Dacă te întrebai ce este și ce face LiDAR, montat pe cele mai bune telefoane de la Apple, ai ajuns unde trebuie. În acest material ți-am pregătit informații detaliate despre senzorul cu care compania americană și-a dotat modelele premium din ultimele trei generații lansate, pentru că, e bine să știi, pe iPhone 11 Pro și 11 Pro Max nu-l vei întâlni.
Iată, așadar, ce presupune performanța adusă de senzorul LiDAR, de care te vei bucura dacă vei alege să folosești un iPhone 12 Pro, un 12 Pro Max sau aceleași două variante din seriile iPhone 13 și iPhone 14.
Ce înseamnă LiDAR?
Denumirea LiDAR este un acronim care vine de la „light detection and ranging”. În traducere, senzorul are scopul de a detecta și măsura cu acuratețe subiecții și distanța la care aceștia se află de camere, pentru un rezultat excelent al pozelor pe care le faci cu un iPhone. LiDAR folosește lasere pentru a identifica toate componentele unui cadru, calculând, practic, viteza cu care razele se întorc la sursă, asemenea unui radar.
Însă acest senzor nu este unul inventat de Apple. LiDAR a fost folosit încă din anii `60, când a fost utilizat în premieră pe avioanele militare. Tot LiDAR a fost de folos și în misiunea Apollo 15, ajutând la cartografierea suprafeței Lunii.
Chiar și mașinile electrice sau cele cu pilot automat adaptiv au montate senzorul LiDAR, acesta ajutând la păstrarea distanței față de mașina din față și frânarea autonomă, în caz de urgență. Acesta poate detecta în timp real eventualele obstacole sau persoane ori obiecte din apropierea autoturismelor, ajutând la reducerea accidentelor din trafic.
De asemenea, industria jocurilor are enorm de mult de câștigat de pe urma acestui senzor, folosit pe platformele care utilizează realitatea augmentată. Totodată, LiDAR este prezent și în domeniul roboticii, dar este montat și pe multe modele de drone.
Cum funcționează, mai exact, senzorul LiDAR?
Pe telefoane, LiDAR funcționează, practic, asemenea unui senzor de profunzime (ToF – time of flight), doar că la un nivel ceva mai performant. Alte telefoane inteligente reușesc să măsoare adâncimea unui cadru folosind un singur impuls de lumină, în timp ce un smartphone care folosește tehnologia LiDAR va trimite valuri de impulsuri de lumină, asemenea unui spray de puncte infraroșii, măsurând în detaliu tot peisajul, dar fără a exclude și prezența posibilelor obiecte sau obstacole. Acest lucru îi permite senzorului să „citească” mai bine mediul și să distingă cu acuratețe detaliile.
Asta se poate traduce, așa cum îți spuneam și mai sus, în poze mult mai reușite, mai luminoase, mai clare și cu detalii ale persoanelor sau obiectelor prezente în cadru mult mai bine definite. În plus, senzorul LiDAR reușește să îmbunătățească și fotografiile realizate în lumină slabă sau inexistentă, adică aduce pe telefoanele premium de la Apple din generația 12, 13 și 14 o funcție night vision superioară celei de care se bucurau modelele mai vechi. Negreșit, și efectul bokeh va fi unul reușit în cadrele tale preferate, pentru că senzorul va localiza impecabil toate obiectele sau persoanele aflate în fața camerelor, reușind să le „decupeze” din restul peisajului.
Ce au în comun senzorul LiDAR și Face ID?
Ideea aflată la baza celor două concepte este, practic, aceeași. Camera TrueDepth montată pe telefoanele Apple reușește să trimită aceleași raze cu infraroșu, însă funcționează la o distanță scurtă față de obiectul sau persoana aflată în fața acesteia. În schimb, senzorul LiDAR pe care îl vei regăsi pe iPhone 12 Pro, 12 Pro Max, 13 Pro, 13 Pro Max, 14 Pro și 14 Pro Max va funcționa pe o rază de până la 5 metri.
Ce am mai vrea să știi despre senzorul LiDAR este că nu Apple l-a folosit pentru prima oară pe un telefon. Google a avut aceeași idee de a monta senzorul cu infraroșu pe un smartphone în 2017, când a lansat Project Tango, o platformă de realitate augmentată rudimentară.
La vremea aceea, Phab 2 Pro, un model de telefon de la Lenovo, folosea acest senzor pentru a crea imagini 3D și pentru a măsura spațiile interioare. Viața acestui proiect a fost, din păcate, una scurtă, pentru că tehnologia a avansat rapid în această direcție, iar senzorul a fost înlocuit pe următoarele modele de telefon cu algoritmi care realizau automat estimarea adâncimii imaginilor.
Totuși, nu putem ignora performanțele pe care LiDAR le aduce pe cele mai bune telefoane de la Apple, cu funcții foto mult îmbunătățite față de modelele ceva mai vechi, datorită acestui senzor.