E posibil ca, în curând, deschiderea unui cont de social media să fie condiționată de înregistrarea unui act de identitate pe platformele Facebook, Instagram, TikTok și așa mai departe.
Sau cel puțin așa cere o petiție lansată în UK care a strâns până acum aproape 700.000 de semnături. Petiția, care urmează să fie dezbătută în parlamentul englez, are o poveste cel puțin interesantă.
În luna aprilie a acestui an, Katie Price, personalitate media, model și femeie de afaceri din Marea Britanie, a lansat în online ideea că nimeni nu ar trebui să se poată ascunde în spatele unui cont fals de social media, de unde să lanseze injurii sau amenințări la adresa altor persoane.
Femeia, mamă a unui copil cu dizabilități, spunea că fiul ei este constant abuzat verbal pe canalele de social media și că făptașii nu pot fi pedepsiți, pentru că nu pot fi identificați de autorități doar de pe urma unui cont fals de Instagram sau Tweeter. Așa că a decis să ceară oamenilor legii ca autentificarea pe rețelele sociale să se facă prin intermediul unui act de identitate. În cazul minorilor, aceștia ar trebui asistați de un tutore la crearea conturilor, care să poată oferi, în locul lor, o copie după o carte de identitate.
La vremea lansării sale, petiția a adunat câteva sute de semnături, însă nu suficiente pentru a fi luată în considerare. Lucrurile aveau, însă, să se schimbe dramatic.
După finala Euro 2020, pe care echipa de fotbal a Angliei a pierdut-o, jucătorii Marcus Rashford, Bukayo Saka și Jadon Sancho și-au găsit inboxurile conturilor de social media pline de mesaje amenințătoare și rasiste.
Federația Engleză de Fotbal a decis să ia atitudine, anunțând pe Twitter că va face tot ce îi stă în putință pentru a opri astfel de atitudini.
Acela a fost și momentul în care petiția lansată de Katie Price a prins aripi. La momentul scrierii acestui material, peste 682.000 de persoane au semnat că sunt de acord cu obligativitatea de a arăta un act de identitate la crearea unui cont de social media, indiferent de platforma despre care vorbim.
Dacă parlamentul englez va hotărî să voteze această propunere ca fiind lege, cu siguranță ideea se va extinde și în alte state ale lumii, deci și în România. De asemenea, prezentarea unui act de identitate poate fi pretinsă și pentru conturile deja deschise pe rețelele de socializare, dacă cei care le dețin vor să le mai păstreze.
Această decizie uriașă ar putea „scuti” internetul de o mulțime de conturi false sau profiluri de la care pleacă o mulțime de amenințări, injurii sau informații false.
Tu ești de acord cu această idee? Lasă-ne părerea ta într-un comentariu, mai jos. 👇