Știri
4 Iulie 2022, 11:40 AM

Curând ai putea avea acces la internet de mare viteză pe telefon în avion, mulțumită lui Elon Musk

Imaginează-ți cum ar fi să poți urmări serialul preferat online pe telefon chiar și atunci când călătorești cu avionul, ca și cum te-ai putea bucura de aceeași viteză excelentă a internetului pe care o ai când ești acasă! Acest scenariu e pe cale să devină realitate și toate zborurile din lume să primească o garanție la care, deocamdată, cei mai mulți dintre noi pot doar visa. Aceea a unei conexiuni impecabile la internet. 

SpaceX, compania condusă de Elon Musk, ar putea oferi internet prin sateliții Starlink chiar și vehiculelor aflate în mișcare, inclusiv aeronavelor, după autorizarea primită din partea Comisiei Federale de Comunicații din SUA.

Accesul constant la internetul de mare viteză s-ar transforma într-o normalitate pentru toți consumatorii, indiferent dacă aceștia „conduc un camper prin toată țara, transportă cu vaporul marfă din America spre Europa sau călătoresc intern sau internațional”, a precizat Tom Sullivan, șeful biroului Comisiei Federale de Comunicații

Starlink, lansat în 2019, oferă acces la internet în 36 de țări printr-o rețea de sateliți pe orbită joasă. Aparent, peste 2.700 de sateliți au fost lansați deja în spațiu, iar peste 400.000 de abonați din întreaga lume se bucură la ora actuală de o conexiune la internet pe care acest sistem o face posibilă. Se pare că SpaceX a încheiat deja contracte cu Hawaiian Airlines și firma de charter JSX din SUA, urmând ca cele două să beneficieze de internet de mare viteză pe toate zborurile. Cel mai probabil, cât de curând, și alte companii aeriene vor apela la serviciul oferit de sateliții lui Elon Musk.

Rețeaua Starlink nu este, însă, imună la întreruperi. Nu demult, o furtună geomagnetică, cauzată de activitatea solară, a anulat 40 de sateliți ai SpaceX. De asemenea, situația războiului din Ucraina ar putea duce la distrugerea și mai multor sateliți, tocmai pentru că Elon Musk și-a arătat sprijinul pentru poporul ucrainean prin asigurarea gratuită a internetului de mare viteză. Această decizie ar putea face din sateliții Starlink o țintă sigură pentru atacurile rusești cu rachete. 

Dar să ne întoarcem la gândul că, în curând, vom putea folosi internetul chiar și atunci când vom fi în avion, la zeci de mii de metri deasupra pământului. Parcă altfel ar fi să postezi live un selfie făcut la acea înălțime, nu-i așa?

Fadia Hirtan
Flip.ro

Comentarii

Inca nu au fost adaugate comentarii pentru acest articol. Fii tu primul!