13 ani de la lansarea primului telefon Android

13 ani de la lansarea primului telefon Android

Publicat de Fadia Hirtan
pe 24.09.2021

Sistemul de operare Android, pe care și telefoanele Samsung și Huawei îl folosesc, s-a maturizat frumos în ultimul deceniu. De-a lungul timpului, am fost martorii unor lansări anuale de gadgeturi impresionante, care au rămas în istoria tehnologiei cu o serie de funcții uimitoare.

Astăzi, la 13 ani de la lansarea primului telefon cu Android, îți propunem să privim în urmă și să aflăm împreună cum arăta și ce specificații avea cel dintâi smartphone care funcționa mulțumită acestui sistem de operare. 

HTC Dream

În 2008, la momentul lansării sale, primul telefon cu Android își purta cu mândrie denumirea de Dream. Era, într-adevăr, un vis frumos al pasionaților de gadgeturi, chiar dacă astăzi specificațiile sale ne-ar face să zâmbim, dacă nu chiar să râdem.

Telefonul celor de la HTC era alimentat de un procesor MSM7201A Qualcomm, cu un singur nucleu ARM11, care funcționa la 528 MHz, alături de un GPU Adreno 130.

Cei care au avut la vremea aceea șansa de a-l folosi se „bucurau” de doar 192 MB de memorie RAM și de doar 256 MB de stocare internă. Mai citește o dată - megabytes. Vestea bună era că telefonului i se putea adăuga un card de memorie suplimentar. 

HTC Dream avea conectivitate 3G, un Bluetooth 2.0 și un suport Wi-Fi. Moda telefoanelor subțiri și ușoare avea să vină mult mai târziu, așa că primul smartphone cu Android nu se încadra sub nicio formă la această categorie. Măsura 17,1 mm grosime și cântărea 158 de grame

sursa foto: androidpolice.com

Afișajul acestui telefon, incomparabil mai mic decât smartphone-urile cu display-uri generoase cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, avea un diametru de doar 3,2 inch și o rezoluție de 320 x 480

Și pentru că vorbim de începuturile concurenței dintre cei doi titani, Android vs iOS, HTC Dream venea să facă primul pas în această direcție. iPhone OS, primul telefon de la Apple, lansat în 2007, primea prima „lovitură” chiar de la HTC Dream. Androidul era complet open-source și avea un ecran de pornire personalizabil, widget-uri, dar și sunete de notificări care puteau fi modificate după bunul plac, ceea ce iPhone nu reușea să aducă fanilor săi.

sursa foto: androidpolice.com

Aceste detalii l-au motivat pe Steve Jobs să declare „război” telefoanelor cu Android, omul de afaceri precizând la vremea respectivă că vrea să „distrugă Androidul”. 

HTC Dream s-a vândut în primul an în nu mai puțin de un milion de unități. Totuși, primul cel mai bine vândut telefon cu Android s-a dovedit a fi Motorola Droid, care, în 2009, avea să ajungă în mâinile a 250.000 de pasionați de tehnologie în doar o săptămână de la lansare. Următorul smartphone cu Android care a depăpășit așteptările producătorilor în ceea ce privește popularitatea sa a fost Samsung Galaxy S, lansat în 2010.

HTC Dream avea să primească update-uri de soft până la varianta de Android 1.6 Donut, aspect deloc de ignorat, dată fiind viteza cu care evolua tehnologia la vremea respectivă.

Acum, la 13 ani de la lansarea primului telefon cu Android și cu un pas mai aproape de versiunea Android 12, pe care o vom putea testa după 4 octombrie, nu putem fi decât recunoscători pentru accelerarea fulminantă de care smartphone-urile s-au bucurat în tot acest timp, care, să recunoaștem, nu ar fi fost posibilă fără concurența dintre iOS și Android, care a păstrat ștafeta ridicată.

Spune-ne într-un comentariu, mai jos, care a fost primul tău telefon, suntem curioși să aflăm!


Te-ar mai putea interesa și:

iPhone sau Samsung - ce telefon e mai bun pentru tine?

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!