iPhone 14 versus iPhone 15 - care sunt diferențele?

iPhone 14 versus iPhone 15 - care sunt diferențele?

Publicat de Iulia Nicolaie
pe 17.10.2023

Simți că ar fi momentul potrivit pentru un upgrade, dar nu știi ce să alegi? Nicio grijă! Suntem aici să te ajutăm să iei cea mai bună decizie, astfel că ți-am pregătit o analiză comparativă a modelelor lansate de Apple în ultimii doi ani.

La fel ca în fiecare an, Apple a lansat noi modele de iPhone, care aduc îmbunătățiri considerabile de tehnologie, funcționalitate, design și desigur, performanță și suntem convinși că ai fost tare curios să afli noutățile. Pentru că știm că o dată cu lansarea te-ai aflat sub o avalanșă de informații, suntem aici pentru a detalia, pe rând, toate diferențele între modele similare, de generații diferite.

Analizăm împreună îmbunătățirile aduse o dată cu lansarea iPhone 15, în timp ce punem în oglindă modelul anterior, iPhone 14, pentru a te ajuta să te hotărăști. Suntem convinși că, la finalul acestei postări, vei face o alegere SMART, în cunoștință de cauză.

iPhone 14 sau iPhone 15? Care sunt diferențele? Hai să vedem împreună:

iPhone 14 vs iPhone 15 - Design și dimensiuni

Apple nu se dezminte nici în acest an și continuă folosirea, fără compromisuri, a materialelor premium și superpremium în designul telefoanelor sale. În timp ce iPhone 14 păstrează carcasa elegantă din sticlă și rama din oțel inoxidabil, iPhone 15 vine cu câteva îmbunătățiri considerabile ale materialelor folosite, precum aluminiul și sticla ceramică, pentru extra rezistență.

Un detaliu interesant din perspectivă de design este că iPhone 15 are marginile ușor curbate, în timp ce iPhone 14 menține linia estetică în linii drepte, pe care o regăsim și la modelele iPhone 12 și iPhone 13.

Atât iPhone 15, cât și iPhone 14, sunt certificate IP68, ceea ce înseamnă că rezistă la stropirea sau submersia în apă (până la 6 metri, timp de 30 de minute, așa cum promite Apple), dar și la particulele fine de praf.

Poate cel mai important aspect din punct de vedere dimensiune este faptul că nu există diferențe între iPhone 14 și iPhone 15, (147.6 x 71.6 x 7.80 mm) deosebirile fiind mai degrabă din perspectivă de specificații și extra features. Din punct de vedere greutate, un singur gram în plus pe care îl regăsim la iPhone 15 face diferența între cele două modele. În concluzie, senzația de a ține în mână un iPhone 14 sau un iPhone 15 este identică în cazul ambelor modele.

Dacă și pentru tine culorile fac diferența când vine vorba de alegeri SMART, află că iPhone 15 este disponibil în următoarele culori: Black, Blue, Green, Yellow or Pink, în timp ce iPhone 14 în Midnight, Starlight, Red, Blue, Purple și Yellow.

 

iPhone 14 vs iPhone 15 - Display

Dacă pe parte de design și materiale folosite lucrurile sunt destul de clare, acum să trecem mai departe la analiza display-ului pentru ambele dispozitive. Din acest punct de vedere, diferențele nu sunt considerabile între cele două modele. Atât iPhone 14, cât și iPhone 15 au același tip de display, Super Retina XDR OLED, cu HDR 10.

Cu toate acestea, rezoluția diferă ușor, 2556 x 1179 pixeli pentru iPhone 15 versus 2532 x 1170 pixeli pentru iPhone 14.

O altă diferență notabilă ar mai fi dispariția notch-ului și înlocuirea cu mult-așteptatul dynamic island la modelul iPhone15. Până în momentul de față, dynamic island a fost un feature destinat variantelor iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, astfel că nu îl regăsești, din păcate, la iPhone 14. Abia începând din acest an, dynamic island devenit o caracteristică standard pentru iPhone 15.

Dynamic island reprezintă o decupare adaptabilă, aflată în partea de sus a ecranului, care se extinde pentru funcția utilizată la un anumit moment. Printre numărul mare de funcții iOS cu care interacționează se numără activarea Face ID, apeluri, tranzacții Apple Pay, redare melodii etc. Aceasta face mai ușoară și intuitivă utilizarea telefonului tău și, în același timp, conferă un aspect mai fluid ecranului tău.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

iPhone 14 vs iPhone 15 - Camere

Dacă ești pasionat de fotografie sau poate doar îți place să surprinzi momente și locuri pe care nu vrei să le uiți prea curând, află că Apple a adus îmbunătățiri semnificative camerei duale din spate pentru modelul iPhone 15.

Dacă iPhone 14 folosește următoarea configurație de cameră duală în spate: Senzor principal de 12MP (26mm, f/1.5) și Senzor ultra-wide de 12MP (13mm, f/2.4), iPhone 15 de asemenea dispune de o configurație de cameră duală și moștenește senzorul principal de 48 MP de la iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, în locul senzorului principal de 12MP folosit de iPhone 14 standard.

Astfel, în timp ce camerele iPhone 14 sunt suficiente pentru sarcinile obișnuite de fotografie, sunt aproape neschimbate față de iPhone 13. Senzorul principal de 48 MP al iPhone 15, pe de altă parte, introduce "pixel binning" pentru iPhone-ul standard pentru prima dată și, împreună cu o performanță superioară în toate mediile, inclusiv lumină slabă, oferă imagini de calitate superioară. În plus, oferă o stabilizare mai bună atât în imagini statice, cât și în înregistrări video.

Aici diferențele sunt clare, iar îmbunătățirile considerabile pentru modelul iPhone15. În schimb, dacă erați curioși cu privire la nelipsitele noastre selfie-uri, lucrurile au rămas neschimbate. iPhone 14 și iPhone 15 au aceeași cameră selfie de 12MP (la fel ca și iPhone 14 Pro și iPhone 15 Pro).

iPhone 14 vs iPhone 15 - Baterie

Știm, cu toții așteptăm progrese considerabile pentru durata de viață a bateriei, însă schimbările nu sunt notabile nici de această dată.

iPhone 14 are o baterie de 3.279mAh, care asigură o zi (și o noapte) întreagă de utilizare dacă telefonul este folosit în mod normal pentru sarcinile de zi cu zi. În același timp, pentru iPhone 15, Apple afirmă că durata bateriei acoperă 20 de ore de streaming video continuu.

Cu toate acestea, un mare update venit o dată cu lansarea este conformarea Apple la cerințele Uniunii Europene, care aduce cu sine și portul USB-C pentru iPhone 15. Astfel, ne ușurează tuturor procesul greoi de încărcare prin folosirea accesoriilor diferite pentru multiple dispozitive.

Noul port de încărcare USB-C înlocuiește portul Lightning, folosit timp de 11 ani de către Apple. Portul USB-C de la iPhone 15 poate suporta transferuri de fișiere cu o viteză pe până la 480 Mbps, egală cu cea a portului Lightning. În schimb, modelele iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max sunt echipate cu port USB-C care suportă transferuri de până la 10 Gbps prin cablu. Viteza de încărcare este, de asemenea, mai mare decât prin portul Lightning. Astfel, dacă modelul anterior avea o viteză de încărcare de până la 20 W, modelul iPhone 15 poate fi încărcat cu până la 35 W.

Conectorul USB-C de pe iPhone 15 poate, de asemenea, să se conecteze la o varietate de dispozitive care sunt compatibile cu standardul USB-C, cum ar fi: mașini compatibile cu CarPlay, dispozitive externe de stocare, monitoare externe, microfoane etc. Pentru a utiliza accesoriile cu hardware Lightning, poți folosi adaptorul USB-C pentru Lightning, care suportă alimentarea, transferul de date și sunetul.

iPhone 14 vs iPhone 15 - Procesor și stocare

În timp ce iPhone 14 a rămas cu modelul Bionic A15, care a alimentat și gama iPhone 13, iPhone 15 este echipat cu cipul A16 Bionic, care oferă o putere de procesare superioară. Cu 6 GB de memorie RAM, acest telefon rulează aplicații și jocuri cu ușurință. Capacitățile de stocare includ opțiuni de 128 GB, 256 GB și 512 GB, asigurându-se că aveți suficient spațiu pentru toate datele și aplicațiile dvs.

Cipul A16 Bionic are două nuclee de performanță și patru nuclee de înaltă eficiență. Are, de asemenea, un GPU accelerat cu 5 nuclee, cu 50% mai multă lățime de bandă a memoriei și un nou Neural Engine cu 16 nuclee, care efectuează circa 17 trilioane de operațiuni pe secundă. Pe lângă performanță, acest cip permite o durată de viață mai îndelungată a bateriei și suportă funcții de fotografiere computațională.

Cu toate acestea, A15 rămâne, totuși, un cip destul de puternic, care aduce același CPU cu 6 nuclee și 16 nuclee Neural Engine și face din iPhone 14 un contracandidat redutabil.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

iPhone 14 vs iPhone 15 - Preț

Acum că am trecut împreună prin lista de specificații și ai putut să observi principalele moduri de diferențiere din perspectivă de tehnologie, design și nu numai, între iPhone 14 și iPhone 15, este timpul pentru o alegere SMART, astfel că te ajutăm cu câteva informații cu privire la prețul acestor modele.

Conform anunțului din partea Apple, 799$ este prețul de pornire pentru iPhone 15, în timp ce modelele Pro și Pro Max încep de la 999 $.

Este important să ții cont și de faptul că prețurile de lansare ale telefoanelor vor fi suplimentate cu comisioanele practicate de magazinele specializate. Mai jos facem împreună o comparație de preț pentru modelele cu aceleași specificații. Mai rămâne doar ca tu să decizi în ce dispozitiv merită să investești.

Așa cum ne așteptam cu toții, prețul iPhone 14 a scăzut imediat după lansarea lui iPhone 15. Pe Flip.ro îl găsești la un cost și mai avantajos, de aproximativ 3700 Lei, pentru modelul cu 128 GB, în timp ce iPhone 15, de 128 GB, se vinde cu aproximativ 4700 Lei.

Decizia prietenoasă cu buzunarul tău o poți intui deja. Mai rămâne doar să descoperi ofertele aici.

iPhone 14 vs iPhone 15 - Concluzii

Acum că am trecut în detaliu prin toate noutățile care vin o dată cu noul iPhone 15, este momentul să iei o decizie avizată, spunem noi.

Astfel, încercăm să răspundem cât mai bine la întrebarea simplă: merită upgrade-ul?

Răspunsul nostru scurt este: depinde.

Cu toate că iPhone 15 vine cu câteva îmbunătățiri ale camerei, rezoluției și procesorului, alături de trecerea la portul USB-C, în opinia noastră, diferențele între cele două modele nu par să justifice o investiție într-un dispozitiv nou, în special atât de aproape de lansare.

Până la urmă, hotărârea îți aparține și suntem siguri că va fi una cât se poate de bună.

Acum că ai ajuns pînă aici, îți transmitem că ne-a părut bine să fim de ajutor! Ne-ar plăcea tare mult să știm părerea ta, iar dacă ai propuneri pentru alte comparații de acest tip sau poate alte curiozități, te rugăm să le lași mai jos într-un comentariu. Dacă ți-a plăcut ce ai citit mai sus, ne poți lăsa și o inimioară de bun rămas. Pe mai târziu!

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!