Nu știu cât de des te gândești la progresele de care ne-am bucurat în ultimele două decenii, cât a trecut de când am făcut cunoștință cu primele telefoane. Începând cu dispozitivele Nokia și până la lansarea celor mai noi modele de la Apple și Samsung, dezvoltarea acestui segment al tehnologiei s-a produs într-un ritm accelerat.
Astăzi, telefoanele noastre sunt capabile să egaleze capacitățile aparatelor profesioniste, când vine vorba de fotografii sau capturi video. Mai mult decât atât, smartphone-urile sunt gata să ia locul agendei noastre, să ne spună cum e vremea în orice colț al lumii sau să reprezinte un instrument perfect de comunicare în scris, aproape gratuită, mulțumită internetului de mare viteză la care stau conectate.
Cu toate acestea, probabil că cea mai mare frustrare a fiecăruia dintre noi este trăită atunci când, cu ecranul puțin stropit cu apă, telefonul nu mai răspunde cum trebuie la comenzi. Sau, mai rău, are impresia că apeși pe display, când, de fapt, acolo e doar o picătură de apă.
Apple e pe cale să anuleze pentru totdeauna această experiență, astfel încât toate iPhone-urile să poată fi folosite chiar și atunci când sunt ude. Compania americană a depus recent un brevet la Oficiul de brevete și mărci comerciale din SUA prin care prezintă tehnologia care, dacă va ajunge să fie implementată, va permite folosirea telefoanelor chiar și sub apă sau atunci când dispozitivele sunt ude. În acest fel, grija că telefonul va executa comenzi complet aleatoriu, confundând picăturile de apă cu degetele tale, va fi istorie.
Documentul de brevet se intitulează „Modificarea funcționalității unui dispozitiv electronic în timpul unui eveniment de expunere la umiditate” și, în afară de prevenirea greșelilor de tipar neintenționate și a atingerilor false, brevetul urmărește și îmbunătățirea funcționalității generale a unui dispozitiv electronic expus la apă.
Cum funcționează, mai exact, tehnologia pentru mediul umed?
Așa cum este descrisă în brevet, metoda pare să implice adăugarea unui strat suplimentar de protecție peste ecranul smartphone-urilor. Acest strat este conectat la ceea ce Apple numește „sistem de detectare a atingerii”. Practic, acesta nu numai că va detecta forța aplicată pe afișaj, dar va avea și capacitatea de a detecta prezența umidității pe ecran.
Când cantitatea de umiditate de pe afișaj va depăși un prag prestabilit, algoritmul va „ajusta” funcția de touch a ecranului pentru ca acesta să nu mai răspundă la picăturile de apă ca la atingerea ta.
În documentul de brevet se mai arată și că utilizatorii Apple vor avea opțiunea de a comuta manual între modul uscat și modul umed, pentru un răspuns mai bun al ecranului.
Având în vedere utilitatea unei funcții de acest tip, este posibil ca Apple să lucreze deja la perfecționarea ei, însă nu se știe încă dacă telefoanele din seria iPhone 14 vor beneficia de asta sau dacă, mai degrabă, ne-am putea întâlni cu ea începând cu anul viitor, când ar trebui să se lanseze iPhone 15.