Facebook anunță că va lansa o nouă funcție care va permite anumitor utilizatori să devină experți în grupurile din care fac parte.
"După acceptarea acestui rol, experții grupului vor primi o insignă (un badge) care va sta în dreptul numelui lor în grup, ceea ce va ușura procesul de identificare a postărilor informative și a comentariilor de la experți desemnați", au spus reprezentanții rețelei de socializare.
De asemenea, aceștia au precizat că depinde de administratorii unui grup Facebook să stabilească cine primește badge-ul de expert. Administratorii pot alege, de asemenea, să elimine „acreditările” în orice moment.
Deși Facebook a tot încercat în ultimele luni să mai elimine dintre grupurile și paginile care dezinformau sau instigau la ură, prin schimbarea algoritmilor care le-ar fi „împins” în prin plan pe rețeaua de socializare, platforma rămâne una cu o reputație proastă în ceea ce privește felul în care este permis știrilor false să circule.
Totuși, mingea este acum în terenul administratorilor de grupuri responsabili, care vor avea la îndemână un instrument foarte important pentru a evidenția experții dintr-o comunitate online. Mai mult decât atât, cei care au înregistrat mai mult de trei încălcări ale standardelor comunitare pe Facebook în ultimele 90 de zile sau mai mult de două încălcări ale regulilor dintr-un grup în ultimele 90 de zile nu vor putea fi desemnați „experți”.
Iată cum va arăta badge-ul de expert pe Facebook:
Intenția platformei este una foarte bună, pe care și noi o salutăm. Totuși, aplicabilitatea acestei măsuri prin care se dorește reducerea știrilor false este, deocamdată, una stângace.
De ce spunem asta? Pentru că, aparent, tot membrii grupului, respectiv administratorii acestuia, vor fi cei care vor acorda această „certificare” reprezentanților unui anumit domeniu.
Concret, dacă pe un grup de Facebook unde se discută despre leacuri naturiste pentru anumite afecțiuni unul dintre membri este „decorat” ca fiind expert, asta nu va opri în niciun fel derularea părerilor neavizate, total paralele cu medicina și tratamentele care aduc, cu adevărat, rezultate. Să nu mai vorbim despre grupurile pe care se fac dezbateri politice prost documentate sau despre cele în care teorii ale conspirației de tot felul sunt lansate cu o prea mare lejeritate.
Ție cum ți se pare această măsură prin care Facebook încearcă să se curețe de știri false și instigatori? Crezi că va avea succes?