Probabil ai aflat deja, posibil chiar pe propria piele, că mai multe rețele de socializare au fost inactive luni seara, timp de aproximativ șase ore. Printre acestea s-au aflat și Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger, toate sub aceeași umbrelă, cea a lui Mark Zuckerberg.
Omul de afaceri a pierdut în doar o zi aproape șapte miliarde de dolari din cauza deprecierii companiei Facebook la bursă. Mai mult decât atât, Zuckerberg și-a pierdut, cu această ocazie, și locul cinci în topul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată acum la 120,9 miliarde de dolari. Locul său a fost preluat de Bill Gates, cel pe care Zuckerberg în detronase recent.
Și astea nu sunt singurele vești proaste pentru Mark. Începând cu data de 13 septembrie, The Wall Street Journal a inițiat o serie de articole care nu făceau cinste companiei din California. Mai exact, informațiile dezvăluite atunci arătau că reprezentanții Facebook, deși li s-a adus la cunoștință faptul că sănătatea mintală a adolescenților era afectată de conținutul publicat pe Instagram, nu au luat nicio măsură în acest sens.
De asemenea, investigațiile arătau că aceștia cunoșteau faptul că pe Facebook apar tot felul de informații false despre subiecte politice, vaccinul împotriva Covid și pandemie, în general, însă nu au acționat în niciun fel pentru a le stopa.
Cea mai grea lovitură a venit însă din partea lui Frances Haugen, o fostă angajată a Facebook, care a arătat recent jurnaliștilor o serie de documente prin care se arăta că „profitul companiei a fost pus înaintea siguranței publice și că viața oamenilor a fost pusă în pericol”.
În interviu acordat de aceasta în cadrul emisiunii 60 Minutes, Haugen a spus că a părăsit Facebook la începutul acestui an, după ce a fost exasperată de regulile aplicate în companie. Înainte de a pleca, însă, nu a ratat ocazia de a copia o serie de note și documente interne.
Documentele, cunoscute acum sub numele de „Fișierele Facebook” (Facebook Files), arătau că Facebook „nu aplica aceleași politici de moderare pentru VIP-uri sau vedete ca în cazul conturilor oamenilor simpli”.
De asemenea, unul dintre rapoartele The Wall Street Journal a arătat că „algoritmul Facebook a favorizat postările care au provocat diviziune și furie în rândul utilizatorilor și, atunci când angajații au observat și au încercat să o remedieze, au fost întâmpinați cu reticență de către Mark Zuckerberg, care se temea că nivelul de interacțiune pe Facebook ar scădea".
În jurul acestor informații s-au născut deja tot felul de speculații. Cea mai gravă dintre acestea ar fi cea care spune că Mark Zuckerberg ar fi blocat intenționat Facebook, WhatsApp și Instagram tocmai pentru a avea timp să șteargă toate aceste „urme”, până la audierea care urma să aibă loc chiar azi, când Frances Haugen va depune mărturie împotriva Facebook la subcomisia Senatului SUA.