10 ani de Siri, primul asistent vocal montat pe un smartphone 🎉

10 ani de Siri, primul asistent vocal montat pe un smartphone 🎉

Publicat de Fadia Hirtan
pe 04.10.2021

Pe 4 octombrie 2011, telefoanele Apple pășeau într-o direcție despre care, la vremea respectivă, nimeni nu își imagina că va reprezenta o parte importantă a viitorului tehnologiei. Astăzi se împlinesc, așadar, zece ani de când a fost lansat Siri, primul asistent vocal care a funcționat vreodată pe un smartphone. 

La început, Siri putea executa comenzi simple, formate din puține cuvinte. Expresiile scurte, precum „Call Mom” sau „Play some music”, erau printre puținele pe care Siri le recunoștea la vremea aceea. Însă Phill Schiller, cel pe care ni-l amintim că a prezentat noul concept de asistent vocal, spera încă de atunci la dezvoltarea acestei funcții pe care astăzi o folosim în atât de multe scopuri. 

Iată prezentarea Siri din cadrul evenimentului din toamna anului 2011:

Asistentul vocal Siri avea să fie prezentat publicului cu doar o zi înainte de moartea lui Steve Jobs. Funcția urma să fie disponibilă pentru toți fanii Apple curând, odată cu lansarea modelului iPhone 4s

New York Times declara, în acele zile, că „Siri economisește timp, te scapă de oboseală și distragere și schimbă profund definiția telefonului”. Fără îndoială, în 2011, Siri revoluționa domeniul tehnologiei prin această funcție vocală, nemaiîntâlnită pe un telefon inteligent până atunci.

Nu a durat mult, însă, iar competiția a venit cu produse similare pe piață. La doar un an după aceea, Samsung a introdus pe modelul Galaxy 3 funcția S Voice. Tot în 2012, mai multe telefoane Android primeau Google Now, care a fost ulterior înlocuit de Google Assistant, în 2016.

În 2014, eram martorii lansării Cortana, de la Windows, dar pasionații de tehnologie păreau să fie pregătiți pentru extinderea funcției de voce și pe alte dispozitive, nu doar pe telefoanele mobile. Așa că tot în 2014 o primeam cu brațele deschise pe Alexa, de la Amazon, pe difuzorul inteligent Echo

Da, Siri de pe iPhone 4s i-a impresionat pe recenzori pentru noutatea pe care o aducea în domeniu. Dar Apple nu a păstrat niciodată elanul cu care pornise în această direcție și a fost curând depășit (poate că nu doar la acest capitol) de concurență. 

Testimonialele acestei funcții nu mai sunt astăzi, din păcate, nici pe departe unele bune. Capacitățile celorlalți asistenți vocali s-au dovedit a fi mult mai bune decât cele ale lui Siri. Asta în primul rând pentru că celelalte companii s-au concentrat mai mult pe a înțelege mai bine stilul de viață și preferințele utilizatorului, în loc să se canalizeze exclusiv pe dezvoltarea unor capacități din ce în ce mai compleze ale funcției audio.

Tu cât de des folosești Siri pe telefonul tău Apple și pentru ce anume?

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!