Când vom avea acces la internet de mare viteză pe telefon în avion?

Când vom avea acces la internet de mare viteză pe telefon în avion?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 04.07.2022

Imaginează-ți cum ar fi să poți urmări serialul preferat online pe telefon chiar și atunci când călătorești cu avionul, ca și cum te-ai putea bucura de aceeași viteză excelentă a internetului pe care o ai când ești acasă! Acest scenariu e pe cale să devină realitate și toate zborurile din lume să primească acces la un serviciu la care, deocamdată, cei mai mulți dintre noi pot doar visa. O conexiune impecabilă la internet. 

SpaceX, compania condusă de Elon Musk, ar putea oferi internet prin sateliții Starlink chiar și vehiculelor aflate în mișcare, inclusiv aeronavelor, după autorizarea primită din partea Comisiei Federale de Comunicații din SUA. Acest lucru s-ar putea implementa chiar începând cu anul viitor!

Accesul constant la internetul de mare viteză s-ar transforma într-o normalitate pentru toți consumatorii, indiferent dacă aceștia „conduc un camper prin toată țara, transportă cu vaporul marfă din America spre Europa sau călătoresc intern sau internațional”, a precizat Tom Sullivan, șeful biroului Comisiei Federale de Comunicații

Pentru a putea oferi pasagerilor acces la un serviciu de internet chiar și pe timpul zborurilor, companiile aeriene vor fi nevoite să investească în echipamente care costă 150.000 de dolari, preț care nu include și instalarea acestora, care va fi făcută separat. În plus, firmele care oferă servicii de transport aerian vor plăti lunar între 12.000 și 15.000 de dolari în conturile lui Elon Musk. Miliardarul susține că internetul din aeronave va avea o viteză de 350 MB pe secundă

Starlink, lansat în 2019, oferă acces la internet în 36 de țări printr-o rețea de sateliți pe orbită joasă. Aparent, peste 2.700 de sateliți au fost lansați deja în spațiu, iar peste 400.000 de abonați din întreaga lume se bucură la ora actuală de o conexiune la internet pe care acest sistem o face posibilă. Se pare că SpaceX a încheiat deja contracte cu Hawaiian Airlines și firma de charter JSX din SUA, urmând ca cele două să beneficieze de internet de mare viteză pe toate zborurile. Cel mai probabil, cât de curând, și alte companii aeriene vor apela la serviciul oferit de sateliții lui Elon Musk. O mare surpriză ar fi aceea ca și companiile de tip low-cost să-și poată permite investiția.

Dar să ne întoarcem la gândul că, în curând, vom putea folosi internetul chiar și atunci când vom fi în avion, la zeci de mii de metri deasupra pământului. Parcă altfel ar fi să postezi live un selfie făcut la acea înălțime, nu-i așa?

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!