Dacă am vorbit, nu demult, despre cele mai bune telefoane din punct de vedere al bateriei, ne-am gândit să analizăm și cele mai bune smartphone-uri atunci când vine vorba de camerele acestora. Mai exact, ne-am îndreptat atenția către rezoluțiile la care poți filma și ce înseamnă acestea.
Ca orice altă ramură a tehnologiei, și partea de imagine pe care camerele unui telefon o pot înregistra, respectiv reda, a evoluat și continuă să o facă într-un ritm incredibil. Dacă ne referim strict la rezoluția imaginilor video captate de suita de camere a unui smartphone, astăzi vorbim despre capacități de 8K, 4K sau 1080p.
O rezoluție mai mare înseamnă mai mulți pixeli, iar mai mulți pixeli se poate traduce prin imagini mai cursive și mult mai bine conturate. Însă avem, cu adevărat, nevoie de telefoane care pot filma în 8K sau ăsta ar fi, mai degrabă, un moft?
Îți vom răspunde la această întrebare și vom explica, pe larg, tot ce ar trebui să știi despre rezoluțiile 8K, 4K și 1080p atunci când filmezi cu telefonul. Iată ce informații te așteaptă în acest material:
- Ce înseamnă 1080p?
- Ce înseamnă 4K?
- Ce înseamnă 8K?
- Diferența dintre 8K, 4K și 1080p
- Ce înseamnă FPS și care e diferența dintre 30fps și 60fps?
- Ce rezoluție ar trebui să alegi pentru telefonul tău?
Ce înseamnă 1080p?
1080p reprezintă o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, care mai este cunoscută și sub denumirea de Full HD. Majoritatea telefoanelor mid-range de astăzi cuprinde display-uri la rezoluția de 1080p, la fel cum se întâmplă și în cazul televizoarelor mai ieftine sau a monitoarelor de calculator foarte accesibile ca preț. 1080p este cea mai des utilizată rezoluție și pentru video-urile postate pe YouTube, dar și rezoluția pe care o foloseau până nu demult discurile Blu-ray.
Totuși, ne interesează ce telefoane filmează în 1080p. Iată care sunt cele mai ieftine telefoane care pot filma în 1080p pe care le poți cumpăra de pe Flip.ro:
Ce înseamnă 4K?
O rezoluție de 3840 x 2160 pixeli poartă numele de 4K și mai este cunoscută și sub denumirea de UHD. Cel mai simplu este să te gândești la calitatea filmelor pe care le poți urmări pe Netflix, HBO Go sau alte platforme de acest tip pentru a înțelege ce înseamnă, de fapt, această rezoluție. 4K este cea mai înaltă calitate de care te poți bucura atunci când vizionezi serialele preferate de pe aceste canale de streaming. Majoritatea televizoarelor pe care astăzi le putem cumpăra au rezoluția de 4K. Cu toate acestea, puține companii au optat pentru această calitate a display-urilor telefoanelor mobile. Vei afla puțin mai jos de ce se întâmplă asta.
Iată care sunt cele mai ieftine telefoane care pot filma în 4K pe care le poți cumpăra de pe Flip.ro:
Ce înseamnă 8K?
8K este cea mai înaltă rezoluție pe care o vei întâlni la cele mai performante televizoare sau monitoare de pe piață. Dacă ar fi să comparăm 4K cu 8K, ultima rezoluție este de patru ori mai mare decât prima dintre ele. Tradus altfel, 8K înseamnă 7680 x 4320 pixeli.
Dimensiunea filmărilor 8K cu un telefon ridică mari probleme atunci când vine vorba de ocuparea spațiului de stocare. Ca să-ți faci o idee, un clip de doar cinci minute tras în 8K ar bloca mai mult de 3GB din memoria telefonului tău. Ce mai trebuie să știi despre această calitate a imaginii captată cu un telefon este că nu te vei putea bucura cu adevărat de ea decât dacă o urmărești pe un televizor sau pe un monitor cu aceleași performanțe, de 8K.
Iată care sunt cele mai ieftine telefoane care pot filma în 8K pe care le poți cumpăra de pe Flip.ro:
Diferența dintre 8K, 4K și 1080p
Diferența dintre 8K, 4K și 1080p este, așa cum poți intui, la calitatea clipurilor pe care le poți realiza cu camerele telefonului tău. În teorie, mai mulți pixeli înseamnă o calitate mai mare a video-urilor, iar dacă mai sus îți spuneam că 8K are o claritate de patru ori mai mare decât 4K, aceeași proporție se păstrează și când aducem la masă rezoluția 1080p.
Practic, 4K este de patru ori mai clar decât 1080p, deci 8K este de 16 ori mai bun decât 1080p.
Dar e, cu adevărat, sesizabilă diferența dintre 8K, 4K și 1080p? Dacă vorbim de telefoane cu un ecran mai mic de 6 inch, răspunsul scurt la această întrebare este NU, nu poți vedea diferența între cele trei rezoluții dacă urmărești un clip filmat în 1080p sau unul filmat în 8K pe un display de telefon. Același lucru se va întâmpla și dacă vei viziona clipurile filmate cu telefonul pe ecrane care nu au mai mult de 1080p. Însă dacă ai plănuit să-ți iei un monitor pentru PC sau un televizor 4K, cea mai înțeleaptă decizie ar fi să te uiți după specificația care include posibilitatea de a filma în 4K cu telefonul.
Ce înseamnă FPS și care e diferența dintre 30fps și 60fps?
FPS este acronimul de la Frames Per Second și înseamnă cadre pe secundă. Dacă îți setezi telefonul să folosească mai multe cadre pe secundă, clipurile pe care le vei putea face cu telefonul vor fi mai cursive, deci mai aproape de realitate. Totuși, e bine să știi că un fps mai mare va însemna, implicit, ocuparea unui spațiu mai mare din stocarea internă a telefonului tău.
Pentru a ști ce să alegi între setarea de 30fps și cea de 60fps pentru camera smartphone-ului, e important să afli că majoritatea clipurilor de YouTube sunt trase la 30fps. Această setare îți va permite și ție să filmezi cadre clare, bine definite și cu o cursivitate foarte plăcută.
Pe de altă parte, 60fps este o setare potrivită atunci când filmezi scene care sunt în mișcare, cum ar putea fi cadrele pe care le tragi atunci când mergi cu bicicleta sau la o petrecere, când toată lumea dansează. O filmare în 60fps nu va fi, însă, una clară dacă lumina lipsește din peisaj. Setarea de 60 fps îți oferă, de asemenea, opțiunea de a încetini videoclipul, pentru cadre în slow motion, fără a reduce din calitatea acestora.
Ce rezoluție ar trebui să alegi pentru telefonul tău?
Rezoluția mai generoasă este întotdeauna mai bună decât posibilitatea de a seta un fps mai mare. Așadar, atunci când cauți să cumperi un telefon și ai de ales între două dispozitive dintre care unul filmează la 1080p cu 60fps, iar celălalt poate trage cadre în 4K la 30fps, mergi pe a doua variantă.
Totuși, dacă stocarea telefonului pe care ai pus ochii este mai mică de 128GB, ai face bine să rămâi la o rezoluție de 1080p, dacă nu vrei să umpli memoria dispozitivului într-un timp scurt. Oricum, dacă te interesează calitatea clipurilor realizate cu telefonul doar pentru postările pe care le faci pe canalele de social media, e bine să știi că Instagram, Twitter și Facebook compresează automat videourile la 1080p, deci nu va fi nevoie ca telefonul tău să poată filma mai performant de atât.
Alege 4K dacă ai 128GB de stocare sau mai mult pe telefon. Pentru YouTube, setarea video 4K este, cu siguranță, cea mai bună alegere, fiind și cel mai bun compromis între calitate și dimensiune. Pentru vizionarea pe un televizor mare sau pe monitorul unui computer a videourilor pe care le faci cu telefonul, 4K este, din nou, cea mai bună opțiune.
Iar dacă ești în căutarea perfecțiunii și telefonul tău are cel puțin 256GB de stocare, alege să filmezi în 8K, dar nu te mira când dispozitivul se va supraîncălzi imediat după ce vei apăsa butonul de Rec.
Pe Flip.ro te așteaptă oferte la telefoane second hand recondiționate care pot filma la 1080p, 4K sau 8K, în funcție de nevoia sau, mai bine spus, preferințele tale, așa că apasă butonul Cumpără, de sus, și alege-ți modelul de smartphone care se pliază cel mai bine pe cerințele tale!