Tips & tricks: 5 ponturi care te vor ajuta să cheltuiești mai puțin în roaming

Tips & tricks: 5 ponturi care te vor ajuta să cheltuiești mai puțin în roaming

Publicat de Fadia Hirtan
pe 10.08.2021

Pentru că ieri am dat startul înscrierilor la concursul Flip te trimite în vacanță!, ne-am gândit că ți-ar prinde bine să afli câteva idei pe care să le aplici data viitoare când pleci din țară și vrei să folosești serviciul de roaming pe telefon

Inspiră-te din rândurile de mai jos și economisește bani cu cele cinci ponturi pe care ți le-am pregătit. 

Caută cele mai ieftine oferte

Dacă folosești o cartelă prepaid, e bine să știi că e mai ieftin să-ți cumperi, înainte să pleci, o ofertă de roaming, decât să încarci telefonul cu credit și să consumi din acesta pe parcurs. 

De exemplu, cea mai convenabilă ofertă de roaming este cea de la Vodafone, de 4€. Asta dacă nu cumva vacanța ta se va întinde pe mai mult de 21 de zile, cât este valabilă oferta. Pentru această sumă, vei avea incluși 2.800MB în roaming, suficienți pentru accesul la platformele de social media și utilizarea aplicațiilor de hărți, dar și 100 de minute și SMS naționale. Totuși, această ofertă nu acoperă și Republica Moldova, așa că dacă vei călători acolo e bine să te reorientezi către o altă variantă. 

Dacă ai nevoie de mai mult de atât, poate te tentează oferta de 15€ de la Vodafone, care vine la pachet cu 10.500MB în roaming, 2.000 de minute naționale și în roaming, dintre care 900 de minute internaționale pe mobil. Pentru acești bani vei avea la dispoziție și 200 de SMS-uri, pe care le poți folosi atât în roaming, cât și la întoarcerea acasă. Oferta de 15€ este valabilă 28 de zile

La Orange, pentru 10€ te vei putea bucura de 2.000 de minute naționale și internaționale către fix și în roaming sau tot atâtea SMS-uri naționale și în roaming, din care 600 de minute sau SMS internaționale pe mobil în orice stat din UE. În aceeași ofertă intră și 10GB de net, dintre care 6,7GB pot fi folosiți în roaming. 

Mai există și opțiunea de 14€, pentru care vei primi 600 de minute și SMS-uri internaționale pe mobil în UE, dar și 9,4GB trafic în roaming. 

Ambele oferte de roaming de la Orange sunt valabile 30 de zile de la activare.

Telekom are cele mai scumpe opțiuni minime de roaming (valabile la momentul scrierii acestui material). Concret, va trebui să plătești 12€ pentru 100 minute internaționale (efectuate sau primite) sau SMS-uri în roaming în Moldova, Turcia, Serbia, Elveția, 8GB disponibili în roaming în UE și 1GB disponibil în roaming în Moldova, Turcia, Serbia, Elveția. 

Dacă folosești o cartelă Digi, pentru tarifele în roaming îți sugerăm să accesezi siteul oficial al companiei, unde vei găsi toate planurile tarifare practicate în afara României.

În cazul în care ai abonament, cu siguranță ponturile de mai jos te vor ajuta să nu cheltuiești o mică avere pe factura de roaming, la întoarcerea în țară. 

Descarcă hărțile în telefon

Mai mult ca sigur, vei avea nevoie de Apple Maps, Google Maps sau Waze pentru a te deplasa eficient în locul în care urmează să-ți petreci vacanța. Vestea bună este că, dacă vei alege să folosești Google Maps, nu e nevoie să ții internetul activ pe toată durata drumului.

Poți profita de faptul că aplicația îți permite să downloadezi hărțile care te interesează de oriunde dorești, pentru a te folosi de ele mai târziu. De exemplu, te poți utiliza netul de la cazare sau de la o cafenea pentru a descărca harta către următorul obiectiv turistic pe care vrei să-l vizitezi. 

În acest fel, îți poți păstra consumul de net în roaming la un nivel cât mai scăzut, pentru ca următoarea factură la telefon să nu te surprindă sau pentru a folosi netul de pe cartelă disponibil în roaming în alte scopuri.  

Pentru a downloada o hartă în Google Maps, intră în aplicație și scrie destinația la care vrei să ajungi. Apoi, apasă pe Directions. După ce se va deschide harta, ai opțiunea de a o descărca în telefon. 

Odată downloadată, harta poate fi urmărită chiar și fără acces la net. Poți face asta intrând din noul în Google Maps și selectând manual, prin așezarea unui pinpoint pe hartă, destinația la care vrei să ajungi. Apoi, va trebui să alegi și mijlocul de transport preferat. Din nou, pentru selectarea locului de plecare, va trebui să folosești un pinpoint

Imediat după aceea, harta se va afișa în aplicație, iar tu poți porni la drum fără a mai consuma net în roaming.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Nu descărca poze sau clipuri primite pe WhatsApp

Aplicația de chat vine, în general, cu o funcție care te va scăpa de costuri suplimentare la factura de telefon deja activată. Este vorba de setarea care nu permite fișierelor media să se downloadeze automat în telefon atunci când ai roamingul activat.

Totuși, îți recomandăm să verifici dacă funcția este activă înainte de a părăsi țara. Pentru a face asta, intră pe WhatsApp și selectează, din dreapta, sus, cele trei puncte. Se va deschide un meniu din care trebuie să alegi Settings. Mai apoi, dă click pe Storage and Data și vezi dacă la opțiunea When roaming ai deselectate toate categoriile de fișiere. 

Având această setare făcută, atunci când vei primi o poză, un document sau un clip video pe WhatsApp, aplicația nu îți va descărca automat fișierul. Nu vei vedea nici măcar binecunoscutul preview în chat cu care ești obișnuit. 

Îți recomandăm să-ți stăpânești curiozitatea de a downloada pe loc fișierul primit și să aștepți până ajungi într-un loc cu Wi-Fi. Asta, desigur, dacă nu vrei să-ți consumi tot netul de pe cartelă în primele zile de vacanță sau să-ți crești factura la telefon.

Scanează după rețele de Wi-Fi

Ai fi surprins să vezi peste câte rețele de Wi-Fi publice, fără parolă, dai și în afara țării. Totuși, nu visa la aceeași viteză a netului cu care ești obișnuit acasă, pentru că sunt slabe șanse să prinzi o stabilitate la fel de bună ca cea pe care o are internetul în România. 

De asemenea, ai mare grijă la ce rețele publice de Wi-Fi te conectezi, pentru că poți pica ușor pradă hackerilor, care folosesc des această metodă de a-ți intra în laptop sau telefon. 

Oprește updateurile

Un sfat la fel de bun pentru tine este și cel de a opri updateurile la aplicații înainte să părăsești țara. Dacă nu ai deja activă setarea prin care poți downloada ultimele versiuni de aplicații manual, nu automat, nu uita să o faci până să-ți începi bagajele de vacanță.

Până la urmă, poți trece prin toate updateurile de care telefonul tău are nevoie la întoarcere, asta dacă nu cumva îți programezi o vacanță mai lungă de două săptămâni. 


Acestea au fost ponturile despre cum poți economisi atunci când folosești serviciul de roaming pe care am vrut să le împărtășim cu tine. Dacă mai cunoști și altele, ne-am bucura să ni le lași într-un comentariu, mai jos. 

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!