In ultimii ani, telefoanele mobile au devenit nelipsite din activitatile de zi cu zi si reprezinta mai mult decat un obiect folosit pentru comunicare. Pe un smartphone, fie ca e Android sau iOS, stocam numeroase informatii personale, de la poze, filmulete si pana la tot soiul de fisiere, dar si multe alte aplicatii cu date de logare private. Protejarea acestor informatii impotriva virusilor folosind programe antivirus pentru telefon devine astfel cruciala.
Afla in cele ce urmeaza cum iti dai seama ca telefonul a fost virusat, dar si care sunt cele mai bune aplicatii antivirus pentru telefoanele cu sistem de operare Android si iOS, pe care le poti descarca gratuit.
- Cum poate fi virusat telefonul – tipuri de virusi
- Cum iti dai seama ca telefonul a fost virusat
- Cei mai buni antivirusi pentru telefon – Android si iOS
Cum poate fi virusat telefonul – tipuri de virusi
Pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat, au aparut nu numai diverse aplicatii care ne usureaza activitatile zilnice, ci si tot soiul de surse care pot sa infecteze telefonul cu virusi. Printre aceste surse se pot numara aplicatiile si programele pe care le instalam pe telefon fara sa verificam autenticitatea acestora sau chiar simpla descarcare a unor poze de pe internet. Aplicatiile pot fi deja virusate si iti contamineaza telefonul odata ce le-ai instalat.
Alte surse de infectare cu virusi a telefoanelor mobile mai pot fi descarcarea de filme, seriale si jocuri. De asemenea, exista site-uri care pot ascunde virusi, precum cele pentru vizionarea de filme si seriale, unde numeroasele pop-up-uri sau reclame ajung sa viruseze telefonul daca ai dat click pe ele. Mai exista si virusi pe retelele de socializare, care pot circula sub forma de filmulete si care iti viruseaza telefonul atunci cand dai play.
Tipuri de virusi
Fie ca e vorba de un site cu reclame si pop-up-uri sacaitoare sau ca ai instalat un joc nou pe telefon, te poti trezi ca telefonul tau a fost virusat fara sa iti dai seama. Virusii pot ulterior sa iti afecteze telefonul la nivelul sistemului de operare, dar si la nivelul hardware-ului. In functie de tipul acestora, virusii software sunt cei care afecteaza sistemul de operare, programele si fisierele de pe telefon, iar virusii hardware sunt cei care deterioreaza hard diskul si memoria telefonului.
De exemplu, virusul malware afecteaza sistemul de operare al telefonului si poate fi gasit in diferite programe sau fisiere care sunt daunatoare pentru orice smartphone. Malware-ul poate contine mai multe categorii de virusi, precum virusul Trojan, de tip spyware sau adware. Spyware sunt, de regula, programe spion ce sunt descarcate odata cu diferite aplicatii sau jocuri gratuite si care stocheaza informatii despre utilizator (timp petrecut pe site, site-uri vizitate). In ceea ce priveste adware, aceste programe incep sa transmita numeroase reclame utilizatorului odata ce telefonul a fost virusat.
Cum iti dai seama ca telefonul a fost virusat
Odata ce telefonul tau a fost virusat, exista cateva semne care iti pot indica acest lucru. De exemplu, anumite fisiere pot fi ascunse sau modificate, aplicatiile pot fi blocate, viteza de functionare a telefonului scade, bateria se consuma rapid, performanta telefonului scade, apar diferite efecte sonore sau grafice, telefonul se supraincalzeste, iar dimensiunea unor fisiere este modificata.
Alte semne pot fi inmultirea necontrolata a fisierelor pana cand se umple memoria telefonului si se poate ajunge pana la stergerea unor informatii esentiale din telefon, blocarea sau formatarea acestuia. In plus, exista virusi care pot creste traficul de date, intrerupe apelurile si pot trimite mesaje la numere cu suprataxa, astfel incat factura telefonica este mai mare la sfarsit de luna.
Un alt pericol ce apare din cauza virusarii telefonului este furtul de date personale, precum informatiile cardului bancar, dar si criptarea sau piratarea functiilor de baza ale telefonului, care permit apoi monitorizarea intregii activitati pe telefon.
Cei mai buni antivirusi pentru telefon – Android si iOS
Indiferent daca folosesti un telefon Samsung ori Huawei cu sistem de operare Android sau Apple cu iOS, exista riscul ca acesta sa fie infectat cu virusi care iti pot pune in pericol datele personale sau deteriora buna functionare a dispozitivului. Instalarea unui program antivirus pentru telefon te ajuta sa iti protejezi fisierele si informatiile personale de atacul hackerilor.
Mai jos gasesti o lista cu cele mai bune programe antivirus pe care le poti instala pe telefonul mobil:
1. Avira Mobile Security
Acest program antivirus blocheaza site-urile malitioase, scaneaza fisierele pe care le descarci si tot continutul din memoria telefonului, dar si de pe cardul SD. In plus, aplicatiile sunt evaluate folosind un algoritm special astfel incat sa iti dai seama daca sunt sigure si daca le poti descarca.
Exista chiar si functia „Identity Safeguard“, care verifica in mod regulat adresele de mail din lista de contacte si te anunta daca vreuna dintre acestea a fost compromisa sau daca exista o bresa de securitate. Alte functii includ localizarea telefonului pierdut sau furat si prevenirea criptarii datelor. In plus, in varianta premium, aplicatia blocheaza accesul neautorizat la camera sau microfonul telefonului si update-uri mult mai frecvente.
Aplicatia Avira Antivirus Security poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store.
2. Lookout Security & Antivirus
Aplicatia Lookout Security & Antivirus ofera tool-uri care permit controale de securitate detaliate, monitorizeaza aplicatiile deschise pentru a verifica daca exista activitati suspecte, dar si alte functii utile, precum localizarea telefonului.
In varianta premium poti primi alerte daca te-ai conectat la o retea Wi-Fi cu risc, alerte de securitate, scanarea link-urilor pe care le accesezi pentru a preveni virusarea telefonului, monitorizarea conturilor de pe retelele de socializare, dar si asistenta in cazul in care telefonul a fost compromis si o asigurare in valoare de 1 milion de dolari in cazul furtului de identitate.
Aplicatia Lookout Security & Antivirus poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store. Varianta premium este in jur de 12 lei/luna sau 125 lei/an.
3. McAfee Mobile Security
Aceasta aplicatie antivirus pentru telefon poate detecta un atac cu virusii prin intermediul retelei Wi-Fi, iti permite sa stochezi pozele intr-un fisier securizat cu cod PIN sau sa detectezi cu usurinta telefonul in cazul in care este furat sau pierdut (…si chiar sa faca o poza hotului).
In varianta premium, aplicatia poate bloca site-urile malitioase si scana aplicatiile pentru a vedea daca au avut loc scurgeri de informatii si, daca este necesar, sa le blocheze.
Aplicatia McAfee Mobile Security poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store.
4. Kaspersky Mobile Antivirus
Kaspersky este unul dintre cele mai cunoscute si eficiente programe antivirus, cu o rata de detectie de 99,9%, conform unor masuratori efectuate de AV-Test. Printre functiile sale se numara blocarea virusilor, scanarea aplicatiilor pe care vrei sa le instalezi pe telefon si localizarea telefonului.
In varianta premium exista functia App Lock, ce iti permite sa setezi un cod secret pentru accesarea conversatiilor private sau datelor financiare. In plus, iti permite sa ascunzi mesaje, fisiere sau poze personale. Tot in varianta premium sunt blocate site-uri sau link-uri malitioase pe care vrei sa le accesezi, chiar inainte sa dai click.
Aplicatia Kaspersky Mobile Antivirus poate fi descarcata gratuit din Google Play, insa pentru iOS este disponibila doar varianta Kaspersky Security Cloud.
5. Norton Security and Antivirus
Programul antivirus Norton Security and Antivirus scaneaza si elimina aplicatii care au virusi malware sau spyware si care iti pot afecta telefonul, scaneaza reteaua Wi-Fi si te anunta daca nu este securizata, localizeaza telefonul pierdut sau furat si te atentioneaza ce site-uri nu sunt sigure.
In varianta premium aplicatia permite o mai buna monitorizare a aplicatiilor si daca cineva incearca sa iti acceseze datele personale sau sa te spioneze prin intermediul retelei Wi-Fi. In plus, iti protejeaza telefonul in fata site-urilor malitioase si phishingului. Varianta premium poate fi incercata gratuit pentru 30 de zile.
Aplicatia Norton Security and Antivirus poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store.
6. Bitdefender Antivirus Free
Bitdefender este cunoscut ca avand cele mai sigure si eficiente programe de securitate, inclusiv aplicatii antivirus pentru telefon. Aplicatia nu consuma bateria telefonului deoarece nu functioneaza in mod constant, motiv pentru care este necesar sa setezi manual scanarile antivirus.
Toate aplicatiile noi sunt automat scanate atunci cand le descarci, iar daca optezi pentru varianta premium Bitdefender Mobile Security (cu un trial gratuit de 14 zile), vei beneficia de functii suplimentare precum scanarea in timp real a site-urilor vizitate si localizarea telefonului in cazul il care il pierzi sau este furat.
Aplicatia Bitdefender Antivirus poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store.
7. Avast Mobile Security
Aceasta aplicatie antivirus scaneaza retelele Wi-Fi si iti trimite alerte daca exista un potential risc de virusare a telefonului, iti permite sa stochezi pozele intr-un fisier criptat cu PIN, Touch ID sau Face ID si iti trimite notificari daca vreuna dintre parolele tale a fost facuta publica.
Alte functii includ localizarea telefonului care este pierdut sau furat. In varianta premium exista o functie de protectie a datelor personale atunci cand accesezi pagini de internet (Secure Browsing VPN), dar si functia care iti permite sa deschizi aplicatiile doar cu un cod PIN, prevenind astfel posibilitatea ca virusii sa acceseze automat diferite aplicatii, precum cea de internet banking.
Aplicatia Avast Mobile Security poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store.
8. AVG antivirus
Aplicatia AVG antivirus vine la pachet cu o sumedenie de functii precum scanarea retelei Wi-Fi, blocarea aplicatiilor cu cod PIN si stocarea pozelor intr-un fisier criptat. De asemenea, exista si functia de localizare a telefonului in cazul in care e pierdut sau furat si blocarea automata a acestuia, putand chiar sa faca poze hotului sau inregistrari audio.
In plus, sunt verificate aplicatiile, fisierele sau site-urile care ar putea fi virusate si exista si o functie care imbunatateste durata de viata a bateriei prin inchiderea automata a proceselor care consuma bateria. Cu alte cuvinte, nu doar ca iti protejeaza telefonul de virusi, ci imbunatateste si performanta acestuia.
Aplicatia AVG antivirus poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store.
9. Sophos Free Antivirus and Security
Aceasta aplicatie antivirus verifica link-urile si site-urile pe care le accesezi, dar si aplicatiile pe care vrei sa le instalezi pe telefon, oferindu-ti posibilitatea de a bloca aplicatiile cu un cod PIN, astfel incat sa nu fie deschise automat de virusi. De asemenea, sunt scanate si retelele Wi-Fi impotriva atacurilor informatice.
Exista un update zilnic pentru a-ti proteja telefonul de virusi malware, iar scanarea fisierelor o poti programa manual. Ar mai fi de adaugat faptul ca aplicatia a castigat premiul AV-Test in 2015 pentru cea mai buna protectie antivirus.
Aplicatia Sophos Free Antivirus and Security poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store.
10. AhnLab V3 Mobile Security
Aplicatia V3 Mobile Security este dezvoltata de AhnLab si ofera protectie sporita antivirus pentru telefoanele cu sistem de operare Android, chiar si pe dispozitivele mai vechi, fiind creata astfel incat sa nu consume mult bateria. Printre functiile sale se numara scanarea aplicatiilor, blocarea link-urilor malitioase si a apelurilor necunoscute.
De asemenea, poti stoca pozele personale intr-un fisier criptat si exista si functia care sterge istoricul de navigare pe internet pentru a preveni virusarea telefonului.
Aplicatia V3 Mobile Security poate fi descarcata gratuit din Google Play si nu este disponibila pentru iOS.
De regula, un smartphone nu poate fi virusat cu usurinta, insa preventia este o optiune mult mai buna decat pierderea informatiilor personale sau schimbarea telefonului. Bineinteles, trebuie sa avem grija la ce fisiere si aplicatii descarcam sau ce site-uri vizitam pentru a evita virusarea dispozitivului, dar instalarea unui antivirus pentru telefon este o optiune mult mai la indemana. Exista numeroase optiuni dintre care poti alege cand vine vorba de programe antivirus.
sursa foto: shutterstock.com
Ionel Albu
Sunteti ft buni