Recunoașterea facială ar putea fi interzisă!

Recunoașterea facială ar putea fi interzisă!

Publicat de Fadia Hirtan
pe 26.04.2021

Recunoașterea facială ar trebui interzisă în Europa, din cauza „intruziunii sale profunde și nedemocratice” în viața privată a oamenilor, a declarat vineri Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD), citată de Reuters.

Comentariile vin la două zile după ce Comisia Europeană a lansat un proiect de lege care să permită ca recunoașterea facială să fie folosită pentru a căuta copii dispăruți sau infractori, ori în cazul unui atac terorist. Propunerea reprezintă o încercare a autorității europene de a stabili reguli globale pentru inteligența artificială, o tehnologie dominată de China și Statele Unite.

„Este necesară o abordare mai strictă, având în vedere că identificarea biometrică la distanță, în care inteligența artificală poate contribui la dezvoltări fără precedent, prezintă riscuri extrem de ridicate de intruziune profundă și nedemocratică în viața privată a indivizilor”, se arată într-un comunicat al autorității de supraveghere.

„AEPD se va concentra în special pe stabilirea unor limite precise pentru acele instrumente și sisteme care pot prezenta riscuri pentru drepturile fundamentale la protecția datelor și la confidențialitate.”

Propunerile autorității au atras critici din partea grupurilor pentru drepturile civile, îngrijorate de lacunele care ar putea permite guvernelor autoritare să abuzeze de inteligența artificială pentru a contracara drepturile oamenilor.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!