O persoană obișnuită petrece, în medie, trei ore în fiecare zi pe telefon* și reușește să-și verifice notificările de peste 50 de ori pe zi. Dacă aceste cifre te surprind, poate afli chiar din setările smartphone-ului tău cât timp stai cu telefonul în mână.
Poți face asta intrând, așadar, la Settings, ca mai apoi să cauți:
- Screen Time, dacă ai un telefon Apple;
- Digital Wellbeing, dacă folosești un Samsung;
- Digital Balance sau Screen Time Management, dacă ești fan Huawei.
E posibil să nu fii foarte încântat de datele pe care telefonul tău are să ți le dea despre timpul petrecut online, așa că, până te hotărăști să faci un detox digital, poate te-ar ajuta să afli mai multe despre filtrul de lumină albastră.
Iată ce informații ți-am pregătit în acest material:
Oboseala pe care o resimți la finalul unei zile de muncă la birou, când ți-ai petrecut multe ore în fața monitorului, este cauzată în mare parte de lumina albastră a ecranului. Același lucru se poate întâmpla și dacă stai prea mult cu telefonul în mână.
E posibil ca, după ce verifici de mai multe ori notificările pe care le-ai primit pe telefon sau după un scroll îndelungat pe vreo rețea de social media, ochii tăi să devină mai uscați, iar capul să înceapă să te doară ori să-ți fie greu să te concentrezi. Tot lumina albastră stă și în spatele acestor senzații neplăcute.
Există dovezi medicale care arată că lumina albastră ar putea duce la modificări permanente ale vederii. Aproape toată lumina albastră pe care ochii tăi o captează trece direct în spatele retinei. Unele cercetări au arătat că lumina albastră poate crește riscul degenerescenței maculare, o boală a retinei.
În plus, expunerea zilnică pentru mai mult de două ore în fața luminii albastre a ecranului telefonului poate opri eliberarea hormonului care ne ajută să dormim, adică a melatoninei. De aceea, recomandarea specialiștilor este să lași telefonul deoparte cu cel puțin trei ore înainte de momentul în care ți-ai dori să adormi.
Tot lumina albastră a ecranului pe timpul nopții poate fi vinovată de stările de anxietate sau chiar depresie pe care le-ai putea experimenta. În schimb, expunerea la lumină albastră are efectul advers, dacă ochii tăi iau contact cu ecranul pe timpul zilei. Cu alte cuvinte, când afară e soare, lumina albastră te va ajuta să fii mai energic. Probabil din această cauză tindem să fim mai apatici în perioada iernii, când soarele apune mult mai devreme decât în sezonul estival.
Dacă vrei să-ți protejezi în primul rând ochii, dar și starea generală, poți acționa în mai multe moduri. Cel mai simplu dintre ele, care nu va presupune renunțarea la timpul petrecut pe telefon, este activarea filtrului de lumină albastră.
Acesta va reduce tensiunea asupra ochilor și va bloca efectul de supresie a melatoninei, ceea ce înseamnă că vei putea adormi, în sfârșit, la timp, și te vei bucura de un somn fără întreruperi. Tot el te va scăpa și de presiunea sau chiar durerea de cap pe care e posibil să o simți după o zi în care nu prea ai luat pauză de la telefon.
Mai rămâne și varianta unei perechi de ochelari cu protecție pentru ecran, care te va scăpa de eventualele migrene sau de senzația de ochi obosiți sau uscați, chiar dacă vei rămâne online ore în șir.
Dacă folosești un iPhone, e bine să știi că poți activa filtrul de lumină albastră dacă intri în setări și cauți, la Display and Brightness, funcția Night Shift. Mai poți face asta dacă glisezi în jos pe pagina de Home și deschizi centrul de control al telefonului. Apasă ferm pe pictograma de control a luminozității, apoi atinge simbolul soarelui, pentru a activa sau a dezactiva modul Night Shift.
În mod implicit, modul Night Shift este activ de la apus până la răsărit, însă îl poți seta să funcționeze în intervalul orar dorit ori chiar pe toată durata zilei.
Dacă ai un telefon Samsung, Huawei sau orice alt dispozitiv cu Android, tot ce va trebui să faci pentru a activa filtrul de lumină albastră va fi să cauți, în setările smartphone-ului, funcția Eye comfort shield (în cazul Samsung) sau, simplu, Eye comfort (pentru Huawei).
Există și folii de protecție UV care promit să îți ferească ochii de lumina albastră, însă noi nu le-am încercat până acum, deci nu le putem declara eficacitatea sau dacă aceasta există, cu adevărat. Dacă tu folosești o astfel de folie, lasă-ne în comentarii părerea ta despre aceasta.
Până la urmă, nu ai de ce să te simți vinovat dacă petreci mult timp cu telefonul în mână. Digitalizarea serviciilor și nevoia de a rămâne conectat la informații prin folosirea smartphone-ului este un trend general. Așa că nu e cazul să renunți la rețelele sociale, la cumpărăturile online sau la serviciile bancare cu care, astăzi, poți face plăți mai simplu ca niciodată. Tot ce trebuie să faci pentru a-ți proteja sănătatea ochilor este să activezi pe telefon filtrul de lumină albastră.
Tu l-ai folosit până acum? Și, dacă da, ai simțit vreo diferență în ceea ce privește felul în care te simți după o zi întreagă petrecută în fața ecranelor? Lasă-ne mai jos un comentariu și spune-ne despre experiența ta cu această funcție a telefoanelor mobile.
*informații preluate dintr-un studiu recent.