Cine și-ar fi imaginat anul trecut că seria Note de la Samsung are zilele numărate? Sau cel puțin asta susțin speculanții din domeniul tehnologiei, care afirmă că producătorul coreean ar fi renunțat anul ăsta la fabricarea Note-urilor nu pentru a se concentra mai mult pe telefoanele pliabile, ci definitiv. Modelele proaspăt lansate, Galaxy Z Flip 3 și Galaxy Z Fold 3, par să fi luat locul telefoanelor iconice cu stylus și au șanse mari de a înlocui cât de curând și smartphone-urile din seria S.
De ce se presupune asta?
În primul rând, pentru că Galaxy Z Flip 3 este foarte similar cu seria S21, când vine vorba de specificații.
Telefonul pliabil pe verticală de la Samsung vine cu un display full HD, Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Dynamic de 6,7 inch, cu o rată de reîmprospătare de 120Hz. Dispozitivul este alimentat de procesorul Qualcomm Snapdragon 888 și oferă aceleași opțiuni de memorie RAM și stocare. Singurele „compromisuri” sunt o baterie ceva mai mică (de 3.300 mAh, în comparație cu 4.000 mAh, cât are acumulatorul lui S21) și o cameră în minus (cea de telephoto, care lipsește de pe Z Flip 3). Cu toate acestea, designul cool și fresh vine să suplinească micile „sacrificii” pe care fanii Samsung sunt nevoiți să le facă dacă ar alege în locul unui S21 un Galaxy Z Flip 3.
Probabil singurul detaliu la care cei de la Samsung mai au de lucrat pentru a „impune” trecerea la noile telefoane pliabile este finisajul pe partea de materiale, pentru că n-ar strica să vedem câteva detalii ceva mai elegante decât cele folosite pentru ultimile două modele de telefoane pliabile lansate.
În plus, dacă e să comparăm prețul unui Galaxy S21 cu cel pe care l-au anunțat principalii retaileri din România pentru Galaxy Z Flip 3 în precomandă, nu găsim diferențe prea mari.
În al doilea rând, pentru că vânzările în primele șase luni ale acestui an ale modelelor S21 s-au ridicat, aparent, la doar 13,5 milioane de unități, în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut pentru S20 și în scădere cu 47% față de cum s-a vândut S10 în 2019. Aceste cifre sunt surprinzătoare, mai ales pentru că prețul de lansare al lui Galaxy S21 a fost mai mic decât cel pe care l-a avut S20, când a apărut pe piață. Probabil pentru că mulți dintre potențialii cumpărători n-au considerat că saltul e atât de mare, din punct de vedere al tehnologiei, de la o generație de telefoane la alta.
Telefoanele din seria A, gama medie a Samsung (cum sunt Galaxy A50 sau Galaxy A51) sunt, de fapt, campionii la vânzări. Să fie, oare, de vină și pandemia, care a temperat cumpărătorii din a investi bani în dispozitive noi?
În afară de asta, toate specificațiile unui Note au fost deja integrate în varianta Ultra a modelului S21, incluzând un SPen, o diagonală mare și un refresh rate la display generos.
Totuși, dacă speculațiile se vor adeveri, nu înseamnă că nu ne vom mai întâlni deloc cu denumirea Galaxy S.
Galaxy S este brandul care a adus Samsung în centrul atenției în ultimul deceniu, deci există valoare și precedent pentru a transfera numele într-un nou design. Să ne aducem aminte de perioada în care Samsung a început experimentarea cu ecrane de sticlă curbate. Prima dată, am văzut un Galaxy Note 4 Edge. Apoi edge a ajuns și pe versiunile telefoanelor Galaxy din generația S, iar ecranele cu margini rotunjite au devenit o normă, începând cu Galaxy S8.
Telefoanele pliabile păreau să fie personaje ale unei povești SF acum doi ani, când s-au lansat primele modele, la vremea aceea cu o fiabilitate prea mică (din cauza tehnologiei dezvoltate insuficient) și mult prea scumpe pentru a stârni interesul cumpărătorilor de rând. Astăzi, însă, acestea par să reprezinte viitorul Samsung.
Suntem curioși dacă zvonurile vor deveni realitate, însă nu ne vom putea apropia de adevăr decât la anul, când, dacă nu vedem lansat următorul Note, e posibil ca acesta să fie trendul urmărit de compania coreeană, și, poate, să fim nevoiți să ne luăm la revedere în următorii ani și de la seria Galaxy S.