Criza mondială de cipuri afectează și piața telefoanelor. Vezi cum au scăzut vânzările de smartphone-uri noi

Criza mondială de cipuri afectează și piața telefoanelor. Vezi cum au scăzut vânzările de smartphone-uri noi

Publicat de Fadia Hirtan
pe 24.11.2021

Vânzările globale de telefoane au scăzut cu aproape 7% în al treilea trimestru al acestui an din cauza lipsei de cipuri, arată un raport recent al Gartner, o firmă de cercetare și consultanță tehnologică din America. 

Criza de componente cheie din industria de telefonie mobilă cu care se confruntă întreaga planetă a dus la reducerea stocului de smartphone-uri și, implicit, la întârzierea disponibilității dispozitivelor. Consumatorii au avut, așadar, mai puține opțiuni de cumpărare, așa că un procent însemnat dintre aceștia a abandonat ideea achiziției unui telefon nou

„În ciuda cererii mari a consumatorilor, vânzările de smartphone-uri au scăzut din cauza lansărilor întârziate de produse, a programului de livrare mai lung și a stocului insuficient”, a declarat Anshul Gupta, director senior de cercetare la Gartner. „Constrângerile de aprovizionare au afectat programul de producție a telefoanelor de buget, mult mai mult decât pe cea a smartphone-urilor premium.”

Chiar și așa, Samsung rămâne lider mondial, cu 20,2% din piață, în scădere față de 22,1%, cât înregistra anul trecut în aceeași perioadă. Ponderea sa din vânzările high-end a crescut datorită cererii pentru telefoanele sale de top, în care sunt incluse și modelele Galaxy Fold.

Între timp, Apple a înregistrat vânzări în creștere cu aproape opt milioane de unități, iar cota sa a crescut de la 11,1% la 14,2%. Acest lucru a fost suficient pentru ca firma să recupereze locul al doilea de la Xiaomi, care a coborât pe al treilea, în ciuda creșterii cotei sale de la 12,1% la 13% și a faptului că vânzările companiei chineze rămân constante. Vivo și-a crescut cota de la 8,1% la 10,5%, în timp ce Oppo a crescut de la 8,1% la 9,8%.

Nu este clar când vom depăși criza cipurilor, care nu afectează doar piața telefoanelor, ci atinge toate sectoarele tehnologice, implicit pe cel al industriei producătoare de autoturisme, componente PC și altele. Analiștii economici sugerează că aprovizionarea cu componente va putea reveni la normal cel mai devreme în 2023.


Totuși, asta nu înseamnă că nu te poți bucura de un telefon impecabil, la un preț excelent. Intră pe Flip.ro, la secțiunea Cumpără și selectează din meniu filtrul Ca nou, pentru a vedea ofertele noastre la telefoane second-hand recondiționate ca noi, verificate de specialiști, cu garanție 12 luni, transport gratuit și drept de retur de 14 zile

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!