Formatare baterie - ce este și cum se face?

Formatare baterie - ce este și cum se face?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 23.07.2021

Probabil ai auzit cel puțin o dată despre ideea de formatare a bateriei unui telefon. Despre ce este formatarea bateriei, cum se face, dar mai ales dacă mai are sens să o faci atunci când vorbim de smartphone-uri de ultimă generație îți vom explica în acest material. 

Iată ce informații ți-am pregătit mai jos:

Ce înseamnă formatarea bateriei?

Atunci când vorbim de formatarea bateriei la telefon (pentru că se putea face și la tablete, laptopuri sau alte dispozitive) ne referim la o calibrare a bateriei

Pentru a înțelege cum se face calibrarea bateriei, trebuie, mai întâi, să cunoști câteva elemente de bază legate de cum funcționează o baterie de telefon

Fiecare baterie are un cip, care trimite un semnal ce va indica nivelul real al bateriei unui telefon la momentul verificării. Acest informație este automat trimisă către ecranul telefonului tău, prin procesorul dispozitivului. 

Elementul chimic al bateriei (litiu sau nichel) este cel care „stochează” energia. Am pus acest termen între ghilimele pentru că, efectiv, curentul nu se stochează în acumulator, însă vom folosi acest termen general acceptat, deși procesul din spatele său e mult mai complex de atât.

Cipul încearcă să citească cât din această energie a acumulat bateria. Pentru o citire cât mai exactă, cipul trebuie să „învețe” capacitatea bateriei. Dacă bateria se descarcă complet la 0% și apoi se încarcă complet la 100% cipul va ști care este capacitatea acumulatorului.

Cu cât folosești mai mult un telefon, cu atât bateria acestuia se va descărca și se va reîncărca în mai multe puncte. Acest proces va determina cipul să „rateze” citirea exactă a energiei care se mai află în acumulator. 

Formatarea bateriei sau recalibrarea acesteia ar reprezenta, așadar, o „resetare” a felului în care cipul și capacitatea chimică a acumulatorului comunică.

Cum formatezi o baterie?

Formatarea bateriei sau calibrarea acesteia reprezintă o sarcină simplă. Indiferent despre ce model de telefon vorbim, formatarea acumulatorului acestuia va fi, practic, un ciclu complet de încărcare. 

Lasă telefonul să ajungă la 0% baterie. Odată ce telefonul s-a închis, repornește-l, pentru ca dispozitivul să se închidă, din nou. Fără să-l repornești, pune-l la încărcat și lasă-l să ajungă la 100%. 

După ce telefonul s-a reîncărcat complet, poți decupla cablul și poți reporni dispozitivul. În cazul în care acum pe ecran apare un procent mai mic de baterie, pune-l din nou la încărcat, până se atinge valoarea de 100% a bateriei. 

Acest ciclu de golire completă, urmată de o reîncărcare full, va permite cipului care transmite procesorului care este valoarea acumulatorului să își calibreze citirile în ceea ce privește ciclul de încărcare a bateriei.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Formatare baterie iPhone

Dacă iPhone-ul arată că bateria este departe de a se descărca, iar apoi se închide din senin, poți încerca să îi formatezi acumulatorul. 

Înainte de a începe procesul de calibrare a bateriei, trebuie să urmezi câțiva pași, pentru a lăsa acumulatorul cu cât mai puține sarcini.

  • dacă ai făcută setarea de consum redus de energie, anuleaz-o; o poți reactiva mai târziu;
  • dezactivează GPS-ul (Setări - Confidențialitate - Servicii de localizare), dar nu uita să revii la această setare după încheierea procesului de formatare a bateriei la iPhone;
  • redu luminozitatea ecranului (Setări - Afișaj și luminozitate - glisează până la stânga);
  • dezactivează actualizările automate (Setări - iTunes și App Store - închide actualizările din butonul aferent).

Acum telefonul tău e pregătit pentru a-i fi formatată bateria. Iată pașii prin care poți face asta:

Pasul 1 - lasă telefonul să se descarce total.

Pasul 2 - așteaptă aproximativ trei ore.

Pasul 3 - lasă-l să se reîncarce la maximum, dar nu-l scoate de la încărcat nici după ce a atins 100%. E important să folosești un încărcător original.

Pasul 4 - așteaptă până telefonul se descarcă din nou complet și lasă să mai treacă încă trei ore. 

Pasul 5 - pune-l iar la încărcat și lasă-l puțin după ce a ajuns la 100%.

Nu uita să reactivezi serviciile și funcțiile pe care anterior le-ai dezactivat. În mod normal, bateria iPhone-ului tău ar trebui să fie acum recalibrată.

Formatare baterie Samsung

Diferențe prea mari între o formatare de baterie la Samsung și o recalibrare a acesteia în cazul unui iPhone nu există. Iată care e procesul pe care ar trebui să îl parcurgi pentru a formata bateria unui Samsung:

Pasul 1 - folosește telefonul până când bateria acestuia „moare” complet. 

Pasul 2 - repornește telefonul și așteaptă până când acesta se va închide din nou.

Pasul 3 - repetă pasul de mai sus de câteva ori, până când telefonul nu va mai reacționa în niciun fel.

Pasul 4 - conectează telefonul scurs complet de energie la un încărcător original și lasă-l până când vezi că s-a încărcat la 100%. Nu scoate încărcătorul, ci mai lasă-l așa pentru câteva ore.

Pasul 5 - reia utilizarea obișnuită a telefonului tău, care acum ar trebui să aibă bateria recalibrată.

Bateria externă trebuie formatată?

Răspunsul scurt la această întrebare este NU, bateria externă nu trebuie formatată. În schimb, dacă vrei să prelungești durata de viață a acesteia, poți urma sfaturile de mai jos:

  • nu lăsa acumulatorul extern în soare sau la temperaturi extreme;
  • atunci când o reîncarci, nu o uita cu cablul conectat;
  • chiar dacă nu folosești bateria externă pentru o perioadă lungă de timp, amintește-ți să o mai pui la încărcat, măcar până la jumătate.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Formatarea bateriei mai are sens la telefoanele noi?

Formatarea bateriei este o rămășiță a bateriilor mai vechi de telefon, care aveau la bază nichelul, în combinație cu cadmiu. 

Până acum câțiva ani, telefoanele noastre, dar și laptopurile, funcționau cu baterii pe bază de nichel. Lucrurile au evoluat, iar astăzi ne putem bucura de dispozitive cu acumulatori din Litiu-ion (Li-ion) sau Litiu-polimer (Li-po). 

Orice aplicație sau soft care promite să-ți îmbunătățească sănătatea sau durata de viață a bateriei telefonului nu va avea nicio valoare reală. Altfel spus, acestea sunt doar mituri. O baterie de telefon, odată epuizată în urma utilizării frecvente a smartphone-ului, deci a reîncărcărilor repetate, trebuie schimbată, la un moment dat. Desigur, această operațiune poate fi făcută doar într-un service autorizat, nicidecum nu te poți ocupa singur de schimbarea acumulatorului. 

Dacă bateria telefonului tău se descarcă mult prea repede, chiar dacă o reîncarci la 100%, fie o schimbi, fie îți iei un alt telefon. Suntem siguri că vei găsi un smartphone care se va încadra în bugetul tău, așa că aruncă-ți un ochi pe ofertele Flip.ro și bucură-te, din nou, de un telefon care nu te condiționează să ții mereu aproape un încărcător sau o baterie externă.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!