Good to Know
17 August 2021, 11:59 AM

Codul PUK - tot ce trebuie să știi despre deblocarea cartelei când ai uitat codul PIN

Te întrebai ce este codul PUK și la ce îți folosește? Ai ajuns unde trebuie, pentru că în rândurile de mai jos am pregătit pentru tine toate informațiile care te-ar putea interesa referitoare la codul PUK. Iată ce vei găsi în acest material:

Ce este codul PUK?

Denumirea de cod PUK este un acronim și vine de la Personal Unlock Key, ceea ce s-ar putea traduce prin Cheie de deblocare personală a cartelei SIM. Codul PUK este un cod unic pe care doar cartela ta SIM îl are și, în cele mai multe cazuri, este format din opt cifre

În cazul în care obișnuiai să-ți protejezi cartela cu un cod PIN pe care fie l-ai introdus greșit de trei ori, fie l-ai uitat complet, telefonul îți va cere să introduci codul PUK pentru a putea debloca SIM-ul. 

Fii foarte atent, pentru că tastarea greșită a codului PUK de zece ori va duce la blocarea cartelei SIM, deci îți va fi imposibil să-ți mai folosești telefonul pentru apeluri, mesaje sau unele aplicații.

Iată și alte informații care ți-ar mai putea fi de folos în legătură cu codul PUK

Cum aflu codul PUK?

Atunci când cumperi un SIM, indiferent că vorbim de o cartelă prepaid sau de un abonament, acesta va veni „prins” de o cartelă cu aceleași dimensiuni ca ale unui card bancar. Pe spatele cartelei vei vedea scris codul PUK. Ideal ar fi să îl notezi undeva, pentru a fi sigur că îl ai la îndemână atunci când ai nevoie de el.

Dacă ai pierdut cartela originală și nu mai știi codul PUK, poți oricând suna de pe un alt telefon, presupunând că cel pe care ai SIM-ul blocat prin introducerea codului PIN greșit nu poate fi folosit, la compania de telefonie mobilă de la care ai cartela. Iată care sunt numerele pe care le poți apela pentru a afla codul PUK al cartelei tale:

Cod PUK Vodafone 

Poți afla codul PUK al unei cartele Vodafone direct din contul tău My Vodafone, în secțiunea Administrare cont - Cod PUK

Mai poți suna la *100# de pe un telefon din reţeaua Vodafone. Din meniu, va trebui să alegi Contul meu-Urgențe-PUK. Apoi, va trebui să introduci numărul tău și vei primi codul direct pe telefon și prin SMS.

De asemenea, mai poți suna la *222, unde, după ce alegi Află codul PUK, va trebui să optezi pentru Blocare sau deblocare număr. Mai poți spune robotului Vreau codul PUK, iar acesta te va ghida în meniu. 

Îți mai stau la dispoziție și numerele de telefon 0372.02.22.22, ( cu tarif normal), din orice rețea națională, dar și 0040.372.02.22.22, dacă te afli în afara țării și vrei să afli codul PUK pe o cartelă Vodafone.

Cod PUK Orange 

Poți afla codul PUK Orange prin mai multe modalități, indiferent dacă ai o cartelă prepaid sau un abonament la Orange

Dacă ai cont My Orange, loghează-te cu numele de utilizator și parolă. Alege numărul de telefon pentru care vrei să afli codul PUK și intră la Servicii SIM, din meniul lateral care se va afișa. 

Dacă ai aplicația My Orange, intră în cont și accesează meniul Mai multe - Servicii - Deblocare cartela SIM - codul PUK

Mai poți afla codul PUK Orange printr-un apel gratuit la *100#, de pe orice număr înregistrat în această rețea. Alege opţiunea 4 - Abonamentul meu, opţiuni şi blocare număr. Apoi apasă tasta 5 - Află codul PUK. Introdu numărul de telefon pentru care doreşti să afli codul PUK, apoi tastează parola Orange. Codul PUK va apărea afişat pe ecran, însă ai posibilitatea să-l primeşti şi prin SMS.

Nu în ultimul rând, codul PUK Orange e la un apel distanță. Sună la numărul 300 de pe orice alt număr Orange sau la 0374.300.300 de pe un număr din altă reţea şi alege ramura 3, tasta 4 (dacă utilizezi o cartelă PrePay) sau ramura 3, tasta 5 (dacă ești abonat Orange). 

Cod PUK Telekom 

Poţi afla codul PUK pe o cartelă Telekom prin următoarele modalități:

  1. Apel la 1234 (gratuit din rețelele Telekom România Mobil și Telekom România) și urmând pașii descriși de către meniul robotic;
  2. Apel la *100#, gratuit din rețelele Telekom România Mobil și Telekom România, selectând  ramura 5-Servicii și, ulterior, ramura 3-Codul PUK. Va fi necesar să tastezi numărul de telefon pentru care dorești aflarea codului PUK și parola de acces la serviciile self care, pentru numărul de telefon pe care l-ai tastat. Această parolă este formată inițial din ultimele șase cifre ale codului numeric personal al titularului de contract;
  3. Apel la 021.404.12.34 (apelabil din orice rețea națională, tarif normal);
  4. Accesarea contului MyAccount, secțiunea Administrare cont- Servicii MyAccount- Codul PUK.
  5. Din aplicația mobilă MyAccount pe care o poți descărca din Google Play sau App Store.

Cod PUK Digi 

Pentru a afla codul PUK pe o cartelă Digi, apelează serviciul clienți, la numărul 031.400.77.77 sau *777 (număr disponibil în rețeaua mobilă 3G Digi Mobil). 

Am blocat codul PUK - ce poți face în acest caz?

În situația în care nu-ți amintești codul PIN și telefonul ți-a cerut deja să introduci codul PUK, e cazul să fii foarte atent la ce tastezi. Așa cum ți-am explicat și mai sus, introducerea greșită de zece ori a codului PUK va duce la blocarea definitivă a SIM-ului

Altfel spus, dacă ai băgat codul PUK greșit de zece ori, singurul deznodământ al acestei situații va fi cel în care îți cumperi o nouă cartelă de telefon. 

Totuși, acest fapt ar putea duce la pierderea numărului de telefon, dacă vorbim de o cartelă prepaid, așa că fii foarte atent când ți se cere codul PUK

Ce trebuie să mai știi este că nu poți afla codul PUK pentru o cartelă dacă nu cunoști numărul de telefon al acesteia, din motive de securitate.


Dacă mai ai și alte întrebări referitoare la codul PUK, te invităm să ne lași un comentariu mai jos. Noi vom face tot posibilul să adăugăm în timp real și informațiile cerute de tine în acest articol.

Fadia Hirtan
Flip.ro