Un utilizator informat este un utilizator care face alegeri SMART. În acest material dorim să te ajutăm să afli mai multe despre procesorul laptopului tău, pentru a lua decizii informate de fiecare dată când dorești să faci o nouă achiziție. Din articol vei afla mai multe despre tipuri de procesoare și caracteristicile lor, principalele modele și apariția primelor procesoare.
Atunci când vrei să-ți cumperi un dispozitiv nou, pe lângă design sau preț avantajos, nu uita să iei în calcul nucleul acestuia, procesorul. Cu cât acesta este mai performant, cu atât vei lucra mai ușor la sarcinile tale sau, dimpotrivă, vei savura fără întreruperi conținut educațional sau de divertisment.
Ce este procesorul?
Procesorul unui computer, numit și CPU (unitatea centrală de procesare) este principala componentă a dispozitivului tău. Mulți numesc procesorul însăși creierul calculatorului, pentru că acesta realizează cele mai complexe calcule necesare unei funcționări impecabile. Cu cât procesorul este mai avansat, cu atât dispozitivul pe care îl deții va funcționa mai bine.
În situația în care procesorul computerului tău este unul slab, întreaga activitate are de suferit, astfel că te poți confrunta cu întreruperi sau lipsă de fluiditate. Din punct de vedere structură, procesorul are mai multe nuclee de memorie, memorie RAM și sisteme grafice integrate.
Cum funcționează un procesor?
Procesorul preia biții din memorie sau de pe hard disk și îi trimite pe ecran, în difuzoare sau într-un mediu specific de stocare, după ce i-a procesat într-o formă digerabilă pentru utilizatorul de rând. Modul în care informațiile sunt procesate este dictat de codurile create de programatori. Practic, programele reprezintă coduri care trebuie procesate și mai apoi redate într-o formă ușor de înțeles.
Tipuri de procesoare în funcție de producător
Piața este dominată în momentul de față de doi mari producători. Este vorba despre Intel (Integrated Electronics) și AMD (Advanced Micro Devices). Procesoarele Intel au mai multă popularitate în rândul utilizatorilor, în timp ce unitățile AMD sunt mai puțin folosite, în ciuda faptului că prețul acestora este mai avantajos.
Ambii producători folosesc instrucțiuni pe 32 sau 64 de biți, iar comenzile CISC și procesoarele lor sunt realizate în arhitectura x86.
Principalele modele ale Intel sunt: Celeron, Pentium, Core 2, Core 13, Core i5, Core i7, Core i9 și Xeon. Cel mai puternic procesor Intel este Core i9-12900K.
Pe de cealaltă parte, AMD produce Phenom, Athlon, Sempron, Turion, Opteron, FX și Ryzen, cel mai puternic procesor al său fiind Rizen 9 5900X.
Principalele caracteristici ale procesorului
Cele mai importante caracteristici ale unui procesor sunt viteza și frecvența, iar acestea se măsoară în GHz (gigahertz). Un procesor cu frecvență mare are capacitatea de a prelucra datele mult mai rapid. Cele mai noi modele de procesoare ajung până la 4 GHz.
Memoria Cache a procesorului reprezintă o memorie internă de rezervă, spațiul unde se păstrează informațiile mai puțin relevante. Cu toate acestea, importanța memorie cache nu este de neglijat. Există mai multe niveluri de cache (L1, L2, L3), fiecare dintre ele fiind mai slab pe măsură ce numărul alăturat este mai mare. Cu cât memoria cache este mai mare, cu atât procesorul va funcționa mai bine, având capacitatea de a indexa mai multe fișiere. Memoria cache poate fi de la 64 KB, 128 KB, 512 KB... 2 MB, 30 MB, până la 64 MB.
Regiștrii reprezintă cel mai mic nivel de memorie dintr-un calculator, cu care poate lucra procesorul. Regiștrii conțin instrucțiuni de bază, esențiale pentru procesarea diverselor programe.
Puterea procesorului reprezintă cantitatea de energie consumată de acesta în perioada de funcționare și se măsoară în wați, în timp ce plinta este o caracteristică de care depinde compatibilitatea procesorului cu anumite plăci de bază.
Tipuri de procesoare în funcție de numărul de nuclee
Atunci când cauți diferite tipuri de gadgeturi, de la laptopuri de gaming sau dispozitive desktop, trebuie să ții cont că cu cât numărul de nuclee este mai mare, cu atât și frecvența va fi mai bună. În funcție de numărul nucleelor, procesoarele se împart în următoarele categorii:
- Single Core - un singur nucleu
- Dual Core - cu două nuclee
- Triple Core - cu trei nuclee
- Quad Core - cu patru nuclee
- Octa Core - cu opt nuclee
- Deca Core - cu 10 nuclee
- Hexadeca Core - cu 16 nuclee

Tipuri de procesoare în funcție de sloturi
Numerele redate în denumirea procesoarelor reprezintă numărul de contacte (pins) pe care acestea le fac. Tipurile generale de sloturi (socket-uri) sunt LGA (Land Grid Array) și PGA (Pin Grid Array):
- Procesoare 775 (Intel)
- Procesoare 1151 (Intel)
- Procesoare 1155 (Intel)
- Procesoare 1156 (Intel)
- Procesoare 1366 (Intel)
- Procesoare 2011 (Intel)
- Procesoare 2066 (Intel)
- Procesoare AM2 (AMD)
- Procesoare AM3 (AMD)
- Procesoare AM3+ (AMD)
- Procesoare AM4 (AMD)
- Procesoare FM1 (AMD)
- Procesoare FM2 (AMD)
- Procesoare FM2+ (AMD)
Tipuri de procesoare în funcție de specificul dispozitivului
- Procesor pentru dispozitive de tip desktop - device-urile de tip desktop (PC, XBOX, PS) au nevoie de o putere mai mare a procesorului, astfel că unitățile dispuse pe acestea sunt foarte avansate și de capacitate mare.
- Procesor pentru device-uri portabile - acesta nu are o putere atât de mare, ci oferă doar o funcționare minimă, direct dependentă de capacitatea bateriei. Acest tip de procesor este, de obicei, dispus pe smartphone sau tabletă.
- Procesor pentru dispozitiv adaptabil - acest tip de procesor are capacitatea de a se adapta la tipul de consum solicitat. PSP sau Nintendo Switch sunt exemple de device-uri multifuncționale, cu nevoi diferite în funcție de modul de utilizare ales.
Scurtă istorie a procesorului
Intel a inventat primul procesor din lume, în 1971. Acesta se numea Intel 4004 și funcționa prin 2300 de tranzistori, cu 60.000 operațiuni pe secundă și costa 200 de dolari. Prin comparație, modelele de acum au sute de milioane de tranzistori.
O piatră de hotar în istoria procesoarelor a reprezentat-o apariția primului procesor Pentium, lansat de Intel în 1993, care a revoluționat modul de prelucrare al datelor. Acesta era un procesor de 60 MHz, cu 3.1 milioane tranzistori, care se vindea la prețul de 878 de dolari. Tot în 1993 a fost fondat și NVIDIA.
Poate că merită să menționăm și descoperirea care a început totul și anume siliconul, unul dintre componentele de bază ale procesoarelor de astăzi. Baron Jons Jakcob Berzelius este responsabil pentru aceasta.
Cum afli ce tip de procesor deții?
În interiorul procesorului se regăsesc mai multe sectoare, printre care unul pentru operațiuni aritmetice, altele pentru decodare sau grafică și un altul pentru controlarea vitezei. Dacă vrei să știi exact ce model de procesor ai, o poți face în mai multe feluri.
Prima modalitate și cea mai rudimentară este verificarea manuală, atunci când ai acces la interiorul device-ului tău. In schimb, dacă folosești Windows, apasă tasta Windows + R, introdu dxdiag și apasă enter. Sub secțiunea System poți vedea informații detaliate despre procesorul tău. Mai ai de asemenea la dispoziție aplicații care te pot ajuta să identifici modelul de procesor. Unele sunt gratuite, precum CPU-Z sau HWiNFO și îți pot arăta inclusiv frecvența de operare sau numărul de nuclee.
Dacă ți-ai propus să-ți schimbi laptopul, nu uita ca înainte să faci achiziția finală, să urmărești cu atenție specificațiile și mai ales informațiile legate de procesor. Un procesor puternic te va ajuta să rulezi fără efort și fără întreruperi orice tip de aplicație, fișier sau document îți dorești. Mai mult, acesta nu trebuie neapărat să fie nou-nouț. Dispozitivele recondiționate funcționează impecabil și costă mult mai puțin decât cele noi. Alege un model cu procesor performant și împlinește toate obiectivele de pe lista ta. Îți dorim shopping plăcut și suntem convinși că vei alege SMART.