Ți-ai downloadat pe telefon cel puțin un joc de logică pe care abia aștepți să-l deschizi într-o pauză la birou, după ce ai terminat munca sau când te plictisești? Credeai că te ajută să-ți îmbunătățești dexteritatea, inteligența sau atenția?
Un studiu recent, realizat pe 8.563 de voluntari din toată lumea, recrutați prin Cambridge Brain Sciences, o companie originară din Toronto, arată că, de fapt, jocurile de inteligență nu ajută în niciun fel la dezvoltarea capacităților creierului.
Dintre aceștia, 1.009 participanți la studiu au declarat că folosesc de mai bine de 18 luni aplicații menite să-ți pună la încercare atenția, logica, dar mai ales viteza de reacție, în fața unor provocări lansate în cadrul mai multor jocuri de inteligență.
Toți cei 8.563 de voluntari au finalizat 12 teste cognitive care urmăreau capacitatea de memorie, raționamentul și abilitățile verbale printr-o serie de jocuri, asemănătoare celor pe care le poți downloada din magazinul de aplicații al producătorului telefonului pe care îl folosești. Găsirea modelelor (patterns), provocările de strategie și puzzle-urile de mai multe feluri au fost principalele tipuri de exerciții pe care participanții la studiu le-au efectuat.
Când cercetătorii s-au uitat la rezultate, au observat că diferențele dintre capacitatea de memorie, abilitățile verbale și raționamentul celor care în ultimele 18 luni și-au „antrenat” creierul, jucându-se aproape zilnic pe aplicații de logică, nu difereau de cele ale voluntarilor care și-au ocupat timpul cu altceva, în ultimul an și jumătate.
„Indiferent de felul în care am privit datele preluate în urma acestui experiment, nu am reușit să găsim nicio dovadă că antrenarea creierului prin folosirea jocurilor de inteligență este asociată cu abilități cognitive superioare”, a spus Bobby Stojanoski, un neurolog de la Universitatea de Vest din Ontario, care a analizat rezultatele studiului.
„Lumea reală poate fi adevăratul antrenor al creierului nostru”, a declarat Elizabeth Stine-Morrow, un om de știință care studiază îmbătrânirea cognitivă la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign. Totodată, specialistul a menționat că e mult mai bine să-ți petreci timpul testându-ți limitele în acest fel, decât să iei o pauză de la muncă și pur și simplu să stai în fața unui ecran, indiferent că vorbim de monitorul calculatorului sau de televizor, urmărind un serial sau un film.
Tu ai încercat vreodată jocuri de inteligență pe telefon?