iPhone-ul tău nu mai este de mult timp doar un simplu telefon, ci parte din tine. Pe lângă multitudinea de funcții și aplicații, îl poți acum personaliza după bunul plac.
Una dintre cele mai interesante posibilități pe care Apple le-a introdus în ultimii ani este aceea de a personaliza ecranul principal al telefonului cu o serie de widgeturi. Aceste mici elemente interactive îți permit să afișezi informațiile cele mai importante pentru tine, să îmbunătățești modul în care lucrezi și să îți organizezi ecranul în funcție de nevoile și pasiunile tale. Widgeturile aduc o abordare proaspătă și dinamică, iar felul în care le afișezi îți poate ușura mult activitatea de pe smartphone.
Ce sunt widgeturile?
Widgeturile sunt elementele interactive care ascund informații esențiale sau acces rapid la aplicațiile tale preferate direct de pe ecran. Acestea pot fi nu doar reașezate, ci și redimensionate pentru acces facil la datele care te interesează.
Poți avea pe display widgeturi funcționale precum cele pentru vreme, calendar, starea bateriei sau de divertisment (controale muzică, audiobooks sau podcasts).
Cum îți alegi widgeturile potrivite?
Pentru a vedea care ți se potrivesc mai bine, orientează-te către una sau mai multe dintre următoarele categoriii, în funcție de nevoile tale:
Widgeturi funcționale:
- Meteo: afișează temperatura de afară în timp real, îți prezintă prognoza meteo și te ajută să configurezi alerte meteo. Mai mult, poți selecta afișarea prognozei doar pentru pentru o anumită locație
- Calendar: afișează meeting-urile, amintirile cu cei dragi sau chiar întreg calendarul
- Baterie: monitorizează durata de viață a bateriei device-ului tău sau a altor dispozitive conectate, precum AirPods sau Apple Watch
- Ceas: afișează diferite fusuri orare, funcție foarte utilă în special pentru cei care lucrează în mai multe fusuri orare sau doresc să rămână conectați cu prietenii din diverse colțuri ale lumii.
Widgeturi de productivitate:
- Amintiri: acccesează rapid lista ta de task-uri, pe care le poți categorisi în funcție de priorități.
- Note: creează notițe noi rapid sau te ajută să le vizualizezi pe cele mai relevante
Widgeturi interactive:
- Media: ordonează-ți muzica sau podcasturile, selectează piesele preferate, totul fără să deschizi aplicația
- Hărți: folosește pentru acces la rapid la o locație la care ajungi frecvent
- Fitness: concepute special pentru utilizatorii Apple Watch, widgeturile fitness afișează statistici în timp real cu privire la activitatea ta
Widgeturi de lifestyle:
- Foto: afișează imaginile tale preferate direct pe ecranul principal într-un un album specific sau un slideshow dinamic
- Știri: rămâi la curent cu sursele de știri sau fluxurile de social media care îți stârnesc interesul
- Citate motivaționale: aplicații precum Motivation sau Daily Quotes oferă widgeturi care afișează citate inspirate sau diverse curiozități, pentru o stare de bine obținută instantaneu
Tips & Tricks pentru un design reușit
Te ajutăm cu câteva sfaturi pentru ca ecranul tău să aibă un aspect elegant și funcțional în același timp.
Poți merge pe una dintre următoarele variante sau o combinație din ambele stiluri: Layout Grid sau widgeturi suprapuse. Prima variantă aranjează widgeturile în mod tradițional, în coloane și rânduri, pentru un aspect bine organizat. O recomandăm pentru aranjarea widgeturilor funcționale, la care dorești să ai acces rapid.
Pe de altă parte, pentru a economisi spațiu, prin iOS poți suprapune widgeturile și poți derula printre ele pentru a-ți alege activitatea dorită. Spre exemplu, pentru calendar, vreme și știri poți avea widgetul afișat prioritar în funcție de momentul zilei.
Widgeturile sunt disponibile în trei dimensiuni, pe care le poți selecta în funcție de cantitatea de informație pe care ți-o dorești afișată pe interfață. Este important să ții cont de câteva reguli.
Nu aglomera ecranul cu un număr prea mare de widgeturi, ci concentrează-te pe cele care aduc mai multă valoare estetică și funcțională. De asemenea, echilibrează estetic afișarea prin folosirea unei game unitare de culori, fonturi și design. Poți folosi chiar gradient sau alte imagini de fundal.
Pentru extra personalizare, mai poți apela la aplicații terțe precum Widgetsmith sau Widgy, prin care poți crea chiar tu widgeturi care se potrivesc perfect preferințelor tale.
Poți configura un ecran cu tematică marină, spre exemplu, folosind widgeturi care se potrivesc culorilor și imaginilor unei plaje sălbatice. Sau dimpotrivă, poți configura widgeturi minimaliste, în tonuri monocrome, pentru un aspect curat, cu linii fluide.
Nu există limită atunci când vorbim despre creativitate în design. Nici măcar nu trebuie să rămâi la o singură variantă de aspect al ecranului, ci poți alterna diverse variante în funcție de anotimp, perioadă a anului sau încărcare profesională.