Starea de sănătate ne influențează definitoriu calitatea vieții. Pentru a te menține mereu în formă, este bine să o monitorizezi constant. Tehnologia a făcut posibil ca verificările de rutină să fie mult mai la îndemână.
Cel mai cunoscut dispozitiv medical prin care putem să verificăm nivel oxigen în sânge este pulsoximetrul. Acesta funcționează prin transmiterea unor fascicule de lumină prin intermediul unui mic clips situat pe deget. Astfel, nivelul de oxigen din sânge este verificat indirect. Pulsoximetrul este un device care nu costă mult și este ușor de utilizat chiar și la domiciliu.
Înainte să achiziționezi unul, verifică cu mare atenție sursa din care cumperi și eventualele recenzii ale utilizatorilor care l-au folosit înaintea ta. Cu toate acestea, în cazul unor modele, rezultatele nu au o acuratețe foarte bună. În plus, nu ai cum să beneficiezi de o analiză completă a stării tale pe o durată mai lungă de timp.
Importanța măsurării nivelului de oxigen din sânge
Indicatorul SpO2 este cel mai important parametru pentru a-ți măsura nivelul oxigenului în sânge în afecțiunile pulmonare sau vasculare. Saturația de oxigen reflectă procentul de hemoglobină din sânge.
Riscurile, în cazul în care nivelul de oxigen este redus, sunt multiple. Celulele organismului funcționează deficitar și pot duce, în timp, la afecțiuni precum hipoxemie (nivel prea mic de oxigen în sânge) sau hipoxie (nivel prea mic de oxigen în țesuturi).
Un organism care funcționează în parametri optimi are o saturație de oxigen aflată în intervalul 95-100%. Dacă măsurătorile arată că ești în afara acestui interval, este un semn al hipoxemiei și analizele medicale profesionale sunt necesare în cel mai scurt timp.
Din fericire, micul dispozitiv aflat la încheietura noastră ne poate ajuta să știm de fiecare dată cum stăm. Apple Watch îți poate monitoriza nivel oxigen în sânge și te poate alerta în situația în care rezultatul măsurătorilor nu este în parametri.
Cum măsori nivelul de oxigen în sânge cu Apple Watch?
Pentru a măsura nivel oxigen în sânge, folosește aplicația Oxigen în sânge pe Apple Watch Series 6 sau un model mai nou. În acest mod determini procentul de oxigen pe care celulele roșii ale sângelui îl transportă de la plămâni către restul corpului tău.
Înainte de a detalia pașii de configurare, este nevoie să menționăm că măsurătorile din aplicația Oxigen în sânge nu sunt destinate utilizării medicale, după cum afirmă și producătorul.
Configurarea aplicației, pas cu pas
Înainte de a începe configurarea propriu-zisă, asigură-te că aplicația Oxigen în sânge este disponibilă în regiunea ta.
- Actualizează-ți iPhone-ul la cea mai recentă versiune de iOS
- Actualizează-ți smartwatch-ul la cea mai recentă versiune de watchOS
- Deschide aplicația Configurări de pe Apple Watch
- Apasă pe Oxigen în sânge, apoi activează Măsurători ale oxigenului în sânge
- Sprijină-ți brațul pe o suprafață solidă și asigură-te că încheietura ta este dreaptă, cu ecranul dispozitivului Apple Watch orientat în sus.
- Apasă Start, apoi menține-ți brațul relaxat în timpul numărătorii inverse de 15 secunde.
- La finalul măsurătorii, vei primi rezultatele.
- Apasă OK.
Aplicația Oxigen în sânge îți măsoară periodic nivelul de oxigen din sânge pe parcursul întregii zile, dacă sunt activate măsurătorile în fundal. În orice caz, poți efectua oricând măsurătoare la cerere.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, partea din spate a dispozitivului Apple Watch trebuie să fie în contact cu pielea. De asemenea, nu-ți purta ceasul nici prea strâns, dar nici prea larg, pentru ca pielea să respire.
Ar mai fi de făcut următoarele mențiuni:
- Asigură-te că iPhone-ul tău este Xs sau un model ulterior, pentru ca măsurarea de nivel oxigen în sânge să funcționeze
- Ceasul tău ar trebui să fie Seria 6 sau mai nou
- Aplicația Oxigen în sânge nu este disponibilă pentru utilizarea de către persoanele cu vârsta sub 18 ani. Îți poți configura vârsta în secțiunea ID medical.
- Pentru mai multe informații, te îndemnăm să consulți articolul de asistență Apple Utilizarea aplicației Oxigen în sânge pe dispozitivul Apple Watch.
- Dezactivează măsurătorile de pe fundal atunci când este activ modul de somn sau dacă lumina roșie folosită în timpul măsurătorilor te deranjează
Pentru a-ți vizualiza istoricul măsurătorilor, deschide aplicația Sănătate pe telefon, apoi apasă Explore și ulterior Aparat Respirator, unde vei găsi secțiunea Oxigen în sânge.
Cum funcționează tehnologia de măsurare nivel oxigen în sânge?
Apple explică foarte bine în documentația aferentă aplicației modul în care se fac măsurătorile. Astfel, funcția Oxigen în sânge de pe Apple Watch măsoară SpO2 utilizând metode convenționale de oximetrie de puls: emite lumină roșie și infraroșie (IR) în țesuturile perfuzate cu sânge, detectează și procesează semnalele de lumină reemise în fotopletismograme (PPG) care urmăresc pulsațiile induse de bătăile inimii, determină raportul de modulație roșu-IR și îl traduce în unități de % SpO2 printr-o relație de mapare predefinită.
Sângele complet saturat cu oxigen apare roșu aprins și trece la o culoare maro mai închisă pe măsură ce oxigenarea scade. Raportul de modulație măsurat în oximetrie de puls corelează cu culoarea sângelui arterial pulsatil al țesutului și este astfel utilizat pentru determinarea SpO2 — o estimare a oxigenării reale a sângelui măsurată printr-o prelevare de sânge arterial, cunoscută și sub denumirea de valoare SaO2.
Cristalul posterior al Apple Watch include un ansamblu de emitoare de lumină și deschideri pentru detectoare configurate ca un senzor de „reflectanță”; lumina emisă se împrăștie prin țesuturile perfuzate de sub Apple Watch, iar o parte din această lumină reapare și lovește fotodetectorii de pe aceeași suprafață. Sursele de lumină utilizate de aplicația Oxigen în sânge și partajate cu alte funcții de sănătate de pe Apple Watch includ LED-uri roșii, IR și verzi care funcționează la lungimi de undă de aproximativ 660, 850 și 525 nm, respectiv.
Pentru rezultate optime, Apple Watch trebuie purtat strâns, dar confortabil. Cristalul posterior trebuie să fie centrat aproximativ pe încheietură și să fie în contact complet cu țesutul moale din spatele încheieturii, mai sus pe braț și să nu atingă stiloidul ulnar (osul încheieturii).
Semnalele de puls sunt mai mici la încheietură decât la degete și alte locații convenționale ale sondei dispozitivelor SpO2 din cauza diferențelor în vascularizațiile locale. Utilizatorii trebuie să rămână nemișcați și relaxați când efectuează manual măsurători, la fel ca și în cazul altor oximetre de puls când pulsul este slab.
Ce acuratețe au măsurătorile Apple Watch?
Conform spuselor producătorului, acuratețea oximetrelor de puls este descrisă prin concordanța dintre SpO2 raportat de dispozitiv și valoarea reală SaO2, care reprezintă standardul de referință pentru oxigenarea sângelui arterial. Conform standardului internațional pentru oximetre de puls și ghidurilor FDA, acuratețea este calculată ca rădăcina pătrată a diferențelor SpO2–SaO2 (Arms) observate într-o populație de subiecți cu valori SaO2 cuprinse între 70–100%. Metodologia standardizată de testare include un studiu de desaturare realizat „în condiții de laborator bine controlate și optime” pe cel puțin 10 subiecți adulți sănătoși, conform referințelor ISO și FDA.
Echipa Apple a finalizat și validat prospectiv funcția de mapare Ratio-to-SpO2 a algoritmului într-un studiu în două părți care a inclus valori SaO2 din probe de sânge arterial. Analiza datelor pereche oferă o perspectivă asupra acurateței SpO2 furnizate de Apple Watch, atunci când este testat similar cu oximetrele de puls utilizate în spitale.
Cum au fost validate rezultatele măsurării nivelului de oxigen în sânge?
Pentru a verifica acuratețea rezultatelor date de Apple Watch, Apple a colaborat cu un laborator specializat, care a efectuat studiul conform unui protocol aprobat IRB. Au fost înscriși 50 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 19 și 40 de ani (media de 26,6 ani), împărțiți egal după sex și acoperind o gamă variată de nuanțe ale pielii (opt subiecți aveau pielea închisă, caracterizată vizual ca tip V sau VI pe scala Fitzpatrick). Fiecare subiect a fost echipat cu o canulă arterială radială, iar probele de sânge au fost analizate pentru SaO2 utilizând un hemoximetru.
Pe cealaltă mână, fiecare subiect a purtat un Apple Watch Series 6 cu o curea Apple Watch Sport Band, aproape de centrul încheieturii, cu puțin deasupra osului stiloid, cu o fixare confortabilă. Șaisprezece ceasuri — opt cu carcasă mare (44 mm) și opt cu carcasă mică (40 mm) — au fost distribuite uniform între 48 dintre subiecți, independent de dimensiunea încheieturii. (Două ceasuri au fost folosite în rotație pentru ultimii doi subiecți.) Hipoxia a fost indusă treptat prin variația fracției de oxigen inspirată de subiecți, cu prelevări de sânge efectuate în perioade de saturație stabilă, indicate în timp real de un set de oximetre de puls care monitorizau subiecții folosind sonde de deget.
Semnalele brute și neprocesate de la ceas au fost înregistrate continuu pe durata sesiunilor cu ajutorul unui software de colectare a datelor, independent de prelevările de sânge. La sfârșitul fiecărei sesiuni, semnalele înregistrate au fost descărcate de pe Apple Watch pentru procesare offline utilizând algoritmul aplicației Oxigen în sânge (cu watchOS 8). Valorile SpO2 au fost calculate folosind segmente individuale de 15 secunde ale semnalelor ceasului; pentru comparații directe cu SaO2, începutul fiecărui segment a fost aliniat cu momentul fiecărei prelevări de sânge. Datele au fost colectate în două părți: semnalele primilor 26 de subiecți au contribuit la calibrarea algoritmului, iar datele ultimilor 24 de subiecți au fost utilizate pentru validarea rezultatelor și caracterizarea acurateței Arms a sistemului față de o referință de sânge. Procesarea și analiza datelor colectate au fost realizate exclusiv de Apple.
Acum că am trecut împreună prin pașii de configurare și cele mai relevante informații din documentația Apple, sperăm că te-am convins că achiziția unui Apple Watch este o decizie SMART. Alege un smartwatch recondiționat de pe Flip și bucură-te de tehnologie avansată la un preț cu până la 40% mai mic și 2 ani garanție.