Huawei P30 a împlinit în martie doi ani de când a fost lansat. Acest telefon de la Huawei a rămas în topul celor mai bune smartphone-uri, chiar dacă pasionații de gadgeturi au fost tentați să testeze și modelele apărute după acesta, adică P40, P40 Pro și P40 Lite.
Și pentru că ne pregătim să primim în scenă următoarea generație de telefoane Huawei, cu cel mai bun ansamblu de camere montat vreodată pe un smartphone, a sosit momentul unei comparații.
Huawei a dezvăluit nu demult cum vor arăta și ce proprietăți vor avea P50 și P50 Pro, așteptate să apară pe piața din China la jumătatea acestei luni.
Ne-am întors să analizăm lista de specificații ale unui P30 și am făcut o paralelă cu ce urmează să vedem pe flagship-urile de la Huawei. Astfel, vei ști dacă merită să aștepți lansarea seriei P50 și în România sau dacă e mai indicat să te orientezi către alte modele ale producătorului chinez, cum ar putea fi mai vechiul, dar încă actualul, P30.
Așa că îți propunem să revizuim funcțiile și specificațiile cu care Huawei P30 se laudă.
Huawei P30 - dimensiune, display și design
Cu aceleași dimensiuni ca ale unui iPhone 12 sau ca ale unui Samsung S10, Huawei P30 rămâne un telefon pe care nu te vei chinui să îl manevrezi cu o singură mână. Display-ul său OLED HDR10 măsoară 6,1 inch și este potrivit pentru oricine care pune preț pe un ecran suficient de generos, care are culori clare, vibrante.
Rezoluția sa este de doar 1080p, spre deosebire de viitorul Huawei P50, care are un display 2K. Însă, crede-ne pe cuvânt, când vine vorba de ecranul unui telefon, nu ai nevoie de mai mult de 1080p, pentru că diferența este una aproape insesizabilă cu ochiul liber.
Singurul detaliu care s-ar putea să nu-ți convină, în acest caz, e la capitolul rezistență la apă. P30 vine cu certificarea IP53, ceea ce presupune că telefonul este imun doar la stropirea, nu și la submersia în apă, pe când P50 promite o rezistență chiar și la scufundarea în lichid, având certificarea IP68.
În ceea ce privește designul, tot P50 câștigă puncte, având un spate mult mai impunător. Dar acest aspect se datorează, în primul rând, ansamblului de camere, despre care urmează să discutăm puțin mai jos.
Huawei P30 - camere și sunet
Chiar dacă Huawei P50 va avea montate cele mai performante camere pe care le-a văzut vreodată un telefon mobil, nu ne putem plânge nici de ansamblul cu care vine echipat P30. Sigur, vorbim de o diferență mare în ceea ce privește numărul de megapixeli (3 camere a câte 40MP, 8MP, respectiv 16MP pentru P30 versus 3 camere a câte 50MP, 12MP, respectiv 13MP pentru P50).
Însă dacă vrei să faci poze clare, cu forme și culori bine definite, te poți baza pe un P30, mai ales că acest telefon poate filma, la fel ca P50, la o calitate 4K la 30 fps. Desigur, P50 a împins lucrurile puțin mai departe, pentru că are capacitatea de a filma în 4K până la 60 fps.
În ceea ce privește sunetul, s-ar putea să te avantajeze mult mai mult modelul P30, mai ales dacă preferi să-ți asculți muzică la căști clasice, cu fir cu mufă jack. Acest telefon este ultimul de la Huawei care și-a păstrat jack-ul de 3,5 mm.
Și dacă tot am pomenit de ultimul model de la Huawei care, poate te interesează să afli și că P30 a făcut parte din ultima serie de telefoane de la producătorul chinez cu acces la serviciile Google. Așadar, dacă ești obișnuit cu aplicațiile și funcțiile Google, de care nu vrei să te dezici, îți recomandăm să alegi un Huawei P30. Condiția este, însă, să nu faci un update de soft la HarmonyOS. Acest sistem de operare îți va limita accesul la serviciile Google.
P50 vine gata echipat cu acest sistem de operare, care s-ar putea să-ți placă mai puțin decât Androidul cu care vine la pachet P30.
Huawei P30 - procesor, sistem de operare și baterie
Huawei P30 vine cu un procesor Kirin 980 (7 nm), în vreme ce P50 promite unul Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 4G (5 nm). Da, vorbim de o evoluție în această direcție, însă pentru un utilizator obișnuit, diferențele dintre cele două procesoare ar putea fi insesizabile.
Nici când vine vorba de stocarea internă nu există mari deosebiri, pentru că poți opta pentru un P30 cu 128GB și 8GB RAM, la fel cum va avea și seria P50. Totuși, și un Huawei P30 cu 128GB la 6GB RAM ar fi suficient pentru tine, dacă te-ai descrie ca fiind un utilizator moderat de smartphone.
Diferența va fi la viteza de scriere și citire. Dacă pe Huawei P30 regăsim un UFS 2.1, P50 beneficiază de UFS 3.1, ceea ce înseamnă că vorbim de cea mai rapidă stocare de pe un telefon pentru modelul care urmează să se lanseze.
Diferențe destul de mari întâlnim, însă, la baterie. Dacă P30 are un acumulator de 3650 mAh și posibilitatea de reîncărcare rapidă la 22.5W, P50 va plusa mult în această direcție, oferind o baterie de 4100 mAh și reîncărcarea rapidă la 66W. Desigur, aceste specificații erau necesare pentru a susține funcționarea optimă a unui smartphone cu un procesor mai puternic, camere mai potente și un display ceva mai solicitant.
Concluzie - merită să aștepți lansarea lui P50?
Da, dacă îți dorești cel mai bun ansamblu de camere foto montate vreodată pe un telefon.
Da, dacă vrei un telefon cu display cu o rată bună de refresh și culori impecabile, o baterie mai mare și o rapiditate crescută în execuția comenzilor.
Nu, dacă vrei să folosești în continuare serviciile și aplicațiile Google.
Nu, dacă bugetul tău este unul redus.
În schimb, îți sugerăm să te îndrepți către un Huawei P30, un Huawei P30 Lite sau un P30 Pro, în funcție de pretențiile pe care le ai de la un smartphone. Le găsești pe toate pe Flip.ro, la un preț prietenos, la fel ca în cazul tuturor telefoanelor second hand recondiționate pe care le vindem.