UE a decis! Viitoarele iPhone-uri vor avea port USB-C

UE a decis! Viitoarele iPhone-uri vor avea port USB-C

Publicat de Fadia Hirtan
pe 05.10.2022

Până de curând, discutam doar de o propunere legislativă. Însă ieri Parlamentul European a aprobat oficial legea conform căreia toate telefoanele care sunt vândute la nivel de comunitate vor fi nevoite să aibă port USB-C

Dar legea nu se va adresa doar acestor dispozitive, devenite indispensabile pentru mulți dintre noi. Ci și tabletelor, camerelor, mouse-urilor, tastaturilor, consolelor de jocuri, căștilor sau dispozitivelor cu GPS. Toate acestea vor trebui să ofere încărcare prin USB-C începând cu 2024. Și laptopurile vor fi supuse acelorași reguli, doar că termenul limită pentru ca acestea să-și schimbe portul de încărcare este primăvara lui 2026

Ce înseamnă asta pentru consumatorii de la nivelul UE? Depinde mult de tipul de telefon pe care îl folosești acum.

De exemplu, dacă ai un telefon Samsung lansat după 2017, când apăreau pe piață Galaxy S8 și Note 8, noua regulă nu va avea niciun impact asupra ta. Îți vei putea folosi smartphone-ul, fără să investești în noi accesorii, pentru a-l putea încărca.

Dacă, însă, ești fan al telefoanelor Apple, e foarte posibil să fii nevoit să îți cumperi în viitor un încărcător nou sau să apelezi la un adaptor pentru portul USB-C, dacă vei dori să îl folosești în continuare pe cel vechi. Asta pentru că producătorul american se va vedea nevoit să schimbe mufa Lightning, pe care o folosește momentan pe toate smartphone-urile sale, cu cea de tip USB-C. Cel puțin pentru telefoanele pe care vrea să le vândă pe teritoriul Uniunii Europene. 

Legislația va permite consumatorilor din UE să aleagă dacă noul lor telefon vine cu sau fără încărcător. Viitoarele dispozitive vor avea etichete care vor detalia „caracteristicile de încărcare”, ajutând utilizatorii să-și dea seama dacă încărcătoarele existente sunt compatibile.

Comunicatul de presă al UE afirmă, de asemenea, că „toate dispozitivele care acceptă încărcare rapidă vor avea aceeași viteză de încărcare”. Acest lucru sugerează că vor fi limitate vitezele de încărcare. 

Tu folosești un telefon cu USB-C sau nu, încă? 

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!