Încărcătoarele de telefon adaugă anual peste 51.000 de tone la cântarul cu deșeuri electronice colectate. Și asta doar în Europa! Acest fapt îngrijorător a alarmat Comisia Europeană încă de acum zece ani, când a fost propusă ideea folosirii aceluiași încărcător pentru toate dispozitivele de care avem nevoie aproape la ordinea zilei, așa cum sunt telefoanele, laptopurile sau tabletele.
La vremea aceea, Apple a fost una dintre cele 14 companii din domeniul tehnologiei care a răspuns afirmativ la propunerea lansată de autorități. Totuși, nimic nu s-a schimbat până în 2018, când Uniunea Europeană s-a concentrat mai mult pe această idee și a anunțat că intenționează să facă din portul de încărcare USB-C o cerință obligatorie pentru toate smartphone-urile nou lansate.
Nu putem spune despre compania americană că a ignorat complet intenția UE. După cum bine știi, Apple a renunțat la a mai pune încărcătoare în cutiile telefoanelor odată cu lansarea iPhone 12. Începând de atunci, Apple a economisit aproape 300 de milioane de dolari, însă au existat și păreri care au acuzat decizia.
Criticile spuneau că, prin renunțarea la încărcătoare, Apple își salvează propriul buzunar, nu și planeta. Asta pentru că noile telefoane vin în pachet cu un cablu USB-C-Lightning, însă fără încărcătorul în sine, adică cel pe care îl poți băga în priză. Deci, dacă ești fan Apple și vrei să-ți iei un iPhone 12 nou, ești obligat să-ți cumperi, separat, și un încărcător. Încărcătoarele de pe modelele mai vechi (care au USB-A) nu sunt compatibile cu cablul din cutia unui iPhone 12 (care e cu USB-C). Totuși, îți poți reîncărca noul iPhone 12 cu un încărcător vechi, dar vei pierde avantajul unui fast charging.
În paralel, Apple susținea anul trecut că tocmai trecerea la încărcătoarele universale USB-C va declanșa o poluare masivă a mediului, prin renunțarea la cele de tip Lightning.
În orice caz, Comisia Europeană va prezenta luna viitoare o propunere legislativă pentru a stabili un încărcător comun pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice. Această decizie ar putea da peste cap compania Apple, pentru că rivalii săi au trecut de mult la cabluri de alimentare USB-C.
Totuși, presupunând că legea este adoptată în cele din urmă și cablul USB-C este acceptat ca fiind unul standard, reglementarea nu va intra în vigoare imediat. Producătorii își planifică noile produse uneori cu ani în avans, astfel încât vor avea nevoie de o perioadă de notificare adecvată, înainte ca legea să devină obligatorie.
Decizia Apple va avea două direcții - fie viitoarele iPhone-uri vor avea slotul de alimentare modificat într-unul compatibil cu mufa USB-C, fie producătorul american va alege să creeze exclusiv telefoane care se încarcă wireless, deci va trebui să se concentreze pe îmbunătățirea acestei funcții care, din păcate, în acest moment este una nesatisfăcătoare, în comparație cu cea de care te poți bucura pe un telefon Samsung sau pe unul de la Huawei.
Telefoanele pe care le poți cumpăra de pe siteul nostru nu vin la pachet cu un încărcător. Mai mult decât atât, dacă vrei să vinzi un telefon pe Flip.ro îți reamintim că NU trebuie să pui în pachet altceva decât dispozitivul în sine, fără încărcător, căști sau alte accesorii mobile pe care le-ai putea avea.
Suntem siguri că poți folosi un încărcător vechi pentru viitorul tău telefon, așa că nu îl arunca. Susținem ferm ideea de reciclare, pentru că, până la urmă, așa s-a născut Flip. Din dorința de a reintroduce pe piață telefoane second hand pe care le verificăm și cărora le dăm o nouă viață! 💚