E OFICIAL! Apple, obligat să treacă la USB-C în Europa!

E OFICIAL! Apple, obligat să treacă la USB-C în Europa!

Publicat de Fadia Hirtan
pe 07.06.2022

Uniunea Europeană a decis în această dimineață că orice telefon care urmează să fie lansat pe piața europeană trebuie să aibă port de încărcare USB-C. Regula se va aplica, de fapt, nu doar smartphone-urilor, ci și celorlalte dispozitive electronice, inclusiv tablete, camere, căști sau console de jocuri. Ulterior, și laptopurile ar trebui să adopte portul universal USB-C pentru încărcare prin cablu. Acordul semnat astăzi de către reprezentanții Europei se va aplica până în toamna anului 2024

Altfel spus, iPhone 15 ar trebui să fie primul telefon Apple cu USB-C

„Astăzi am făcut din încărcătorul comun o realitate în Europa!”, a spus într-o declarație de presă reprezentantul Parlamentului European, Alex Agius Saliba. „Consumatorii europeni au fost frustrați de mult timp din cauza mai multor încărcătoare care se adună cu fiecare dispozitiv nou. Acum vor putea folosi un singur încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice portabile.” 

Legislația include, de asemenea, prevederi menite să abordeze încărcătoarele fără fir în viitor, precum și armonizarea standardelor de încărcare rapidă. Parlamentul și Consiliul UE urmează să aprobe, până la sfârșitul acestui an, noua hotărâre, aflată în dezbatere încă de acum zece ani.

UE estimează că legislația ar putea economisi consumatorilor 250 de milioane de euro pe an pentru „achiziții inutile de încărcătoare” și ar putea reduce anual aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice. De fapt, acesta a fost și motivul pentru care a fost luată decizia. Introducerea unui încărcător comun este o încercare de a reduce consumul, respectiv poluarea prin aruncarea deșeurilor electronice. 

Întrebat în timpul unei conferințe de presă dacă UE vizează cu această hotărâre în mod specific Apple, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă a UE, a spus că nu este cazul. „Regula se aplică tuturor. Nu este adoptată împotriva nimănui”, a spus Breton. „Lucrăm pentru consumatori, nu pentru companii, și trebuie să le oferim acestor companii reguli; reguli clare pentru a intra pe piața internă.”

În 2021, Apple a vândut 241 de milioane de iPhone-uri la nivel global, dintre care aproximativ 56 de milioane au fost vândute în Europa. Acordul va avea cel mai mare impact asupra companiei americane, singurul producător major de smartphone-uri care încă mai folosește un alt tip de port (Lightning) în loc de USB-C.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!