Comunicarea prin emoticoane, pe care s-ar putea să le cunoști și sub numele de emoji sau, așa cum li s-a spus mai demult, smiley-uri, se folosește de ani buni.
Emoticoanele nu sunt altceva decât reprezentări grafice ale stărilor de spirit pe care le are cel care trimite un mesaj scris.
Apărute sub forma unor semne de punctuație care, așezate într-o anumită ordine, arătau ca niște fețe cu diferite grimase, emoticoanele pe care le folosim astăzi în orice conversație pot fi atât statice, cât și animate.
În total, peste 3.500 de emoticoane ne fac convorbirile scrise mai plăcute, iar în fiecare an, pe data de 17 iulie, sărbătorim Ziua Internațională a Emoji-urilor, când aflăm care au fost cele mai populare emoticoane folosite în anul anterior.
Ne-am propus ca în acest material să-ți prezentăm cel mai des utilizate emoticoane, pe care să le și descifrăm împreună, dar și o scurtă istorie a simbolurilor pe care le vedem pe toate platformele de socializare, precum și cum a evoluat comunicarea prin emoticoane de-a lungul timpului.
Iată ce informații te așteaptă în rândurile de mai jos:
Aveai impresia că emoticoanele sunt, mai degrabă, un trend al milenialilor? Nu e neapărat așa, pentru că moda folosirii simbolurilor în conversații a prins mult mai devreme aripi. Emoji-urile au fost concepute pentru a adăuga nuanțe emoționale tuturor conversațiilor scrise, care, altfel, ar fi fost destul de seci.
Dacă ar fi să facem o comparație între emoticoanele pe care le folosim astăzi pe Facebook, Instagram, WhatsApp sau alte platforme de socializare și însemnările sau desenele făcute de oamenii primitivi în peșteri, acum mii de ani, am putea crede că emoji-urile au fost aici încă dinainte să ne naștem.
Totuși, apariția lor pare să fie atestată în anii `90, când emoticoanele au fost zărite pe primele telefoane mobile japoneze.
Primele emoji-uri au fost create în 1999 de către artistul japonez Shigetaka Kurita. Acesta a lucrat în echipa de dezvoltare pentru „i-mode”, o primă platformă de internet mobil de la principalul operator de telefonie mobilă din Japonia, DOCOMO. Kurita a dorit să proiecteze o interfață atractivă pentru a transmite informații într-un mod simplu și succint.
Primul gând al artistului a fost acela că mesajul scris „ceață” ar fi prea puțin atractiv pentru utilizatori, atunci când venea vorba afișarea prognozei vremii pe telefon. Așa că s-a gândit să inventeze pictograme care să reprezinte fenomenele meteorologice.
Astfel s-au „născut” primele 176 de emoji-uri, care astăzi fac parte din colecția permanentă de la Muzeul de Artă Modernă din New York. Pentru prima dată în istoria telefoanelor mobile apărea posibilitatea de a exprima anumite informații prin metode noi - aceste emoticoane.
Așa au apărut „personaje” care să reprezinte elemente meteorologice (cum ar fi soare, nori, umbrelă, om de zăpadă), din trafic (mașină, tramvai, avion, navă), din domeniul tehnologiei (telefon fix, telefon mobil, TV, GameBoy), semne zodiacale, dar și toate fazele lunii.
Iată cum arătau emoticoanele pe care le-a creat Shigetaka Kurita:
Devenite populare în Japonia, emoticoanele au atras și companiile concurente ale DOCOMO, care au copiat rapid ideea.
În 2007, o echipă de dezvoltare a software-ului de la Google a cerut includerea emoji-urilor pe toate PC-urile, decizie care aparținea Consorțiului Unicode, un grup non-profit care funcționează cam ca Națiunile Unite pentru a menține standardele de text de pe computere.
Echipa Google, formată din Kat Momoi, Mark Davis și Markus Scherer, a observat ascensiunea emoji-urilor în Japonia și a susținut că emoji-urile ar trebui să se încadreze în același standard. În 2009, doi ingineri de la Apple, Yasuo Kida și Peter Edberg, s-a alăturat ideii și a prezentat o propunere oficială pentru ca 625 de caractere emoji noi să fie adoptate în standardul Unicode.
Așa am ajuns astăzi să trimitem un emoji de pe un telefon Samsung pe un Huawei, iar decodarea simbolului să fie aceeași, indiferent de dispozitivul despre care vorbim.
De atunci și până în zilele noastre, lista de emoticoane care ne stau la dispoziție a devenit din ce în ce mai mare, depășind numărul de 3.500, așa cum îți spuneam și la începutul acestui material.
Lexiconul cultural al emoji-urilor continuă să evolueze cu fiecare actualizare de iOS și Android. Un update din 2017 a inclus în lista de emoticoane creaturi mitice (sirenă, duh, spiriduș și vampir), elemente gastronomice (plăcintă, burger, broccoli, hotdog) sau animale (dinozaur, arici, girafă, zebră).
Un nou set de emoji din 2018 a adăugat emoticoanele cu simboluri culturale și diverse tonuri ale pielii, urmându-le cele care reprezentau cupluri cu sexe mixte, persoane cu dizabilități sau simboluri ale comunităților minoritare.
Și pentru că tocmai ți-am dezvăluit istoria emoticoanelor, pe scurt, hai să vedem și care sunt cele mai populare simboluri folosite în conversațiile de pe rețelele de socializare.
În fiecare an, pe 17 iulie, Emojipedia găzduiește World Emoji Awards. În 2020, cele mai populare emoticoane la nivel internațional au fost următoarele:
🥇 Locul 1: față zâmbitoare cu lacrimă
🥈 Locul 2: steagul transgender 🏳️⚧
🥉 Locul 3: degetele apropiate 🤏
💉⏫ De asemenea, s-a observat o creștere semnificativă a utilizării emoji-ului seringă, începând cu decembrie 2019, motivul fiind unul lesne de înțeles.
✈️⤵️ Emoji-urile din categoria Călătorii și locuri au înregistrat scăderi mari în 2020, cel mai probabil din cauza restricțiilor de călătorie cu care toți ne-am confruntat.
Totodată, tendințele emoji legate de Coronavirus au fost în trend ascendent.
Conform unei analize Emojipedia, primele 9 cel mai des folosite emoji în 2020 au fost:
😂 față cu lacrimi de bucurie
😭 față plângând
🥺 față rugătoare
❤️ inimă roșie
🤣 față râzând în hohote
✨ steluțe
🙏 mâini pliate
🥰 față zâmbitoare cu inimi
😊 față zâmbitoare cu ochi zâmbitori
Iată și alte informații, cel puțin interesante, despre emoji-uri și folosirea lor recurentă în conversațiile scrise:
😲 Peste unul din cinci tweet-uri include acum un emoji (20,69%)
💬 5 miliarde de emoji sunt trimise zilnic pe Facebook Messenger
📸 Până la jumătatea anului 2015, jumătate dintre toate comentariile de pe Instagram includeau un emoji
🍑 Doar 7% dintre oameni folosesc emoji-ul piersică ca simbol al unui fruct, restul dându-i un sens… diferit. 😏
Adăugarea unui emoji care simbolizează dragostea sau afecțiunea la finalul unui mesaj scris poate da o notă sensibilă textului sau poate chiar schimba sensul frazei într-unul mai „dulce”, mai ușor de „digerat”.
De exemplu, dacă trimiți un mesaj simplu cu Am înțeles!, interlocutorul tău va putea înțelege cu totul altceva decât dacă i-ai scrie Am înțeles! ❤️
Dar hai să vedem care sunt toate emoticoanele de dragoste pe care le poți folosi în conversațiile tale:
💓 inimă care bate
🖤 inimă neagră
💙 inimă verde
💔 inimă frântă
💑 cuplu cu inimă
😘 un sărut cu o inimă
💚 inimă verde
💗 inimă în creștere
💟 inimă înrămată
💘 inimă cu săgeată
💝 inimă cu panglică
❣️ semnul exclamării sub formă de inimă
😗 un sărut simplu
😚 un sărut cu ochii închiși
💌 scrisoare de dragoste
🧡 inimă portocalie
💜 inimă mov
💞 inimi care se rotesc
🎀 panglică
🌹 trandafir
😻 pisică zâmbitoare cu ochii în formă de inimă
🥰 față zâmbitoare cu inimi
💖 inimă sclipitoare
💕 două inimi
🤍 inimă albă
💛 Inimă galbenă
Dacă vrei să fii amuzant în conversațiile cu prietenii tăi, poți folosi, din când în când, unul dintre emoticoanele haioase de mai jos:
😲 chip uimit
🤤 față care salivează
😋 față pofticioasă
😱 față care țipă de frică
🤨 față cu o sprânceană ridicată
🥳 față de petrecere
😛 față care scoate limba
😝 față care se strâmbă cu limba
😜 față care face cu ochiul și scoate limba
🥴 față amețită
👻 fantomă
😸 pisică care rânjește
🤩 față cu ochi de stea
🤑 cu gândul la bani
🤣 față care râde în hohote
👅 limbă
🙃 față cu capul în jos
Nu e nevoie să folosești emoji-uri dacă vrei să transmiți ceva, pentru că încă te poți folosi de simbolurile pe care, odinioară, le utilizai pentru platforme vechi de conversație, cum era mIRC-ul.
Iată doar câteva dintre cele mai populare emoticoane din semne de punctuație și explicația acestora:
:-) două puncte, cratimă, paranteză spre stânga - zâmbești
:-( două puncte, cratimă, paranteză spre dreapta - ești trist
;-) punct și virgulă, cratimă, paranteză spre stânga - faci cu ochiul
:-> două puncte, cratimă, semnul > - rânjești
:-P două puncte, cratimă, P mare - scoți limba
:-/ două puncte, cratimă, slash spre stânga - te încrunți
:-\ două puncte, cratimă, slash spre dreapta - față severă
:-1 două puncte, cratimă, 1 - rânjești
:-D două puncte, cratimă, D - zâmbești cu gura până la urechi
%*} Procent, steluță, paranteză acoladă - te-ai îmbătat
:-* două puncte, cratimă, steluță - sărut
':-) apostrof, două puncte, cratimă, paranteză - ești sarcastic
:-O două puncte, cratimă, O mare - ești surprins
:'-( două puncte, apostrof, cratimă, paranteză spre dreapta - plângi
Și acum a venit momentul să descifrăm misterul cuvintelor potrivite pe care ar trebui să le atribuim simbolurilor cu care ne „condimentăm” conversațiile scrise. Mai exact, hai să aflăm care e diferența dintre smiley, emoticon și emoji și cum e corect să folosești acești termeni.
Ce este un smiley?
Un smiley, uneori denumit și „smiley face”, este exact ceea ce pare - o față zâmbitoare. Începând cu anii 1950, a devenit parte a culturii populare la nivel mondial, folosită fie ca o ideogramă independentă, fie ca o formă de comunicare, cum sunt și emoticoanele.
Smiley-ul a fost la început reprezentat sub forma a două puncte și o linie, pentru ochi și gură. Au apărut modele mai elaborate în anii 1950, cu nasuri, sprâncene și diferite alte contururi.
Astăzi, The Smiley Company deține multe drepturi asupra ideogramei smiley și a devenit una dintre cele mai mari companii de licențiere la nivel global.
Ce este un emoticon?
Emoticoanele sunt semne de punctuație, litere și numere utilizate într-o înșiruire anume pentru a crea pictograme care descriu, în general, o emoție sau un sentiment. Etimologia cuvântului emoticon vine tocmai de la această idee, emotion și icon, adică iconița care să descrie în semne o stare de spirit.
Iată câteva exemple de emoticoane pe care sigur l-ai văzut măcar o dată:
((+_+)) - confuz
(>_<) - îngrijorat
^_^ - fericit
\(^o^)/ - bucuros
(*_*) - uimit
Ce este un emoji?
Pe de altă parte, un emoji reprezintă pictogramele pe care astăzi le găsim pe toate platformele de socializare ca mici iconițe ce ilustrează diferite expresii, tipuri de clădiri, feluri de mâncare, animale sau semne matematice ori simboluri de tot felul.
Cuvântul emoji vine din japonezul e, care înseamnă imagine, și moji, care înseamnă personaj.
Iată și câteva emoji-uri pe care e posibil să le folosești la ordinea zilei:
😂🤗❤️😁😘😊😭😍😬😉🤣😔😅😒😜😢🙄👍😏
Ideal ar fi să nu faci o confuzie între toți acești termeni, chiar dacă tentația de a folosi termenii emoji și emoticon ca având același sens este una mare.
Următoarele update-uri de care ne vom bucura pe telefoanele noastre vor introduce noi emoji-uri cu care să ne „condimentăm” convorbirile. În următoarea rundă, vom putea vedea emoji-uri care reprezintă o față care se topește, o baterie descărcată, o radiografie, un disco ball, diferite semne făcute cu mâna și chiar o reprezentare îndrăzneață, a unui bărbat gravid.
Iată lista emoji-urilor propuse pentru următoarele update-uri:
Dacă ți-a plăcut acest articol sau dacă ți se pare că informațiile prezentate mai sus ți-au îmbogățit, în vreun fel, cunoștințele generale, lasă-ne mai jos o inimioară, să știm că ne apreciezi munca. 🤗