Top aplicatii de curatare a telefonului, pentru Android si iOS

Top aplicatii de curatare a telefonului, pentru Android si iOS

Publicat de Fadia Hirtan
pe 30.03.2021

Faptul ca nu putem trai fara telefonul mobil, care a devenit de mult cel mai bun prieten al nostru, este o certitudine. Zilnic, petrecem ore in sir in fata ecranului smartphone-urilor, fie ca sunam, trimitem mesaje, e-mailuri sau dam scroll pe social media. Si, pentru ca facem majoritatea activitatilor pe telefon, din pacate, performanta acestuia este afectata semnificativ, daca nu tinem cont de cateva recomandari. Tocmai de aceea, este foarte important, ca, o data la cateva luni, sa iti cureti si sa iti reorganizezi telefonul, pentru a-i prelungi buna functionare.

Din acest articol vei afla:

  • De ce este important sa nu uitam de curatarea telefonului
  • Care sunt cele mai bune aplicatii de curatare a telefonului pentru Android si iOS;
  • Recomandari pentru a-ti mentine buna functionare a telefonului;

De ce este important sa nu uitam de curatarea telefonului

Pentru ca smartphone-ul are un loc atat de important in vietile noastre, trebuie sa ne obsnuim sa avem grija de el si sa il curatam periodic, asa cum facem si cu alte obiecte importante pentru noi – de exemplu biroul pe care lucram sau dulapul cu haine, care are nevoie sa fie reorganizat, din cand in cand. Si, ca orice gadget care este folosit prea mult, in cele din urma, modul de functionare al telefonului ajunge sa sufere.

Performata acestuia ajunge sa fie afectata, in primul rand, de un numar mare de aplicatii mobile instalate, care nu doar ca ocupa spatiu, insa ii ingreuneaza telefonului sarcina de a le administra, consumandu-i resursele. Se intampla ca, de cele mai multe ori, sa fii impulsionat sa instalezi diferite aplicatii, pe care ajungi prin a nu le folosi deloc.

Tocmai de aceea, trebuie sa stii ca organizarea si curatarea telefonului sunt activitati importante pentru buna functionare a acestuia. Vezi care sunt cele mai bune aplicatii de curatare a telefonului si ce poti face pentru a-ti ajuta telefonul sa se miste mai bine.

Care sunt cele mai bune aplicatii de curatare a telefonului pentru Android si iOS?

Sa le luam pe rand, mai intai vorbim despre cele pentru telefoanele Samsung ori Huawei, cu Android:

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

1. CCleaner

Una dintre cele mai cunoscute aplicatii de curatare pentru Android, CCleaner se poate descarca din Google Play Store. Este multifunctionala, poate analiza si curata tot ce este inutil in telefon. Este aplicatia perfecta pentru a curata si organiza smartphone-ul tau, sterge memoria cache, sterge fisierele goale si istoricul.

De asemenea are si un App Manager, care iti ofera o interfata simpla ce iti permite sa alegi aplicatiile pe care nu le folosesti pentru a le dezinstala. In plus, CCleaner monitorizeaza resursele, cum ar fi procesorul si memoria RAM, astfel incat tu sa vezi ce se intampla cu telefonul dintr-o privire rapida.

Folosirea aplicatiei este gratuita, insa daca vrei sa te bucuri de alte extraoptiuni, poti face un upgrade la varianta pe baza de abonament. CCleaner iti ofera si optiunea de a curata in mod selectiv jurnalul de apeluri efectuate si SMS-uri trimise.

2. Clean Master

Este una dintre cele mai descarcate aplicatii de curatare si optimizare pentru telefoanele cu Android. In afara de curatarea fisierelor inutile, Clean Master include si un antivirus care ajuta la cresterea performantei telefonului si durata de viata a baterie.

In plus, dezvoltatorii aplicatiei sustin ca actualizeaza in timp real baza de date cu virusi pentru a detecta in timp real cele mai recente programe malware. Clean Master mai detine si functionalitati care permit curatarea notificarilor si care detecteaza conexiunile Wi-Fi periculoase.

O alta functionalitate prin care aplicatia se remarca este cea de „task killer”, care iti permite sa elimini orice proces inutil care are loc pe fundal si care face ca telefonul tau sa functioneze mai lent. Pe langa aceasta, de mentionat ar fi si functia de curatare a rezidurilor ramase de fiecare data cand dezinstalezi o aplicatie.

Aplicatia iti permite si sa iti cureti istoricul de navigare si apeluri si sa gestionezi aplicatiile isntalete pe telefon. Astfel, Clean Master se dovedeste o aplicatie destul de utila pentru a-ti mentine telefonul curatat si optimizat.

3. Droid Optimizer

Este una dintre cele mai populare aplicatii pentru Android, care contribuie la performanta telefonului tau si la o mai buna gestionare a aplicatiilor. Folosirea Droid Optimizer inseamna, asadar, o functionare mai buna si mai rapida a smartphone-ului, curatand ceea ce nu ai nevoie.

Aplicatia contribuie, in acelasi timp, si la pastrarea duratei de viata a bateriei telefonului si optimizeaza performanta telefonului. Este simplu de folosit si ofera un sistem de tip „clasament”, conceput pentru a te motiva sa iti mentii smartphone-ul organizat.

Droid Optimizer iti permite sa setezi o curatare automata regulata, daca iti este greu sa tii minte ca trebuie sa faci acest lucru din cand in cand. Aceasta curatare automata va goli memoria cache, va opri aplicatiile de fundal si va sterge fisierele inutile.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

4. All-In-One Toolbox

O aplicatie versatila pentru Android, care ofera un mod simplu de utilizare, folosindu-se de mai multe instrumente. Cu o singura atingere poti curata memoria cache, aplicatiile de fundal si memoria telefonului.

All-In-One Toolbox Include, de asemenea, si functii suplimentare precum App Manager, pentru gestionarea aplicatiilor, File Manager, pentru gestionarea fisierelor si un cooler care inchide aplicatiile de fundal pentru a limita supraincarcarea telefonului.

Asa cum sugereaza si numele sau, aceasta este o aplicatie multifunctionala, capabila sa faca mai multe actiuni decat sa curete fisierele inutile. Are mai mult de 30 de instrumente pentru a creste productivitatea smartphone-ului.

Functia Boot Speedup iti permite inclusiv sa alegi ce aplicatii sa porneasca automat atunci cand repornesti telefonului. O alta functie interesanta a aplicatiei este indentificarea fisierelor mari stocate pe telefon si cea de a sterge fisirele inutile, precum si cea care permite comprimarea spatiului ocupat de imaginile cu o rezolutie mare.

All-In-One isi propune sa iti aduca o experienta mobila mai buna si optimizata a telefonului tau cu sistem Android. Utilizarea sa este gratuita, insa exista si posibilitatea de achizitie a unor functionalitati in-app products.

5. SD Maid

Aplicatia iti ofera o varietate de instrumente care te ajuta sa eliberezi din spatiul telefonului si sa gestionezi aplicatiile si fisierele.

Iti permite sa stergi fisierele inutile, sa le detectezi pe cele care apartineau aplicatiilor dezinstalate si sa le stergi, sa cauti fisiere dupa nume, continut sau data, sa obtii o imagine de ansamblu detaliata asupra spatiului de stocare, sa optimizezi baza de date si sa detectezi imagini sau documente duplicate. Este disponibil atat in varianta gratuita, cat si cu plata, pentru mai multe functionalitati.

6. Nox Cleaner

Este o aplicatie de curatare foarte populara printre utilizatorii de Android, considerata una dintre cele mai eficiente aplicatii de curatare a telefonului disponibile in Google Play Store. Iti permite sa elimini memoria cache, sa stergi fisierele inutile, pe cele duplicate si pe cele de dimensiuni mari, eliberand spatiul de stocare. Daca observi ca telefonul tau se misca incet, Nox Cleaner este o optiune buna pentru a spori performanta si viteza acestuia.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

7. Avast Cleanup

Produsa de compania care dezvolta antivirusul cu acelasi nume, Avast Cleanup este o aplicatie foarte eficienta care te ajuta sa stergi memoria cache si sa elimini fisierele inutile, rezultate in urma dezinstalarii altor aplicatii, insa nu numai.

Te ajuta sa vezi ce aplicatii ocupa cel mai mult spatiu si le identifica si sterge pe cele pe care nu le mai folosesti. De asemenea, identifica si sterge pozele duplicate – insa, in anumite cazuri, aplicatia iti va arata pozele pentru a fi revizuite inainte ca acestea sa fie sterse.

Iti permite, in acelasi timp, sa elimini pozele de o calitate slaba si de cele vechi, optimizand marimea acestora si mutarea celor originale in cloud.

De asemenea, functia Hibernation Mode impiedica aplicatiile care, in mod normal, consuma baterie, sa iti mai consume resursele telefonului. Astfel, pune anumite aplicatii in „hibernare” pentru a extinde durata de viata a bateriei si pentru a spori viteza cu care se misca telefonul.

Aplicatia este disponibila atat in forma gratuita, insa pentru a te bucura de mai multe functionalitati, poti sa treci la varianta premium, platita.

Care sunt cele mai bune aplicatii de curatare a telefonului pentru iOS

Spre deosebire de programele de curatat si optimizare pentru telefoanele Android, cele pentru iPhone-uri nu sunt atat de numeroase, si se concentreaza, in principiu, pe a curata fisierele duplicate, optimizarea video-urile si organizarea imaginilor si a e-mailurilor. Cele mai cunoscute aplicatii de curatare sunt:

1. Smart Cleaner

Este una dintre cele mai cunoscute aplicații de curatare pentru iPhone-uri, care te ajuta sa elimini usor fisierele nedorite – pozele, video-urile si contactele duplicate, insa, in acelasi timp, te ajuta sa le organizezi. De asemenea, aplicatia imbunatateste si performanta telefonului. Varianta basic este valabila in mod gratuit.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

2. Clean Doctor

Aplicatia te ajuta la gestionarea memoriei iPhone-ului, salvand spatiu de stocare, prin stergerea pozelor, screenshot-urilor, video-urilor si contactelor dublate, prin optimizarea video-urilor de mari dimensiuni si prin eliminarea reminderelor expirate din calendar. Utilizarea aplicatiei este gratuita.

3. Quick Heal Optimizer

Contribuie la o mai buna performanta a iPhone-ului tau, optimizand viteza si performanta acestuia. De asemenea, aplicatia arata starea de „sanatate” a telefonului prin folosirea unor culori precum verde, portocaliu, maro si rosu. Aplicatie sterge fisierele nefolosite, iar utilizarea acesteia este gratuita.

4. Gemini Photos

Pentru ca esti tentat sa faci multe poze pe parcursul unei zilei, galeria foto se incarca foarte repede, cel mai probabil cu imagini pe care nu le vei mai folosi. Aceasta aplicatie iti poate scana toate pozele si te ajuta sa decizi pe care vrei sa le pastrezi si pe care vrei sa le stergi. De asemenea, Gemini Photos va scana si video-uri, screenshot-uri si pozele neclare care ocupa spatiul telefonului tau. Utilizarea acesteia este gratuita.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

5. Cleaner Pro

Uneori, poate fi dificil sa navighezi prin agenda telefonului, mai ales daca este incarcata de contacte duplicate sau vechi. Aceasta aplicatie este destinata gestionarii contactelor din telefon, identificarii celor dublate si gestionarii sau stergerii acestora.

Recomandari pentru a-ti mentine buna functionare a telefonului

  • Incearca sa descarci cat mai putine aplicatii

Din pacate, pentru o performanta imbunatatita, nu este suficient sa folosesti doar aplicatii de curatare si optimizare a telefonului din cand in cand, cand observi ca acesta se misca lent.

Incearca, pe cat de mult posibil, sa nu descarci fiecare aplicatie despre care auzi. In general, fiecare dintre noi are un numar limitat de aplicatii pe care le foloseste zilnic – cel mai des utilizate fiind aplicatiile de Social Media, e-mailul, aplicatiile de navigare, cele de e-commerce, transport sau delivery.

Chiar daca poti fi tentat sa descarci tot felul de aplicatii care crezi ca iti pot fi de folos, cel mai adesea acestea au exact efectul invers si afecteaza performanta telefonului tau.

  • Organizeaza-ti inbox-ul e-mailului

Daca obisnuieste sa folosesti e-mailul pe telefon, incearca sa organizezi mesajele primite in foldere, in functie de prioritate, astfel incat, daca nu poti sa raspunzi direct de pe telefon, cand ajungi la laptop sa stii deja ordinea in care trebuie sa te ocupi de ele.

  • Organizeaza-ti aplicatiile pe foldere

Pentru ca telefonul sa functioneze mai bine, este recomandat sa iti organizezi aplicatiile din telefon – adica sa le ai la indemana, pe ecranul principal, pe cele mai des folosite, iar pe restul le poti sorta in functie de categorie si le poti aseza in foldere.

Acest lucru te ajuta sa gasesti imediat aplicatia de care ai nevoie, fara sa pierzi timp sa o cauti. De asemenea, este indicat sa incerci sa „ascunzi” in locuri cat mai indepartate aplicatiile a caror utilizare consideri ca te face sa pierzi timpul, precum cele de shopping sau anumite jocuri.

  • Actualizeaza-ti calendarul

Calendarul este un instrument destul de important atat pentru productivitatea ta, cat si pentru modul in care telefonul este organizat. Incearca sa nu iti aglomerezi calendarul cu tot felul de remindere sau evenimente neimportante, care nu au niciun impact asupra activitatii tale.

  • Opreste notificarile si alertele neimportante

De cele mai multe ori, notificarile te intrerup din activitatile pe care le faci, fara a-ti comunica nimic important.

Incearca sa pastrezi la minimum volumul si frecventa notificarilor pe care le primesti sis a le opresti pe cele care vin din partea unor aplicatii neimportante. In plus, verificarea constanta a notificarilor te poate distrage, si astfel pierzi timp pretios.

  • Monitorizeaza aplicatiile care consuma baterie

Utilizarea unor aplicatii consuma mai multa baterie decat utilizarea altor aplicatii – de exemplu Facebook Messenger, Snapchat, Accuweather sau aplicatiile de stiri sunt printre cele mai mari aplicatii consumatoare de energie.

Atat telefoanele cu Android, cat si iPhone-urile au functia de monitorizare a consumului bateriei, in functie de aplicatii. De retinut este ca, in afara de aplicatii, si anumite setari ale telefonului iti pot consuma bateria. Incearca, de exemplu, sa opresti Bluetooth-ul, GPS-ul sau Wi-Fi-ul, daca nu le folosesti in momentul respectiv.

De exemplu, daca te afli intr-un loc fara Wi-Fi, poti opri aceasta optiune, pentru ca astfel telefonul tau incearca sa detecteze semnal, ceea ce iti consuma baterie.

De asemenea, pentru sanatatea bateriei telefonului tau, este indicat sa:

  1. Reduci luminozitatea ecranului;
  2. Iti incarci telefonul in momentul in care este descarcat complet;
  3. Sa mentii telefonul incarcat intre 40% si 80%;
  4. Sa repornesti telefonul din cand in cand;
  5. Sa nu tii telefonul direct in soare sau in surse de caldura;
  6. Daca trebuie sa inlocuieste cablul de incarcare, asigura-te ca alegi unul care provine de la producatorul original sau de la un retailer certificat.
  • Actualizeaza-ti sistemul de operare

Asigura-te ca folosesti cele mai noi versiuni ale sistemului de operare, atat in cazul telefoanelor cu Android, cat si in cazul celor cu iOS, pentru a te bucura de o experienta imbunatatita dispozitivului.

  • Foloseste antivirusi

Pentru ca pe smartphone stocam informatii personale, protejarea acestora impotriva virusilor este foarte importanta. Asigura-te ca ai instalat un antivirus pentru ca datele tale sa fie in siguranta si pentru a te bucura de o buna functionare a telefonului. In plus, asigura-te ca de fiecare data vei descarca aplicatii doar din surse autorizate, adica din Google Play Store, in cazul telefoanelor Android sau App Store, in cazulor iPhone-urilor.

Curatarea si optimizarea telefoanelor, precum si respectarea catorva recomandari se dovedesc a fi pasi esentiali pentru o mai buna functionare si pentru a prelungi starea de viata a dispozitivelor. Trebuie doar sa alegi aplicatiile de curatare potrivite pentru smartphone-ul tau.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!