Veștile proaste pentru Meta par să nu se mai termine. După ce, săptămâna trecută, compania sub umbrela căreia se află Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger și Oculus înregistra pierderi istorice de peste 250 de miliarde de dolari, din pricina scăderii acțiunilor sale cu mai mult de 25%, un scenariu incomod pare să pregătească firma lui Mark Zuckerberg de o nouă lovitură.
În prezent, Meta prelucrează datele utilizatorilor platformelor de social media atât în SUA, cât și în Europa. Meta spune că procesarea datelor de pe cele două continente este crucială pentru afacerea condusă de Zuckerberg. În primul rând, din punct de vedere operațional. Mai apoi, pentru posibilitatea de a direcționa (targeta) corect reclamele. Cu toate acestea, noile legi europene impun ca datele utilizatorilor să fie păstrate și procesate doar pe serverele europene.
Într-un raport recent, transmis Comisiei de Securitate*, Meta a precizat că va fi nevoită să închidă Facebook și Instagram pe întreg teritoriul Europei, în cazul în care autoritățile nu revin asupra unui nou cadru transatlantic de transfer de date.
Vicepreședintele pentru afaceri globale al Meta, Nick Clegg, a spus că noile reguli ar putea avea un efect negativ asupra tuturor proprietarilor de afaceri. „Impactul ar fi resimțit de întreprinderile mari și mici din mai multe sectoare”, a precizat acesta.
„În timp ce factorii de decizie politică lucrează pentru o soluție durabilă, pe termen lung, îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare proporțională și pragmatică pentru a minimiza perturbarea unor mii de afaceri care, la fel ca Facebook, s-au bazat cu bună-credință pe aceste mecanisme pentru a transfera date, într-un mod sigur și securizat”, a declarat Clegg pentru CityAm.
Impactul închiderii Instagram și Facebook în Europa ar fi unul uriaș și ar afecta zeci de mii de afaceri, care nu s-ar mai putea promova prin intermediul acestor platforme de social media.
Tu ce ai face dacă nu ar mai exista Facebook și Instagram în Europa?
*Comisia de Securitate (Securities and Exchange Commission) supraveghează bursele de valori mobiliare, brokerii și dealerii de valori mobiliare, consilierii de investiții și fondurile mutuale într-un efort de a promova tranzacționarea echitabilă, dezvăluirea de informații importante de piață și de a preveni frauda.