea să te apeleze cu număr privat pentru a-și crește șansele de a ajunge la tine. Iar dacă apelul cu număr ascuns nu dă roade, acestea folosesc, în cele mai multe cazuri, multiple numere de telefon pentru a ajunge la persoana care trebuie să achite debitele restante. Reversul medaliei în acest caz este faptul că oamenii ajung să ignore chiar și apeluri foarte importante, de teama presiunii punse de acești agenți.

  • Recrutare

Specialiștii în resurse umane, aflați în căutarea celor mai potriviți candidați pentru ocuparea pozițiilor din companiile cu care lucrează, pot recurge deseori la apelarea cu număr privat, pentru a preîntâmpina apariția unor apeluri insistente ulterior. Chiar și în situația în care nu ești în căutarea unui nou loc de muncă, poți primi apeluri cu număr privat și pentru calitatea ta de specialist, din partea potențialilor clienți sau a partenerilor de afaceri interesați de noi colaborări profesionale.

  • Cadouri și surprize

Așa cum ai aflat deja, nu toate apelurile cu număr privat sunt periculoase sau rău intenționate. Pentru a organiza cu succes petreceri surpriză sau pentru a oferi cadouri la care sărbătoritul să nu se aștepte, folosirea anonimatului la apelarea furnizorilor, colegilor sau prietenilor comuni este o opțiune pentru mulți dintre noi. A decide dacă un apel este periculos sau nu rămâne la latitudinea celui care îl primește. În mod normal, n-ar trebui să se lase cu îngrijorări pentru solicitarea unor simplei informații. Cu toate acestea, dacă se cer detalii legate de locuință, adresă sau date personale precum CNP-ul sau contul bancar, apelul ar trebui încheiat în cel mai scurt timp.

 

8. Utilitatea apelurilor cu număr privat

 

Totuși, în toată povestea asta cu numere private și apeluri nedorite există și o parte bună. Mai exact, posibilitatea de a suna cu număr ascuns poate avea și o parte pozitivă, asta dacă tu te bucuri de această utilitate.

De exemplu, dacă ești medic de familie și vrei să iei legătura cu pacienții tăi, poate ar fi o idee bună să îi suni cu număr privat, dacă nu ai un telefon de serviciu și nu vrei să fii deranjat în miez de noapte pentru a le oferi consultații gratuite.

Apelurile cu număr privat ți-ar mai putea fi utile și în situația în care lucrezi ca livrator, din aceleași considerente ca cele pe care ți le-am prezentat mai sus.

Sau poate vei vrea să cumperi ceva online și vei dori să afli mai multe detalii despre produsul pe care ți-l dorești de la vânzătorul acestuia. Cu siguranță nu vrei să „te împrietenești” cu el, așa că vei vrea să închei conversația imediat ce ai obținut informațiile care te interesau. Pentru a evita eventuale negocieri sau șicanări, cea mai bună soluție ar fi să iei legătura cu vânzătorul folosind funcția de apel cu număr privat.

Iar dacă vrei să scapi de toată bătaia de cap pe care o poți avea la cumpărarea unui telefon la mâna a doua și nu vrei să te mai complici apelând cu număr ascuns vânzătorii, caută modelul de care ești interesat pe Flip.ro.

Te asigurăm că vom face totul online, transparent, cât mai rapid și mai ușor pentru tine, astfel încât să te bucuri de noul tău telefon recondiționat în maximum două zile lucrătoare de la plasarea comenzii. În plus, îți vom oferi livrare cu verificare GRATUITĂ, dar și o garanție de 12 luni de la primirea coletului.

Dacă ți-a plăcut acest material, iar informațiile pe care ți le-am oferit ți-au fost de ajutor, te așteptăm pe blogul Flip.ro cu multe alte subiecte despre telefoane, care te interesează.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Galut Iosca

Galut Iosca

👍

Popescu Maria

Popescu Maria

👍

Popescu Maria

Popescu Maria

A fost o informație foarte utilă și voi căuta și o aplicație care ați cerut! Mulțumesc!

vezi toate comentariile

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!