Vrei să-ți cumperi un nou dispozitiv dar ești încă indecis? Cea mai importantă parte a device-ului tău nu este la vedere, ci din contră.
Alegerea sistemului de operare potrivit îți garantează o utilizare intuitivă și o interfață potrivită tipului tău de activitate. În acest material vei citi despre sisteme de operare exemple. În plus, te vom ajuta cu o întreagă listă sisteme de operare pentru ca tu să iei o decizie informată atunci când dorești să-ți schimbi dispozitivele, fie ele mobile sau de tip desktop sau laptop.
Înainte de a intra în detalii, definim împreună ce este sistemul de operare. Acesta este, fără îndoială, cel mai important program al unui device și influențează direct modul în care îl utilizezi. Sistemul de operare rulează toate programele disponibile și reprezintă o interfață între software și hardware, astfel că importanța sa este esențială.
Cum să alegi sistemul de operare potrivit pentru tine?
Înainte de a trece împreună printr-o listă sisteme de operare, este important să detaliem criteriile de care ar trebui să ții cont atunci când alegi un sistem de operare. Ar trebui să o faci în funcție de nevoile și prioritățile tale specifice.
Cel mai bun OS este acela care se pliază perfect pe preferințele tale, pentru o utilizare plăcută și eficientă. Iată câteva criterii pe care să lei iei în considerare:
- Compatibilitatea cu hardware-ul
Unele sisteme de operare au cerințe specifice cu privire la hardware. Dacă acestea nu sunt îndeplinite, te poți confrunta cu probleme de performanță slabă sau defecțiuni. Windows este o alegere populară, fiind compatibil cu o gamă largă de dispozitive. Pe de cealaltă parte, macOS este optimizat special pentru Apple, ceea ce-l face extrem de limitat. Linux este de asemenea o opțiune bună, fiind compatibil cu multiple dispozitive, însă are dezavantajul de a necesita configurare manuală.
- Interfața intuitivă
Sistemele de operare prezintă niveluri variate de ușurință a experienței de navigare. Interfața de utilizator (UI) și experiența de utilizare (UX) sunt cruciale în a-ți defini confortul pe care îl simți atunci când îți folosești device-ul. Windows are o interfață prietenoasă, care este ușor de folosit și de începători, perfectă pentru sarcinile de zi cu zi. macOS este un sistem preferat în general de utilizatorii cu profesii creative, avantajele sale fiind design-ul rafinat și intuitivitatea. În schimb, interfața Linux poate varia destul de mult în funcție de distribuția aleasă. Ubuntu oferă o interfață ușor de folosit și înțeles, în timp ce Archlinux e dedicat mai degrabă avansaților.
- Disponibilitate software
Un alt factor important în alegerea unui sistem de operare este disponibilitatea app-urilor compatibile cu acesta. Unele sisteme de operare sunt compatibile cu numeroase aplicații, în timp ce altele au implementate restricții care limitează numărul acestora. Windows este sistemul de operare cu cea mai extinsă bibliotecă de software, fiind alegerea principală pentru pasionații de jocuri sau oamenii de afaceri care folosesc suita Office. macOs suportă la rândul său o mare gamă de software profesional și reprezintă, în mare parte, alegerea celor din domeniul creativ. Linux este apreciat de developeri și administratori de sisteme, însă are limitările sale din punct de vedere acces la aplicații populare.
- Setări de securitate
În contextul numărului din ce în ce mai mare de amenințări cibernetice, alegerea unui sistem de operare care îți protejează confidențialitatea este de mare importanță. Windows, de exemplu, este cel mai sensibil la pierderea datelor cu caracter personal, din cauza bazei sale mari de utilizatori. Cu toate că setările avansate de securitate protejează în mare măsură, recomandarea noastră este să apelezi și la o soluție terță antivirus. Nici macOS nu este imun la amenințarea atacurilor cibernetice, însă acesta este considerat mai sigur din prisma arhitecturii sale simple și robuste. Linux este cel mai sigur sistem de operare, în primul rând pentru că baza sa de utilizatori este mai mică și secundar datorită verificării și corectării constante a vulnerabilităților.
- Experiență personalizată
Nivelul de personalizare poate fi un criteriu important pentru mulți utilizatori. Dacă preferi o interfață pe care o poți construi după gustul tău, alege Linux, care permite nu număr mare de modificări, inclusiv ale funcționalităților de bază. macOs și Windows îți pun la dispoziție mai puține opțiuni de personalizare, însă permit totuși modificări subtile care țin de aspect sau design.
- Costuri
Ultimul, dar nu cel din urmă criteriu este cel al costurilor. Dacă unele sisteme de operare, precum Windows, necesită cumpărarea unei licențe, altele, precum Linux, sunt complet gratuite și open-source. Nici macOS nu vine cu costuri suplimentare, însă este exclusiv dedicat dispozitivelor Apple.
Tipuri de sisteme de operare
Înainte de a trece prin lista completă de sisteme de operare, ar trebui să menționăm că acestea se clasifică în trei mari categorii:
- sisteme de operare desktop (dedicate desktop-urilor si laptopurilor)
- sisteme de operare server (care oferă servicii prin intermediul Internetului)
- sisteme de operare pentru device-uri mobile ( dedicate smartphone-urilor sau dispozitivelor de tip PDA sau PALM)
Sisteme de operare pentru telefonul mobil
- iOS - este sistemul de operare dezvoltat de Apple, care poate fi utilizat doar pe dispozitivele acestui producător. iOS are o putere superioară de procesare potrivită pentru o mare varietate de aplicații și jocuri. Specificațiile tehnice și codurile sursă nu sunt disponibile pentru public.
- Android - este sistemul de operare preferat de cea mai mare parte a utilizatorilor de smartphone. Android este dezvoltat de Google și poate rula pe o multitudine de modele de telefoane. De asemenea, permite modificări și folosire pe scară largă.
- Microsoft - este un third party proprietary, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de licență pentru a-l instala și utiliza pe dispozitivul tău.
- Harmony Os - este dezvoltat mai recent de către Huawei și a apărut din nevoia companiei de a contracara acuzațiile aduse de Statele Unite ale Americii, referitoare la securitatea datelor utilizatorilor și a interdicției de a face comerț cu această companie.
- Fuchsia OS - acest sistem de operare, inițial menit să înlocuiască Android și Chrome OS nu a trecut mai departe de stadiul de proiect, însă merită o mică mențiune în lista noastră.
- BlackBerry OS - este similar cu iOS, fiind un sistem dedicat exclusiv dispozitivelor producătorului. Acesta nu mai este folosit frecvent din cauza scăderii popularității device-urilor Blackberry.
Sisteme de operare pentru calculator
- Windows - este cel mai larg răspândit sistem de operare, predominant pe PC-uri și laptopuri, dezvoltat de Microsoft. Windows a fost lansat în 1985 și încă domină detașat piața.
- Linux - acest sistem de operare a fost gândit în 1969 și este mai mult un nucleu de legătură între hardware și software. Fiind open-source, acesta poate fi descărcat gratuit, fără licență, și poate fi modificat destul de ușor pentru a se potrivi nevoilor utilizatorilor.
- MacOS - dezvoltat de Apple, a fost utilizat pe primele Macintosh-uri și este renumit pentru interfața intuitivă și ușurința de utilizare.
- Chrome OS - sistemul de operare creat de Google se bazează pe kernelul Linux, care suportă aplicații web, în cea mai mare parte.
Cel mai des folosit sistem de operare este Android, care are 42% din piața globală, urmat de Windows, cu o cotă de piață de aproximativ 30%. Apple iOS acoperă 18% din piață, în timp ce macOS 6%, iar Linux 1%.
Scurt istoric al sistemelor de operare
În trecut, prioritatea au avut-o sistemele hardware, astfel că sistemele de operare, în forma pe care o știm astăzi, sunt o invenție destul de nouă. Crearea unui amalgam de programe care să susțină utilizarea cât mai eficientă și lină a componentelor hardware a apărut la multă vreme după inventarea calculatorului.
Primele calculatoare nu aveau un sistem de operare propriu-zis, ci funcționau pe baza unor comutatoare mecanice. În 1950, General Motors a construit primul sistem de operare pentru computerul lor, IBM 701.
Mac OS a fost primul sistem de operare comercial, bazat pe o interfață grafică detaliată. Acesta a fost lansat în 1984 și funcționa exclusiv pe computerele Macintosh, la fel ca sistemul lor de operare de astăzi.
În ceea ce privește dispozitivele mobile, Palm Inc a lansat în 1996 primul sistem de operare dedicat, urmat de Windows cu Windows mobile, disponibil pe PDA.
În 1999, Nokia a lansat Symbian S40, sistem de operare compatibil cu terminalele Nokia și Ericsson.
Apariția iPhone a revoluționat complet întreaga industrie a telefoanelor mobile, iOS reprezentând o reală inovație în domeniu. Acesta a construit o experiență de utilizare nemaiîntâlnită până atunci și continuă să impresioneze fanii Apple și nu numai.
Acum că ai toate informațiile necesare la îndemână, poți să faci o alegere cu adevărat SMART. Dacă te-ai decis la un model anume, iar sistemul de operare ales este compatibil cu acesta, încearcă și varianta sa recondiționată. Pe Flip găsești o gamă largă de smartphone-uri dintre care să alegi, dar și tablete, laptopuri și smartwatch-uri.
Beneficiile achiziției unui device CA NOU sunt aceleași cu cele ale unui dispozitiv nou-nouț. Primești 2 ani garanție și 30 de zile de retur gratuit. Mai mult, produsul ales a trecut deja prin nu mai puțin de 67 de teste de calitate efectuate de specialiști și îți este livrat cât se poate de rapid.