Telefonul tău devine gazda multor bacterii pe parcursul unei zile. Asta pentru că îl iei cu tine peste tot, îl așezi pe masă, îl verifici după ce mănânci, pui mâna pe el după ce atingi clanța ușii, coșul de cumpărături sau bancnotele.
Curățarea telefonului, independent de pandemie, este o necesitate. Dar cât de des și, mai ales, cu ce substanțe e indicat să-ți dezinfectezi telefonul?
Despre acest subiect vom vorbi în rândurile de mai jos, unde îți vom împărtăși sfaturi pentru dezinfectarea telefonului, eliminarea amprentelor de pe ecranul acestuia și îngrijirea telefoanelor rezistente la apă.
Dar mai întâi, hai să vedem care substanțe cu care ai fi tentat să-ți cureți telefonul ți-ar putea distruge dispozitivul.
Gel dezinfectant
Dacă pentru dezinfectarea mâinilor, gelurile antiseptice sunt ideale, atunci când nu ai cum sau unde să te speli pe mâini. Însă când vine vorba de telefon sau de orice alt dispozitiv ar fi bine să le eviți.
Poți, în schimb, înainte să pui mâna pe telefon, să folosești câteva picături de gel antibacterian pentru a nu transfera bacteriile de pe mâini pe dispozitiv. Nu aplica gelul direct pe telefon!
Spray de geamuri
Miroase frumos și e perfect pentru a scoate petele și amprentele de pe geamuri și oglinzi, așa că te-ai gândit să-ți cureți și telefonul cu spray de geamuri? Nu ți-am recomanda să faci asta! Anumite modele de telefoane, așa cum este, de exemplu, și iPhone XR, au un strat protector care le ajută să fie mai rezistente în fața zgârieturilor.
Îndepărtându-i acest strat, telefonul tău va deveni vulnerabil în fața obiectelor ascuțite cu care ar intra în contact.
Alcoolul medicinal
Același scenariu ar putea fi valabil și în cazul în care vei alege să-ți ștergi telefonul cu alcool medicinal. Apple chiar recomandă pe siteul oficial evitarea folosirii alcoolului pentru telefoanele iPhone sau pentru alte dispozitive ale brandului.
Produse de curățare pentru bucătărie
Flacoanele produselor de curățare destinate bucătăriei pot conține clor, care nu e cel mai bun prieten cu telefonul tău. Din nou, vorbim de ingrediente dure, abrazive, care ar subția din stratul de protecție al smartphone-ului și ar grăbi zgârierea acestuia.
Dacă vrei să-l protejezi cât mai mult timp, ai face bine să te reorientezi.
Demachiant
În cazul în care ecranul telefonului tău s-a pătat de fond de ten, nu opta pentru demachiant pentru a șterge urmele. Unele produse de îndepărtare a machiajului pot avea substanțe chimice dure pentru un ecran electronic. În schimb, poți șterge machiajul de pe telefon cu o cârpă moale, înmuiată în apă.
Oțetul
Dacă te gândești să-ți cureți telefonul cu oțet, e bine să știi despre această substanță că este foarte dură, mai ales când vine vorba de învelișul protector al ecranului. Dacă vrei neapărat să-l folosești, poți pregăti un amestec 50/50 de apă distilată și oteț cu care poți curăța marginile și spatele telefonului, însă nu și ecranul acestuia.
Săpunul (lichid sau de vase)
E posibil să fii tentat să încerci să-ți dezinfectezi telefonul cu apă și săpun, fie unul de mâini, fie unul de vase. Chiar dacă telefonul tău este unul rezistent la apă, nu încerca să-l dezinfectezi în modul ăsta, pentru că s-ar putea să regreți.
Nici aerul comprimat nu va rezolva mare lucru și îți va expune telefonul daunelor. În cazul în care observi că în slotul de încărcare sau în difuzorul telefonului s-au strâns praf sau scame, nu încerca să le cureți folosind un jet puternic de aer. Smartphone-ul tău este delicat, așa că evită să folosești aer comprimat sau să sufli cu putere înspre porturile sale. Mai bine du-l într-un service, unde specialiștii vor ști cum să curețe eficient sloturile dispozitivului, prin metode mai puțin invazive.
În schimb, poți curăța eficient telefonul, urmând pașii de mai jos:
- îndepărtează husa și pregătește-o, separat, pentru igienizare;
- dacă telefonul nu are urme de praf sau particule de nisip, șterge ușor întreaga suprafață cu o cârpă moale;
- pulverizează pe un șervețel umed sau pe o bucată de material care nu lasă scame orice soluție special creată pentru aparatură, pe care o găsești, de obicei, la raftul cu electronice din orice supermarket, sau puțin alcool izopropilic. Șterge delicat dispozitivul;
- lasă telefonul să se usuce natural și mai treci o dată peste el cu cârpa moale, uscată, care nu lasă scame, pentru a îndepărta perfect orice urmă care ar putea rămâne pe ecran;
- urmează aceiași pași și pentru husa telefonului, apoi pune-o la loc și bucură-te de un dispozitiv perfect igienizat.
Cât de des ar trebui să-mi dezinfectez telefonul?
Răspunsul scurt la această întrebare este - ZILNIC. Iar dacă această activitate nu-ți surâde, ai mai putea apela la lămpile cu ultraviolete, care vor distruge nucleul posibililor viruși de pe telefonul tău, făcându-i neinfecțioși. Poți pune telefonul pentru câteva minute, atunci când ajungi acasă, sub lampa cu ultraviolete, pentru a fi sigur că îl poți folosi fără grijă.
Ce poți face pentru a evita contaminarea telefonului
- folosește cât mai puțin telefonul atunci când ești într-un mijloc de transport în comun;
- nu lua telefonul cu tine la toaletă sau la duș;
- printează rețetele, în loc să le urmărești cu degetul pe ecran, în timp ce gătești;
- spală-te cât de des poți pe mâini, dar mai ales înainte de a lua telefonul în mână.
Dacă informațiile din acest material te-au ajutat să înțelegi care sunt substanțele nerecomandate pentru igienizarea telefonului, dar și care e cea mai eficientă metodă de a-ți curăța smartphone-ul, lasă-ne mai jos aprecierea ta, sub forma unei inimioare, să știm că ai trecut pe aici. 💚