Dezactivare RO-Alert: Cum poți opri mesajele de alertă pe telefon (iOS și Android)

Dezactivare RO-Alert: Cum poți opri mesajele de alertă pe telefon (iOS și Android)

Publicat de Fadia Hirtan
pe 29.07.2021

Sistemul RO-Alert a fost implementat la nivelul întregii țări pentru a trimite avertizări pe telefon tuturor celor aflați într-o zonă afectată de o situație care le-ar putea pune viața în pericol. 

Totuși, în anumite cazuri, mesajele de avertizare pot deranja sau crea panică, mai ales atunci când sunt trimise pe timpul nopții.

Ți-am lăsat în rândurile de mai jos toate informațiile care ți-ar putea fi de folos pentru a înțelege cum funcționează sistemul RO-Alert. Iată ce vei afla: 

De ce primesc mesaje RO-Alert pe telefon?

Telefonul tău primește mesaje RO-Alert în situații considerate a fi majore. Vorbim de fenomene meteorologice extreme, precum inundații sau furtuni, incendii, atacuri teroriste sau alte tipuri de evenimente care ne-ar putea pune viața sau sănătatea în pericol. Primele testări ale acestui serviciu au fost efectuate în septembrie 2018

Dacă îți amintești, atunci când a început pandemia, din telefoanele noastre răsunau zilnic alerte prin care eram anunțați să nu părăsim locuința decât dacă era neapărat necesar. Ce-i drept, deveniseră agasante și creau mai multă agitație decât să fie cu adevărat de ajutor. 

Dacă te întrebai cine trimite mesaje RO-Alert, e bine să știi că sistemul național implementat de Ministerul Afacerilor Interne este administrat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgențe (IGSU), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Inspectoratele pentru Situații de Urgență teritoriale (județene și București-Ilfov).

Pentru a trimite un mesaj de avertizare, operatorul sistemului RO-Alert are la dispoziție o hartă digitală pe care o poate selecta, în funcție de zona în care trebuie transmisă atenționarea. Mesajele RO-Alert pot fi recepționate pe întreg teritoriul României, acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G sau 5G

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează sistemul RO-Alert, permite antenelor de comunicații mobile din zona selectată de operator să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute. Cu alte cuvinte, datele tale personale nu vor fi colectate sau identificate de către autorități pentru trimiterea mesajelor RO-Alert.

Doar în cazul în care nu ai semnal sau atunci când ai telefonul închis nu vei primi aceste mesaje. În toate celelalte situații, inclusiv atunci când ai activat modul silențios, alertele vor ajunge pe telefonul tău. 

Așadar, motivul pentru care primești mesaje RO-Alert este acela că autoritățile vor să te atenționeze în legătură cu un pericol iminent la care ai putea fi expus, în funcție de poziționarea ta în momentul declanșării evenimentului. 

De ce nu primesc mesaje RO-Alert pe telefon?

Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon compatibil cu tehnologia Cell Broadcast. Multe dintre telefoanele vândute în România sunt deja compatibile cu cerințele sistemului RO-Alert.

Nu e nevoie să ai un smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-Alert, pentru că acestea vor fi transmise și pe telefoanele mobile clasice.

Totuși, dacă nu primești mesaje RO-Alert pe telefon, ar trebui să verifici dacă dispozitivul tău are toate update-urile la zi. Vezi dacă telefonul are ultima versiune de software disponibilă instalată, întrucât îmbunătățirile aduse de producători telefoanelor mobile, inclusiv pentru recepționarea mesajelor de avertizare, se fac prin actualizări software.

În cazul în care telefonul are update-urile la zi, verifică dacă nu cumva notificările pentru acest tip de alertă sunt oprite (vezi paragraful în care îți explicăm cum poți dezactiva mesaje RO-Alert pe iOS sau pe Android, în funcție de ce telefon folosești, și urmează pașii pentru a ajunge în meniul dispozitivului tău, acolo de unde poți reactiva notificările de alertare).

De asemenea, asigură-te că ai semnal la telefon. Sistemul național de avertizare RO-Alert nu va funcționa dacă releele din zona în care te afli sunt deteriorate sau dacă nu sunt alimentate cu energie electrică. Așadar, dacă semnalul GSM este pierdut din cauza fenomenelor extreme, nu vei primi nicio avertizare RO-Alert

Înainte de a-ți explica și cum dezactivezi mesajele RO-Alert, e important să știi că o vei face pe propria răspundere. Aceste alerte îți sunt trimise pentru siguranța ta, așa că dezactivarea lor ar putea presupune o expunere în fața unui fenomen extrem. Noi nu îți recomandăm să faci asta!

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Dezactivare mesaje RO-Alert pe iOS

Dacă te întrebai cum se dezactivează mesajele RO-Alert pe iPhone, iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi parcurgi:

Pasul 1: intră la Settings.

Pasul 2: accesează meniul de Notifications.

Pasul 3: parcurge lista până ajungi la RO-ALERT. Deselectează opțiunile Orange Alert, Extreme Alert și/sau Severe alert.

Începând de acum, nu vei mai primi mesaje RO-Alert pe telefonul Apple. Oricând dorești să le reactivezi, intră din nou la Settings - Notifications - RO-ALERT și bifează notificările pe care dorești să le primești. 

Dezactivare mesaje RO-Alert pe Android

Dacă folosești un Samsung, un Huawei, un Xiaomi sau orice alt telefon care funcționează cu sistemul de operare Android și vrei să dezactivezi mesajele RO-Alert, urmează pașii de mai jos:

Pasul 1 - intră la Setting.

Pasul 2 - accesează Notifications și intră la Advanced Settings.

Pasul 3 - intră la Wireless Emergency Alerts și debifează din listă Extreme threats, Severe Threats, Orange alerts și/sau Test alerts. Tot de aici vei putea debifa și funcția de vibrație, în cazul în care decizi să păstrezi active doar avertizările extreme.

În plus, dacă folosești un dispozitiv cu Android, mai poți dezactiva mesajele RO-Alert folosind setările aplicației de mesagerie ale telefonului. Iată cum poți face acest lucru:

Pasul 1 - intră la Mesaje (SMS) și selectează cele trei puncte din dreapta, sus, care îți vor deschide un meniu ascuns.

Pasul 2 - apasă pe Settings și deschide Emergency alert history.

Pasul 3 - apasă din nou pe cele trei puncte din dreapta, sus, și alege Settings.

Pasul 4 - deselectează toate sau doar alertele pe care nu vrei să le mai primești pe telefon.

De asemenea, pentru a dezactiva mesajele RO-Alert pe Android, mai poți căuta în bara de search de la Alerts, ca mai apoi să selectezi Wireless Emergency Alerts. Din nou, vei avea opțiunea de a debifa alertele pe care nu dorești să le mai primești (Extreme threats, Severe Threats, Orange alerts și/sau Test alerts). 

De ce primesc în continuare mesaje RO-Alert, dacă le-am dezactivat?

E important să știi că ori de câte ori faci update la software, adică trecerea la un sistem de operare mai avansat, eventual ultimul disponibil pentru modelul de telefon pe care îl folosești, va trebui să reiei pașii explicați mai sus. 

Așa cum îți explicam mai devreme, mesajele trimise prin sistemul RO-Alert ajung la tine tocmai pentru a te avertiza din timp despre o posibilă calamitate la care ai putea fi expus. Fiecare update software aduce cu sine anularea setărilor anterioare pe care le-ai fi putut face, atunci când ai vrut să dezactivezi mesajele RO-Alert, pentru siguranța ta. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Alternativa la mesajele RO-Alert

Dacă vrei să fii atenționat, în cazul unui posibil cutremur, e bine să știi că platforma RO-Alert nu te va putea avertiza în timp util despre acest tip de calamitate. Așa cum se arată pe siteul serviciului pus la îndemână de autoritățile române, „în cazul seismelor, sistemul RO-Alert nu va difuza notificări anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”.

În schimb, alternativa este să folosești Telegram X, aplicația de socializare care nu doar că s-ar putea să-ți placă mai mult decât WhatsApp, dar care te poate anunța cu câteva secunde înainte că urmează un cutremur.

Tot ce va trebui să faci, după ce ai intrat pe aplicație, va fi să dai search în bara de sus canalului Alertă Cutremur. De acolo poți selecta dacă vrei să fii avertizat în legătură cu cutremurele mai mici de 5 grade, între 5 și 6 grade sau mai mari de 6 grade pe scara Richter. Dacă vei da Join canalelor care te interesează, vei fi notificat cu câteva secunde înainte de producerea unui cutremur, astfel încât să știi la ce să te aștepți. 


Dacă informațiile din acest material ți-au fost de folos, lasă-ne mai jos o inimioară, să știm că ai trecut pe aici. 💚

Și nu uita că fiecare share pe care îl dai articolelor de pe blogul Flip.ro ne ajută să ajungem mai ușor la oameni, cu informații importante din domeniul tehnologiei. 🤗

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Dorel Handel

Dorel Handel

@Gigi Fenta: Esti dus cu capul amice, rahaturile astea de alerte vin fix cand se termina perilcolul: de ex. furtuna. Unii mai au si copii care se sperie dar nah...

Gigi Fenta

Gigi Fenta

Da, somnul e mult mai important decat orice pericol, chiar viata in sine:), idiotii isi merita soarta - dezactivati si dormiti linistiti

Florin M

Florin M

Informatiile oferite pt ce sistem de operare android sunt? Pt 12 nu mai sunt aceleasi meniuri, si doresc sa va anunt ca si cu toate cele descrise dezactivate inca primesc alerte.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!