Cine a inventat telefonul?

Cine a inventat telefonul?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 25.08.2021

Folosim telefoanele zi de zi, iar prezența lor în viețile noastre a devenit mai mult decât naturală. Parcă nu ne mai putem imagina astăzi cum ar putea arăta o zi normală fără mesajele trimise în timp real, fără aplicațiile de hărți de care ne folosim aproape oricând, fără a fi conectați la știri, social media sau la aplicațiile care ne simplifică enorm activitățile.

Însă lucrurile nu au stat dintotdeauna așa. La început, telefoanele făceau parte dintr-un peisaj exclusivist și nu oricine putea avea acces la tehnologia pe care, ulterior, am îmbrățișat-o și căreia, fie vorba între noi, i-am cam permis să intre în toate ramurile existenței noastre. 

Dacă voiai să afli istoria telefonului, ai ajuns unde trebuie. În acest material am strâns pentru tine cele mai interesante informații despre când s-a inventat telefonul, cine a făcut asta, cum a apărut primul telefon mobil, dar și când a fost făcut primul apel pe un telefon mobil

Uite ce informații ești pe cale să afli:

Inventatorul telefonului

Asemenea multor altor inovații, ideea de inventare a un telefon a apărut cu mult înainte de prima sa datare. Antonio Meucci a primit prima acreditare a unui telefon, în 1849, urmat de Charles Bourseul, care a conceput un alt model de telefon în 1854. Totuși, cel care a patentat ideea și despre care, cu siguranță, ai mai auzit până acum, este Alexander Graham Bell, care a câștigat primul brevet pentru acest dispozitiv, tocmai în 1876

Inventatorul telefonului

Graham Bell își începuse cercetările încă din 1874 și, ajutat de câțiva investitori de la vremea aceea, a reușit să pună bazele primului telefon. De atunci, lucrurile au început să ia amploare. În anii 1877-1878 a fost construită prima linie telefonică, deci și prima centrală. Doar trei ani mai târziu, 49.000 de telefoane erau funcționale în toată lumea, însă convorbirile se puteau face doar pe distanțe scurte. 

Nu-ți imagina, însă, că aceste telefoane reprezentau o formă de proprietate personală, pentru că ele erau, la vremea aceea, publice. De asemenea, legătura dintre ele era realizată doar cu ajutorul centralelor. 

Până în 1900, în sistemul telefonic inventat de Bell erau înregistrate peste 600.000 de telefoane. Numărul lor a ajuns la 2,2 milioane până în 1905 și la 5,8 milioane până în 1910.

În timpul Primului Război Mondial, guvernul Statelor Unite a naționalizat liniile telefonice și telegrafice din iunie 1918 până în iulie 1919, când, după o rezoluție comună a Congresului, președintele Wilson a emis un ordin care le punea sub conducerea Oficiului Poștal al SUA. Un an mai târziu, sistemele au fost înapoiate proprietății private.

În anii 1960, existau peste 80 de milioane de conexiuni de telefonie în SUA și 160 de milioane în lume. Până în 1980, în SUA existau peste 175 de milioane de linii de abonați telefonici. În 1993, prima rețea digitală celulară a intrat online în Orlando, Florida. Până în 1995, existau 25 de milioane de abonați la telefoane celulare, iar acest număr a explodat la începutul secolului, serviciul digital de telefonie celulară urmând să înlocuiască telefoanele fixe pentru majoritatea clienților din întreaga lume până în 2010.

Dar hai să trecem de la scurta istorie a telefoanelor fixe la un subiect ceva mai interesant de atât și să aflăm împreună cine a inventat telefonul mobil și cum a fost posibilă prima conexiune celulară fără fir. 

Inventatorul telefonului mobil

Martin (sau Marty) Cooper, un inginer american născut în anul 1928, este cel care, alături de o echipă întreagă de specialiști, a inventat telefonului mobil. De aceea, el mai este numit și tatăl telefonului mobil

Martin (sau Marty) Cooper, inventatorul telefonului mobil

Cooper s-a alăturat marinei SUA, căreia i-a slujit în timpul războiului coreean. După război, s-a angajat la Teletype Corporation, iar în 1954 a început să lucreze la Motorola. Acolo, Cooper a lucrat la numeroase proiecte care au implicat comunicații fără fir, cum ar fi primul sistem de semafor controlat radio, pe care l-a și brevetat în 1960, și primele radiouri portabile de poliție, adică stațiile de care forțele de ordine se mai folosesc și astăzi, care au fost introduse în 1967. Ulterior, a fost numit vicepreședinte și director de cercetare și dezvoltare pentru Motorola.

Telefoanele mobile fuseseră introduse de Compania Americană de Telefon și Telegraf (AT&T) în 1946. Cu toate acestea, cel mai mare inconvenient pe care telefoanele mobile de la vremea aceea îl aveau era limitarea acoperirii. O altă slăbiciune a dispozitivelor rudimentare era faptul că aveau nevoie de energie, care li se putea oferi doar de la bateriile auto. Vorbim, așadar, de telefoane mobile auto, nicidecum de telefoane mobile clasice

În 1947, inginerii AT&T Bell Laboratories, W. Rae Young și Douglas H. Ring, au demonstrat că ar putea fi adăugați în rețea mai mulți utilizatori de telefonie mobilă prin descompunerea unei zone mari în multe celule mai mici. Totuși, acoperirea de care era nevoie pentru a face asta era indisponibilă la momentul respectiv, din cauza lipsei tehnologiei.

În 1968, Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA a cerut AT&T un plan pentru folosirea unei părți din banda de televiziune UHF (ultrahigh frequency). AT&T a propus atunci o arhitectură celulară, pentru a-și extinde serviciul de telefonie auto.

Coșmarul Motorola ar fi fost ca AT&T să dețină monopolul telefoanelor mobile, ceea ce ar fi dus la sfârșitul activității sale. Tocmai de aceea, Cooper a fost pus de urgență la conducerea proiectului de dezvoltare a unui telefon mobil. El a crezut că telefonul mobil nu trebuie legat de mașină, ci trebuie să fie portabil. Rezultatul a venit curând sub forma unui telefon care avea 23 cm înălțime și cântărea 1,1 kg. Telefonul DynaTAC permitea 35 de minute de convorbire înainte ca bateria sa să se descarce complet.

La data de 3 aprilie 1973, Cooper prezenta, în cadrul unei conferințe de presă din New York, primul telefon mobil independent de o mașină. Pentru a se asigura că va funcționa, înainte de conferința de presă l-a sunat pe Joel Engel, șeful proiectului rival de la AT&T, și l-a anunțat că ține în mână un telefon mobil portabil. Acela a fost, așadar, primul apel pe un telefon mobil realizat vreodată. 

În 1983, după suficienți ani de dezvoltare ulterioară, Motorola a introdus pe piață primul telefon mobil portabil pentru consumatori, DynaTAC 8000x. În ciuda prețului său de 3.995 dolari, telefonul a fost un succes. 

În același an, Cooper a părăsit Motorola și a fondat Cellular Business Systems, Inc. (CBSI), care a devenit compania lider în facturarea serviciilor de telefonie mobilă. În 1986, el și partenerii săi au vândut CBSI către Cincinnati Bell pentru 23 de milioane de dolari, iar el și soția sa, Arlene Harris, au fondat Dyna, LLC. Dyna a servit ca o organizație centrală de la care au lansat alte companii, cum ar fi ArrayComm (1996), care a dezvoltat software pentru sisteme fără fir, și GreatCall (2006), care a furnizat servicii wireless pentru Jitterbug, un telefon mobil cu funcții simple destinate vârstnici. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cine a inventat primul smartphone?

Compania de tehnologie IBM este recunoscută ca fiind cea care a patentat primul smartphone din lume. Pe vremea aceea foarte voluminos, dar suficient de simpatic, Simon, căci ăsta îi era numele, avea să iasă pe piață abia în anul 1994. Cu adevărat spectaculos în acea perioadă, Simon permitea accesul la mail, la câteva aplicații, dar și utilizarea unui ecran cu funcții tactile. Iată cum arăta acest dispozitiv:

Simon, primul smartphone din lume

Din păcate, Simon de la IBM avea nevoie de reîncărcare din oră în oră, ceea ce reprezenta un inconvenient foarte mare pentru utilizatorii săi. Cu toate acestea, peste 50.000 de oameni din întreaga lume s-au putut bucura de dispozitivul care, la vremea aceea, revoluționa domeniul tehnologiei. 

Moartea lui Simon a venit, însă, mai repede decât s-ar fi așteptat inventatorii săi, pentru că tehnologia avea să ia un avânt nebănuit. Dominația Nokia pe parcursul primei părți a secolului XXI și apariția telefoanelor cu internet au făcut ca Simon să rămână doar o amintire într-un muzeu. 

În ultimul deceniu, o mână de jucători, printre care se numără și Samsung, Apple și Huawei, împart și controlează direcția pe care piața smartphone-urilor o ia. 

Astăzi există peste 5 miliarde de utilizatori unici de telefoane mobile în lume, conform celor mai recente date de la GSMA Intelligence.


Dacă informațiile pe care le-ai citit în acest material te-au ajutat să înțelegi mai bine istoria telefonului, să afli cine a inventat telefonul și cum a apărut ideea lansării unui telefon mobil, ne-am bucura să ne lași mai jos o inimioară, să știm că ai trecut pe aici și că ți-a plăcut ce ai citit! 💚

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!