Dacă ai avut măcar o dată o husă de telefon transparentă, precis ai observat cum aceasta și-a schimbat culoarea după doar câteva luni de utilizare. Te-ai întrebat vreodată de ce se îngălbenesc sau se înnegresc pe alocuri aceste huse de protecție?
Dacă nu ai găsit încă un răspuns, s-ar putea să afli câteva informații utile din rândurile de mai jos.
Cauza principală pentru care husele transparente își schimbă culoarea
Există două motive principale pentru care o husă transparentă de telefon se îngălbenește. Schimbarea culorii provine fie de la expunerea prelungită la razele UV ale soarelui, fie de la contactul repetat cu picăturile de transpirație sau sebum, prezente pe suprafața pielii noastre. Dar înainte să aprofundăm aceste informații, poate ar fi interesant pentru tine să știi cum anume sunt produse aceste huse de telefon transparente, să-ți poți face o idee de ansamblu.
De fapt, husele de acest tip nu sunt deloc transparente în primă fază. În funcție de materialul din care sunt fabricate, producătorii acestora reușesc să le obțină transparența pornind de la o culoare gălbuie. Carcasele primesc, așadar, o nuanță albăstruie, printr-un tratament special aplicat plasticului sau siliconului. Rezultatul este cel pe care îl știi și tu - o husă perfect transparentă.
Însă materialul începe să se degradeze, zi după zi, mai ales dacă telefonul „îmbrăcat” în husa transperentă este expus la soare în mod repetat. Nuanța sa galbenă devine din ce în ce mai vizibilă.
Vrei să afli și mai multe detalii despre cum ajunge o husă de telefon să se îngălbenească? Citește informații suplimentare în continuare.
Expunerea la raze UV
Așa cum spuneam și mai sus, unul dintre principalele motive pentru care carcasele transparente de telefon devin galbene se datorează, în primul rând, expunerii la lumina UV.
Lumina UV este un tip de radiație electromagnetică care provine de la soare. Aceasta poate provoca îmbătrânirea sau apariția de arsuri la nivelul pielii. Și tot ea este de vină pentru îngălbenirea articolelor din plastic, cum sunt și husele de telefon.
Când plasticul este expus la lumina UV, acesta se descompune și devine din ce în ce mai galben sau se decolorează. Acest lucru se datorează faptului că lumina UV face ca moleculele din plastic să se rupă unele de altele. Cu cât plasticul are mai multă expunere la lumina UV, cu atât va deveni mai galben, deci mai inestetic.
Contact cu sebumul sau transpirația pielii
În mod natural, pielea noastră produce sebum, care joacă și un rol esențial în protejarea de factorii externi. Acesta se poate transfera pe carcasa telefonului, pe care o va decolora, încetul cu încetul.
Un alt motiv pentru care carcasele transparente de telefon se îngălbenesc este cel al transpirației cu care husele intră în contact. Aceasta poate decolora carcasele transparente ale telefonului din cauza proprietăților sale acide.
Așadar, motivul pentru care husa din plastic pentru iPhone s-a îngălbenit este acela că ai uitat telefonul în soare pentru prea mult timp și l-ai folosit pentru o perioadă îndelungată, timp în care sebumul și transpirația pielii s-au transferat pe suprafața acestuia.
Cum poți preveni îngălbenirea unei huse transparente de telefon?
Având în vedere explicațiile pe care ți le-am oferit mai sus, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni îngălbenirea unei huse transparente de telefon, deci prelungirea duratei sale de viață, astfel încât să poți spune că ai un telefon ca nou pentru cât mai mult timp.
În mod logic, evită pe cât posibil să-ți ții telefonul în soare. Asta va ajuta atât la amânarea îngălbenirii husei, cât și la evitarea supraîncălzirii telefonului. Păstrează mereu dispozitivul în locuri suficient de răcoroase, uscate și ferite de lumina directă a soarelui, mai ales atunci când îl folosești sau îl lași să se încarce.
Curăță carcasa telefonului cât de des poți. Poți folosi pentru asta:
- o cârpă moale
- alcool izopropilic cu o concentrație minimă de 70%
- un prosop de hârtie sau șervețele uscate
De asemenea, iată alternativele pe care le ai la dispoziție pentru a evita îngălbenirea unei huse de telefon:
- alege alt tip de husă, decât cea transparentă;
- mergi pe o nuanță opacă;
- optează pentru o husă din sticlă, dacă nu vrei să renunți la transparența carcasei;
Tu cum faci să-ți păstrezi husa transparentă de telefon intactă pentru cât mai mult timp?