190 de aplicații pentru telefoanele Huawei, virusate cu malware

190 de aplicații pentru telefoanele Huawei, virusate cu malware

Publicat de Fadia Hirtan
pe 25.11.2021

Mai mulți specialiști în securitate cibernetică au descoperit în 190 de aplicații disponibile pe App Gallery de la Huawei un troian periculos, care colecta date personale de la cei care au descărcat anumite aplicații în telefon

Analiștii au stabilit că este vorba despre o variantă a programului malware Cynos, numit Android.Cynos.7.origin, care a fost conceput pentru a colecta date sensibile ale utilizatorilor.

„Aplicațiile care conțin Android.Cynos.7.origin cer utilizatorilor permisiunea de a efectua și gestiona apeluri telefonice. Acest lucru permite virusului să obțină acces la anumite date”, explică cercetătorii.

Aceștia adaugă faptul că virusul troian poate fi integrat în aplicațiile Android și că acesta utilizează tot felul de tehnici pentru a ajunge la datele personale ale celor care le downloadează, în special la numerele de telefon ale acestora.

La prima vedere, expunerea numărului de telefon poate părea o problemă nesemnificativă. Cu toate acestea, situația este una serioasă și poate afecta pe oricine. Se presupune, însă, că principala țintă a hackerilor în acest caz au fost copiii, dat fiind faptul că troianul era prezent preponderent în aplicații de jocuri

Specialiștii în securitate cibernetică au găsit troianul în 190 de aplicații de jocuri Android diferite, inclusiv simulatoare, jocuri arcade, shootere și multe altele, care păreau să nu aibă nicio problemă ascunsă, ceea ce a dus la un număr mare de descărcări, mai exact 9 milioane

Pe lângă numerele de telefon, troianul a colectat și locația dispozitivului pe baza coordonatelor GPS sau a datelor rețelei mobile și a punctelor de acces Wi-Fi, precum și mai mulți parametri ai rețelei mobile, cum ar fi codul de rețea sau IP-ul.

În urma cercetărilor de securitate cibernetică, specialiștii au înlăturat din App Gallery cele 190 de aplicații virusate. 

Cum eviți să fii victima unui atac cibernetic de tip malware?

În primul rând, cel mai important sfat pe care avem să ți-l dăm este să ai instalat pe telefon un antivirus de calitate, eventual unul plătit, pe care să-l actualizezi frecvent. O bază de date a antivirusului adusă la zi înseamnă șanse mult mai mici ca un virus să treacă neobservat de acesta.

#FlipTip - Nu uita faptul că nimic din mediul online nu e gratuit. Dacă poți downloada o aplicație fără costuri, cu siguranță vei plăti la schimb cu datele tale personale.

Apoi, nu descărca aplicații din surse neoficiale. Ai putea spune că și cele 190 de aplicații despre care am menționat mai sus proveneau dintr-o sursă sigură și totuși au fost atacate. Așa este, însă diferența dintre o sursă oarecare și un magazin oficial de aplicații este că acesta din urmă este constant verificat de specialiști, așa cum a fost cazul și acum. În plus, aplicațiile virusate sunt îndepărtate imediat, astfel încât numărul victimelor este limitat, ceea ce nu se întâmplă în cazul altor surse. 

Un al treilea sfat pe care îți sugerăm să îl urmezi este să monitorizezi constant activitatea pe care copilul tău o are online, indiferent că vorbim de telefon, tabletă sau altele. Instalează un program de parenting care să-ți ofere controlul asupra aplicațiilor downloadate pe dispozitivele la care are acces cel mic.

Nu în ultimul rând, evită să permiți copilului accesul la un dispozitiv la care ai atribuit un card bancar (debit sau credit), pentru a evita fraudele online.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!