Cât de sigură e încărcarea wireless pentru telefon și cum te poate afecta?

Cât de sigură e încărcarea wireless pentru telefon și cum te poate afecta?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 14.09.2021

Anul viitor se împlinesc zece ani de când a apărut primul telefon cu încărcare wireless. Vorbim despre modelul Lumia 920 de la Nokia, dispozitiv care a tentat la vremea respectivă pe cei mai mulți pasionați de gadgeturi. 

Ce-i drept, în primăvara aceluiași an, 2012, Samsung lansa Galaxy S3, compatibil cu un accesoriu care permitea reîncărcarea wireless. Nokia, însă, rămâne în paginile de istorie ale tehnologiei ca fiind compania de telefoane mobile care a lansat primul smartphone cu sistem de încărcare wireless încorporat.

De atunci și până astăzi, producătorii de telefoane s-au concentrat din ce în ce mai mult pe această funcție care oferă comoditate utilizatorilor. Nici Apple nu s-a lăsat mai prejos, chiar dacă a adăugat această caracteristică în lista de specificații ale iPhone-urilor ceva mai târziu decât competitorii săi. Mai exact, compania americană a întârziat cu cinci ani startul telefoanelor care se pot reîncărca fără fir. Astfel, în toamna anului 2017, Apple scotea pe piață modelele iPhone 8 și iPhone X, primele care nu aveau nevoie de un încărcător clasic pentru a primi energie. 

Și pentru că mediul online poate conține și informații false, iar acest subiect nu a scăpat de conspirații, ne-am propus să îți explicăm în acest articol cât de sigură e încărcarea wireless a telefonului tău și cum te poate afecta, oferind răspunsuri scurte la cel mai des întâlnite întrebări legate de acest subiect. Iată ce trebuie să știi.

Încărcarea wireless - dăunătoare sau nu pentru organismul uman?

Răspunsul la această întrebare este NU, încărcarea wireless nu este dăunătoare pentru organism. Câmpul electromagnetic creat de un încărcător wireless este nesemnificativ de mic și poate fi comparat cu cel pe care o rețea Wi-Fi îl generează. 

Aceeași intensitate a câmpului magnetic mai poate fi întâlnită și în dreptul unui încărcător de periuță de dinți electrică, dispozitiv pe care foarte multă lume îl folosește de ani buni fără niciun fel de efecte adverse pentru sănătate.

Dacă țin încărcătorul wireless pe noptieră, mă poate afecta?

Încărcarea wireless a telefonului poate fi făcută în siguranță chiar și atunci când ții încărcătorul lângă pat, deci atunci când dormi, sau foarte aproape de tine, atunci când ești la birou. 

În schimb, poate ar fi bine să știi de ce nu ar trebui să-ți încarci telefonul peste noapte.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Încărcarea wireless poate afecta bateria telefonului?

Acumulatorii montați pe telefoanele noastre se degradează inevitabil, odată cu trecerea timpului. De aceea, cei mai mulți producători de smartphone-uri nu oferă mai mult de trei luni garanție pentru bateriile telefoanelor. Același principiu l-am adoptat și noi pentru toate smartphone-urile pe care le vindem pe Flip.ro

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că regulile de încărcare corectă a unui smartphone, acelea care spun că ar trebui să păstrezi bateria telefonului între 20%-80%, evitând reîncărcarea de 100% sau descărcarea completă a acumulatorului, sunt, în general ignorate.  

Deci, cum telefoanele de astăzi nu mai au baterii detașabile, îți sugerăm să tratezi reîncărcarea dispozitivului tău cu seriozitate, mai ales dacă nu ți-ai propus să-ți schimbi telefonul foarte des. 

Revenind la întrebarea la care îți eram datori să îți răspundem în acest paragraf, NU, încărcătoarele wireless nu scad durata de viață a bateriei telefonului tău. Poți observa că bateria telefonului nu mai e la fel de rezistentă ca înainte, însă acest aspect va depinde exclusiv de felul în care alegi să-ți reîncarci smartphone-ul. 

Încărcătoarele wireless care nu sunt originale îți pot distruge telefonul?

Înainte de toate, e bine să știi că un încărcător wireless aftermarket și un încărcător fake nu sunt același lucru. Există multe companii producătoare de încărcătoare wireless cu licență în care poți avea încredere (cum sunt cele de la Anker, de exemplu), care lucrează după standarde stricte. 

Pe de altă parte, în piață există și multe produse contrafăcute pe care ai face bine să le eviți, pentru a nu deteriora bateria telefonului tău. Le poți identifica cel mai ușor prin prisma prețului care, dacă este cu mult mai mic decât cel al unui accesoriu original, ar trebui să îți ridice semne de întrebare. 

Așadar, înainte de toate, va trebui să deosebești un încărcător original de unul fake. Însă nu e necesar să cumperi un încărcător wireless original, pentru că și cele aftermarket sunt la fel de bune pentru smartphone-ul tău.

Cel mai bine ar fi, înainte să comanzi un încărcător wireless pentru telefon, să arunci un ochi pe testimonialele lăsate de cumpărătorii care l-au testat înaintea ta și să tragi o concluzie din review-urile lăsate de aceștia. 

Dacă te-am convins de faptul că un încărcător wireless este inofensiv pentru sănătate și nu va afecta în niciun fel bateria smartphone-ului tău, poate vrei să afli și cum alegi un încărcător wireless pentru telefon.

Iar dacă informațiile prezentate în acest articol ți-au fost de folos, lasă-ne mai jos o inimioară, să știm că ai trecut pe aici.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!