Tehnologia 6G - ce înseamnă și când va fi lansată?

Tehnologia 6G - ce înseamnă și când va fi lansată?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 03.02.2022

Cu o generație mai evoluată decât tehnologia 5G, dezvoltarea și implementarea 6G-ului se numără printre prioritățile operatorilor, ale producătorilor și ale cercetătorilor din întreaga lume. Din dorința de a compensa constrângerile actuale ale rețelelor, cum ar fi capacitatea deocamdată limitată de procesare a dispozitivelor mobile, dar și pentru a perfecționa tehnologia care permite utilizarea aplicațiilor automatizate cu ajutorul inteligenței artificiale, tot mai mulți reprezentanți din domeniu se concentrează pe standardizarea tehnologiei 6G.

Aparent, industria de telefonie mobilă va avea cel mai mult de câștigat de pe urma tehnologiei 6G. Concret, ce încearcă 6G-ul să facă este să poată suporta 10 milioane de dispozitive per kilometru pătrat. Practic, 6G va oferi o capacitate de 100 de ori mai mare decât reușește 5G în acest moment. 

Rețelele 6G vor oferi progrese uriașe în ceea ce privește viteza, capacitate și latența scăzută. De asemenea, se pare că aceste rețele vor fi mult mai inteligente și mai fiabile decât cele pe care le folosim astăzi. Semnalele s-ar extinde cu 10.000 de metri, permițând o „acoperire 3D”, deci chiar și sub apă. Toate aceste capabilități ar permite o poziționare precisă în spațiu a dispozitivelor, ceea ce înseamnă că mașinile autonome sau alte dispozitive care folosesc inteligența artificială ar putea funcționa în perfectă siguranță.

La întrebarea când va fi lansat 6G-ul nu există un răspuns exact. Speranța este că tehnologia va fi dezvoltată până în 2025.

Finlanda, țară cunoscută pentru demersurile făcute în direcția dezvoltării tehnologiilor de rețele de acces radio (RAN), are ca prim obiectiv tocmai această nouă direcție, prin proiectul RF Sampo. Acesta a adunat sub aceeași „umbrelă” nouă companii și trei organizații de cercetare, inclusiv Nokia, Bittium și Universitatea din Oulu.

RF Sampo se va concentra pe a face tehnologia 6G cât mai eficientă posibil, valorificând puterea noilor benzi de frecvență și a antenelor. Cu ajutorul acestui proiect, va fi investigată o nouă tehnologie RF, atât pentru 5G, cât și pentru 6G, inclusiv structuri de antene, circuite integrate, noi arhitecturi RF și algoritmi.

RF Sampo include dezvoltarea de subsisteme radio, componente și algoritmi. De asemenea, abordează dezvoltarea modalităților de lucru care permit utilizarea mai rapidă a inovațiilor. De exemplu, prin metodologii de simulare și modelare mai eficiente. Rezolvarea provocărilor legate de sistemele fără fir din ce în ce mai complexe necesită o colaborare strânsă în cercetare și dezvoltare între companii și organizații din domeniu, pentru a extinde și a reînnoi baza de cunoștințe și capacitatea de inovare”, a declarat Saila Tammelin, reprezentant al Nokia și liderul industrial al proiectului.

În paralel, Japonia și America vor colabora pentru a comercializa tehnologia pentru ceasurile atomice cu cip. Aceasta va fi esențială pentru controlul și localizarea în timp real a vehiculelor care se pot deplasa fără pilot și a dronelor, într-un mod similar cu GPS-ul.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!