HalloApp - aplicația de socializare fără reclame în care ești doar tu și prietenii tăi

HalloApp - aplicația de socializare fără reclame în care ești doar tu și prietenii tăi

Publicat de Fadia Hirtan
pe 20.07.2021

Recent, doi dintre cei care au pus bazele WhatsApp-ului, Neeraj Arora și Michael Donohue, au lansat o nouă aplicație de chat care promite să te țină departe de reclame și în contact cu cei mai apropiați oameni ai tăi, exclusiv. 

Există multe paralele între HalloApp și WhatsApp, Facebook, Telegram sau Signal. Practic, HalloApp pare să fie combinația perfectă între aceste platforme. Aplicația este concepută pentru discuții de grup sau individuale cu prieteni apropiați ori membri ai familiei, dar și pentru a posta, într-un cadru restrâns, un fel de story-uri cu momentele zilei. 

„Imaginează-ți că prietenii tăi din online sunt toți, de fapt, prietenii tăi reali. Imaginează-ți că feed-ul tău nu va fi umplut cu persoane sau postări de care efectiv nu-ți pasă. Imaginează-ți că parcurgi momente cu adevărat semnificative pentru tine și că vezi exact ce alegi tu, nu ce are impresia algoritmul că ar trebui să-ți afișeze. Imaginează-ți că nu vei fi tratat ca un produs”, a scris, într-o postare pe blogul aplicației, Neeraj Arora

Dar, poate cel mai important, HalloApp se declară a fi o aplicație fără reclame, deci fără preluare de date personale sau de comportament online, așa cum știm prea bine că face Facebook-ul.

Interfața HalloApp este împărțită în patru pagini principale. Pe aplicație te așteaptă un feed de Home, unde vei regăsi postările prietenilor tăi, chaturi de grup, chaturi individuale și setări. Estetica sa generală este una minimalistă, deci cât se poate de intuitivă. Nu există algoritmi care sortează postările sau chaturile de grup.

Ce ar mai trebui să știi despre această aplicație nou lansată este că singurul mod în care poți crea legături cu oamenii apropiați este prin cunoașterea numărului lor de telefon, la fel ca pe WhatsApp, Telegram sau Signal. Mesajele din conversații sunt criptate, deci nu vor fi în niciun fel analizate pentru o targetare mai bună a reclamelor care îți sunt trimise pe alte aplicații de socializare. 

Ideea lansării unei aplicații de acest tip nu este una nouă, pentru că, de-a lungul timpului, au tot existat tentative de a crea o rețea socială destinată exclusiv comunicării între prieteni și nimic mai mult. Niciuna dintre aplicațiile de acest tip nu a rezistat, din păcate, până în prezent. Însă asta nu e neapărat o rețetă, pentru că investitorii platformei lansată de Arora și Donohue au mare încredere în noul proiect. 

Arora a fost directorul de afaceri al WhatsApp, până în 2018, și o figură cheie în negocierea acordului cu Facebook. Donohue a fost directorul de inginerie al WhatsApp timp de aproape nouă ani, înainte de a părăsi compania, în 2019. Amândoi au lucrat la WhatsApp atât înainte, cât și după ce Facebook l-a cumpărat, cu 22 de miliarde de dolari

Cei doi nu sunt singurii care au părăsit WhatsApp din cauza direcției pe care aplicația urma să o ia, sub bagheta Facebook. Jan Koum și Brian Acton, co-fondatorii WhatsApp, au plecat din companie din cauza dezacordurilor cu privire la planurile de a genera bani din WhatsApp prin reclame. Acton, care finanțează acum aplicația criptată de mesaje Signal, a scris pe Twitter „#deletefacebook” în timpul scandalului Cambridge Analytica de acum câțiva ani. WhatsApp încă nu a fost invadat de reclame, dar Facebook a făcut recent o presiune pentru a determina companiile să vândă bunuri și să interacționeze cu clienții din aplicație. Încă nu am văzut această abordare în România, dar mai mult ca sigur se va întâmpla și la noi.

Până atunci, alternativele la WhatsApp sunt la îndemâna ta. Dacă vrei să încerci aplicația HalloApp de pe iPhone, o poți descărca de aici, iar dacă ai un telefon Android, o poți downloada de aici

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!