Ți-ai uitat parola și nu mai reușești să intri în cont? Care e cel mai bun manager de parole? Ce aplicații de parole sunt cele mai bune? Cum poți securiza toate conturile pe care le folosești?
La toate aceste întrebări îți vom răspunde în acest material. Bonus, la finalul articolului îți vom oferi cea mai bună formulă pentru alegerea unei parole pe care să n-o mai uiți niciodată, formulă pe care o poți aplica pentru toate conturile tale.
Iată ce informații te așteaptă în rândurile de mai jos:
- Tipuri de parole
- Autentificare în doi pași (2FA) - ce este și cât de important e să o activezi pe toate conturile?
- Mi-am uitat parola de Facebook - cum recuperez contul?
- Gestionare parole - ce aplicații de tip manager de parole sunt cele mai bune?
- BONUS - Cum setezi o parolă puternică pe care să n-o mai uiți?
Tipuri de parole
Când vorbim de securizarea conturilor sau a telefonului pe care îl folosești, ai la dispoziție mai multe tipuri de parole.
În primul rând, dacă discutăm despre conturile de social media, de exemplu, vei avea opțiunea de a stabili pentru fiecare dintre ele o parolă din cifre, litere și/sau simboluri. În plus, poți beneficia de un strat suplimentar de securitate a conturilor tale dacă activezi autentificarea în doi pași, despre care vom vorbi ceva mai jos.
Dacă vorbim strict de parole pe telefon, adică de blocare a telefonului, ne putem referi la:
- parolă de tip PIN - din minimum patru cifre (în cazul telefoanelor Samsung sau Huawei) sau minimum șase cifre (cum întâlnim la telefoanele Apple) - pentru o securitate medie;
- parolă de tip pattern (model pe tastatură) - pentru o securitate medie;
- parolă clasică (care poate fi o combinație de litere și/sau cifre) - pentru o securitate ridicată;
- date biometrice - care pot fi de trei tipuri, cu amprentă, scanare de iris sau prin scanare facială (Face ID la Apple) - pentru o securitate incontestabilă.
Metoda de autentificare biometrică mai poate fi folosită și pentru anumite aplicații, cum ar fi cele bancare sau cele care funcționează ca manager de parole, despre care vom detalia mai târziu.
Ținând cont că atunci când vorbim de securitatea telefonului tău cuprindem și protecția conturilor pe care le folosești (de Facebook, Instagram, LinkedIn etc., dar și a aplicațiilor bancare), ideal ar fi să utilizezi una dintre metodele descrise mai sus care asigură o securitate ridicată.
Cu alte cuvinte, dacă cineva îți poate debloca telefonul, poate avea acces în scurt timp și la conturile tale de social media sau chiar la contul tău bancar. Parolele biometrice, deci cele cu amprentă, scanare de iris sau prin Face ID sunt extrem de sigure și aproape imposibil de spart. Îți sugerăm să le folosești pe acestea, în defavoarea parolelor clasice sau a simplului PIN.
Autentificare în doi pași (2FA) - ce este și cât de important e să o activezi pe toate conturile?
De câte ori te-ai gândit că parolele pe care le folosești pentru a te loga pe diferite platforme sunt imposibil de spart? Cât de sigur ai fost că, dacă alegi o parolă foarte lungă, ea îți va păstra contul în siguranță? Și, mai ales, de câte ori ai zis că e o idee bună să ai aceeași parolă prea lungă pentru a fi spartă pe toate conturile?
Din păcate, aceste supoziții sunt false. O parolă lungă, nedublată de o autentificare în doi pași, îți poate compromite toate datele personale, ba chiar și contul bancar, în cazul unui atac cibernetic.
De aceea, este esențial să activezi funcția de autentificare în doi pași (two-steps authentication, two-factor authentication sau, prescurtat, 2FA) pe absolut toate conturile pe care le folosești.
Iată cum poți face asta pe conturile tale:
- 2FA pentru Gmail - deschide contul tău de Google -> din partea stângă, alege Security -> sub Signing in to Google vei găsi opțiunea 2-Step Verification, pe care o poți activa -> completează numărul de telefon și urmează pașii -> de fiecare dată când contul tău va fi accesat de pe un dispozitiv nou vei primi un cod pe telefon prin care te vei putea loga la mail.
- 2FA pentru Facebook - intră la Security and Login Settings -> alege din meniu, mai jos, two-factor authentication și apasă pe Edit -> alege metoda de securitate preferată și urmează instrucțiunile -> de fiecare dată când vei vrea să intri pe Facebook de pe un dispozitiv nou vei primi un cod pe telefon prin care te vei putea loga în siguranță.
- 2FA pentru Instagram - intră în aplicație și dă click pe fotografia ta de profil (dreapta, jos) -> apasă pe cele trei linii din dreapta, sus -> alege Settings -> apasă pe Security -> alege Two-Factor Authentication -> alege metoda de securitate suplimentară preferată și urmează instrucțiunile de pe ecran.
O extra-securitate poți avea și pe contul de WhatsApp, Telegram, Signal sau alte platforme pe care le folosești și care permit funcția de two-steps authentication.
Mi-am uitat parola de Facebook - cum recuperez contul?
Mi-am uitat parola de Facebook este una dintre replicile pe care e posibil să ți le spui măcar o dată. Dacă ți-ai pierdut accesul la profilul sau pagina de Facebook și nu-ți amintești parola, există o metodă foarte simplă de a-ți recupera toate amintirile.
Intră pe Facebook.com și selectează Forgot my password (mi-am uitat parola). În pagina care se va deschide, vei avea de completat adresa de mail cu care te conectezi la profilul de Facebook. Imediat după aceea, pe mailul ales de tine vei primi instrucțiuni de resetare a parolei.
Facebook nu îți va trimite niciodată parola veche, așa că e nevoie să alegi una nouă. Află din informațiile bonus pe care ți le-am pregătit la finalul acestui articol cum poți seta o parolă puternică pe care să n-o mai uiți niciodată.
În cazul în care nu mai ai acces la mailul cu care erai înregistrat pe Facebook, încearcă să te conectezi pe platformă cu numărul tău de telefon. În situația în care nu aveai alocat un număr de telefon la contul de Facebook, alege Forgot Account (am uitat contul) și urmează instrucțiunile.
Gestionare parole - ce aplicații de tip manager de parole sunt cele mai bune?
Nu e deloc recomandat să ai aceeași parolă pentru toate conturile pe care le folosești. Știm, găsirea unei parole bune și memorarea acesteia pentru fiecare platformă în parte se poate transforma într-un adevărat chin. Așa că, din comoditate sau lipsă de inspirație, poți crede că varianta cea mai bună este să ai aceeași parolă peste tot.
Asta până într-o zi, când unul dintre conturile tale ajunge să fie spart. Iar dacă hackerul se simte norocos, poate încerca parola pe care tocmai a descoperit-o la contul tău de Facebook, să zicem, și pentru celelalte platforme pe care află că ești activ. Iar de la a pierde contul de Facebook și până la a-ți fi ștearsă identitatea online sau, mai rău, până când hackerii să-ți poată accesa și contul bancar nu mai e decât un pas.
De aceea, folosirea unui manager de parole este cea mai bună idee, dacă nu vrei să-ți bați capul cu generarea parolelor și, eventual, cu schimbarea lor periodică.
Iată care sunt cele mai bune aplicații care funcționează ca manager de parole gratuite:
- Google Password Manager
- Samsung Pass
- Bitwarden
- Dashlane (gratuit pentru un singur user/un singur dispozitiv)
- Blur
- Zoho Vault
Există și alte aplicații care funcționează ca manager de parole contra cost, iar cele mai bune dintre acestea sunt:
- 1Password
- RoboForm
- Enpass
- Keeper
- LastPass
Cum funcționează un manager de parole?
Un manager de parole îți va genera parole foarte lungi, în aparență fără niciun sens, ca o înșiruire de litere și cifre care nu au nicio legătură între ele. Aceste aplicații de parole preiau controlul asupra tuturor conturilor pe care te loghezi, desigur, dacă le permiți asta.
Odată generate, parolele administrate de această aplicație nu vor mai rămâne în sarcina ta. Singura parolă pe care va trebui să o reții va fi master password, adică cea a aplicației propriu-zise.
De aici încolo, conturile tale vor fi în perfectă siguranță, pentru că doar tu vei avea acces la aplicația de parole, controlată exclusiv de pe telefonul tău pe care, presupunem, ai deja instalată o metodă de deblocare prin biometrie, adică prin citirea de amprentă, de iris sau de scanare facială.
BONUS - Cum setezi o parolă puternică pe care să n-o mai uiți?
O formulă excelentă pentru a crea parole pentru conturile tale de pe Gmail, Facebook, Instagram, YouTube și așa mai departe, care să nu fie aceeași, pe care să nu o uiți niciodată și, totuși, să fie puternică este următoarea:
- alege un grup de cifre pe care știi sigur că nu ai cum să le uiți (de exemplu, poți alege ultimele cifre din CNP, data nașterii tale sau a cuiva apropiat sau pur și simplu un grup de cifre cu o însemnătate aparte pentru tine);
- folosește un semn pentru a delimita aceste cifre de restul parolei (de exemplu, „-”,„_”,„+”);
- scrie numele platformei pe care te afli (de exemplu, Facebook, Gmail, Youtube etc);
- completează cu alte cifre sau litere care au un sens special (de exemplu, Ro, numele animalului de companie etc);
Pe acest model, parola ta de Facebook ar putea fi 1110-FacebookRo, în vreme ce pentru mail o poți folosi pe 1110-GmailRo, iar pentru Instagram pe 1110-InstagramRo. Parolă puternică, ce conține toate detaliile posibile (majusculă, cifră și semn) și care e aceeași, deși diferită pentru toate platformele tale preferate. Un fel de parolă a lui Schrödinger, dacă ne permiți!
Desigur, acesta este doar un exemplu, combinațiile pe care le poți face sunt infinite și nu te sfătuim să folosești parola pe care noi am folosit-o în simularea de mai sus.
Nu uita că spațiul online nu este un loc sigur. Până și Joe Biden, Barack Obama, Kanye West, Bill Gates și Elon Musk au fost victimele unui atac cibernetic anul trecut, când hackerii le-au spart conturile de Twitter și au postat în numele lor că orice sumă transferată într-un anumit portofel de crypto va fi înapoiată dublu.
Sperăm că informațiile din acest material îți sunt folositoare, iar de acum înainte, aplicând sfaturile pe care ți le-am dat, conturile tale, dar mai ales identitatea ta vor fi în perfectă siguranță în spațiul virtual!
Dutu Maria
Am uitat parola la cont de watsapp
Dutu Maria
Am uitat parola
Vladimir
Numi amitesc parola
ADRIAN LUCIAN STRAT
Mi-am uitat parola
VHotineanu Vladimir
Miam uitat parola