Așa cum îi spune și numele, un senzor de proximitate este un senzor capabil să detecteze prezența obiectelor sau a persoanelor în apropiere, fără a fi nevoie de un contact fizic. Senzorii de proximitate pot fi folosiți în mai multe domenii, cum ar fi și industria auto sau de construcții, dar în acest material ne vom concentra să-ți povestim mai multe despre senzorii de proximitate montate pe telefoanele mobile.
Iată ce trebuie să știi despre aceștia.
Senzorul de proximitate montat pe telefonul tău emite un fascicul de radiație electromagnetică cu infraroșu, care va căuta să detecteze în permanență eventuale modificări sau prezențe în câmpul pe care îl acoperă.
Tocmai datorită faptului că senzorul de proximitate nu are nevoie de contact fizic propriu-zis pentru a fi activat, această componentă a telefonului tău are o fiabilitate ridicată. Altfel spus, durata de viață a senzorului de proximitate este una foarte lungă.
Dacă te întrebai cum te poate ajuta, e bine să știi că senzorul de proximitate va detecta faptul că ai apropiat telefonul de față și va elimina apăsarea accidentală a ecranului tactil al dispozitivului. Cu alte cuvinte, atunci când preiei sau inițiezi un apel și apropii telefonul de ureche, senzorul de proximitate va intra în acțiune și nu va permite apăsarea butonului de Hold, a diferitelor taste din ecran sau încheierea bruscă a apelului.
Tot senzorul de proximitate va prelua, în anumite situații, și sarcina de a recunoaște poziția în care se află telefonul, dar și pe cea de a „citi” gesturile, în cazul în care le-ai activat pentru diferite funcții.
Nu în ultimul rând, senzorul de proximitate va prelungi durata de viață a telefonului tău prin simpla protejare a bateriei acestuia. Dacă e să comparăm mărimea ecranelor primelor telefoane mobile cu cele pe care le folosim astăzi, fără îndoială, smartphone-urile consumă mult mai multă energie. Senzorul de proximitate va opri funcționarea ecranului, ori de câte ori nu ai nevoie de el, deși utilizezi dispozitivul, de exemplu atunci când vorbești la telefon.
În general, producătorii de telefoane mobile montează senzorul de proximitate în partea de sus a smartphone-urilor, în dreapta, în vecinătatea camerei de selfie. Așa că, din cauză că îl activezi fără să vrei, senzorul de proximitate nu-ți va permite să glisezi cu degetul pe ecranul telefonului în timpul unei convorbiri. Dacă vrei să intri în meniul smartphone-ului, va trebui să observi care este poziția din care se activează senzorul de proximitate și să o eviți, glisând o idee mai jos de acesta.
Dacă atunci când vorbești la telefon apelurile tale se întrerup brusc sau ai probleme în menținerea conversațiilor, din cauza faptului că apeși, fără să vrei, cu obrazul pe ecran, cel mai probabil o vizită la un service de telefoane te-ar putea scăpa de aceste neplăceri.
Majoritatea telefoanelor din ziua de azi folosesc un senzor de proximitate pe bază de infraroșu, așa că nu are importanță dacă ești un fan al telefoanelor Apple sau al celor de la Samsung ori Huawei, pentru că toate au un API pentru senzorul de proximitate. Ca un mic detaliu care ți s-ar putea părea interesant, Apple a montat pentru prima dată un senzor de proximitate în anul 2007, când a lansat primul model de iPhone. De atunci și până astăzi, toate telefoanele Apple au venit la pachet cu acest senzor, menit să te ajute.
Vestea și mai bună este că toți senzorii de proximitate reușesc să se ajusteze automat, cu excepția celor montate pe modelele următoare:
- Samsung Galaxy Note 2
- Samsung Galaxy Note 3
- Samsung Galaxy S3
- Samsung Galaxy S3 Mini
- Samsung Galaxy S4
- Samsung Galaxy S4 Mini
Așadar, nu va fi nevoie să faci absolut nimic pentru a te bucura de funcțiile unui senzor de proximitate, care este un element cu care mai toate telefoanele vin gata echipate din fabrică.
Dacă nu ești primul proprietar al smartphone-ului pe care îl ții acum în mână și dacă cei cu care obișnuiești să vorbești la telefon se tot plâng că apeși pe taste în timpul convorbirilor, e cazul să verifici dacă senzorul de proximitate funcționează cum trebuie sau nu.
Pentru a face asta, e suficient să ștergi delicat zona de sus a telefonului. Dacă folosești, e bine să cureți atent și husa telefonului, mai ales în partea superioară, lângă difuzor, unde este localizat senzorul de proximitate.
Pe net vei găsi o mulțime de alte instrucțiuni care îți promit că vei reuși să resetezi sau să anulezi senzorul de proximitate, însă ele nu mai sunt valabile pentru smartphone-urile de azi, așa că îți vei pierde timpul degeaba.
Dacă ai în continuare probleme cu senzorul de proximitate, îți sugerăm să mergi cu telefonul într-un service sau să trimiți dispozitivul la garanție, dacă aceasta încă mai e valabilă.
Din păcate, sau, mai bine zis, din fericire pentru sănătatea telefonului tău, nu poți dezactiva senzorul de proximitate. Totuși, dacă acesta nu funcționează corect și îți creează probleme, iată cum îl poți „recalibra”.
Dă-i telefonului un hard reset. Ține apăsat pe butonul de volum și, simultan, pe butonul de oprire al dispozitivului, până apare pe ecran sigla producătorului. Odată pornit, poți verifica dacă senzorul de proximitate s-a recalibrat sau dacă e nevoie de un drum până la service pentru a rezolva problema întâmpinată.
Nu uita că senzorul de proximitate e acolo să te ajute și să prelungească durata de viață a telefonului tău. Atunci când ții telefonul la ureche, senzorul de proximitate va dicta ecranului dispozitivului să se închidă, ceea ce va economisi din energia bateriei sale.
Dacă informațiile din acest material ți-au fost de ajutor, ne-am bucura să ne lași mai jos aprecierea ta, printr-un click pe inimioară. La fel de tare ne-ar încânta și să împarți acest articol cu prietenii tăi, să afle și ei că pe blogul Flip.ro găsesc mereu cele mai proaspete știri despre telefoane, dar și despre tehnologie, în general. 🤗
Mihai Voinea
Frumoase explicații, se vede preocuparea pentr tehnica .