Ai tot auzit de M1 și M2, însă nu reușești să-ți dai seama exact care este diferența dintre cele două? În acest material dorim să-ți clarificăm orice nelămurire, dar și să îți povestim puțin despre M3, cel mai performant cip Apple de până acum.
Atunci când Apple a lansat cipul M1 în anul 2020, a fost prima schimbare majoră în arhitectura Mac de la trecerea de la PowerPC la Intel în 2006. De asemenea, a marcat prima dată când Apple a folosit propriul său cip de silicon într-un Macbook, după ce anterior folosea cipuri de la Intel, Motorola și IBM.
După introducerea M1, Apple a lansat și următoarea generație, M2. Aflăm împreună care este diferența între M1 și M2.
Ce sunt cipurile M1 și M2?
M1 și M2 sunt sisteme pe un cip (SoC) proiectate de Apple. Acestea sunt bazate pe arhitectura ARM (Advanced RISC Machine) și fabricate de TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) folosind procesul de fabricație pe cinci nanometri. M2, lansat în 2022, este, practic, un M1 mai evoluat. În prezent, există patru versiuni ale M1 (M1, M1 Pro, M1 Max și M1 Ultra) și trei versiuni ale M2 (M2, M2 Pro și M2 Max).
Cipurile nu sunt folosite, așa cum poate te-ai fi așteptat, doar pe Mac, ci și în gama de iPad-uri Apple, înlocuind cipurile din seria A care erau folosite anterior atât în iPhone, cât și în iPad. Suportul pentru iPadOS și macOS și similaritatea cu cipurile din seria A pe care rulează iOS au legat și mai strâns cele trei dispozitive principale Apple, permițând aceleași funcționalități să apară în aplicațiile de pe toate cele trei platforme.
M1 vs M2
Așa cum este ușor de intuit, performanța este principala diferență între cipurile M1 și M2. De exemplu, CPU-ul M2 este cu 18% mai rapid decât M1, GPU-ul este cu 35% mai rapid, iar motorul neural este cu 40% mai rapid. Există și alte îmbunătățiri. De exemplu, M2 suportă până la 24 GB de memorie unificată, în timp ce M1 suportă doar 16 GB. M2 folosește mai puțină energie la niveluri de performanță mai ridicate (ceea ce înseamnă că nu se încălzește la fel de mult).
Cu toate că atât M1, cât și M2 utilizează procesul de fabricație pe cinci nanometri al TSMC (sau N5), procesul de fabricație utilizat pentru fabricarea M2 este o versiune îmbunătățită a N5, numită N5P. Principalul beneficiu al N5P față de N5 este că utilizează 20 de miliarde de tranzistori, cu 25% mai mult decât cei 16 miliarde folosiți de N5. Acesta este un factor cheie pentru multe dintre avantajele de performanță ale M2 în comparație cu M1.
M1 vs. M2: CPU
Nucleele CPU din M1 sunt aceleași cu cele din cipul A14 bionic utilizat în iPhone 12, în timp ce nucleele CPU din M2 sunt aceleași cu cele din cipul A15 bionic utilizat în iPhone 13. Aceste nuclee CPU, cunoscute sub numele de Avalanche și Blizzard în M2, oferă M2 un plus de performanță multithreaded de 18%, în comparație cu nucleele Firestorm și Icestorm din M1, conform Apple. Aceste afirmații au fost susținute de rezultate în teste efectuate de Geekbench, care au fost similare cu cele declarate de Apple.
O altă diferență esențială între nucleele CPU din M1 și M2 este dimensiunea cache-ului de nivel 2, 16MB în M2 față de 12 MB în M1. Cache-ul de nivel 2 stochează rezultatele calculelor, astfel încât acestea să nu fie stocate în RAM, ceea ce face accesul mai rapid.
M1 vs. M2: GPU
Performanța unității de procesare grafică (GPU) în calculatoarele moderne este la fel de importantă ca cea a CPU-ului, deoarece GPU-urile preiau o mare parte din sarcina de procesare a instrucțiunilor care anterior erau gestionate de CPU. În M2, există două nuclee GPU în plus față de M1, ceea ce, conform Apple, duce la o îmbunătățire a performanței (35% la putere maximă).
M1 vs. M2: Memoria unificată
Memoria unificată este alocată mai eficient decât RAM-ul tradițional și este conectată la CPU și GPU prin siliciu, mai degrabă decât printr-un cablu la o priză pe placa de bază. Acest lucru îmbunătățește rata de transfer și viteza de accesare a memoriei. M1 și M2 suportă configurații de memorie unificată de 8GB și 16GB, dar M2 suportă și 24GB. Controlerul de memorie din M2 are, de asemenea, o lățime de bandă maximă de 100GB/sec, comparativ cu 68,25GB/sec la M1.
M1 vs. M2: Motorul Neural
Motorul Neural al Apple a fost introdus pentru prima dată cu iPhone X și gestionează calculul pentru algoritmii de învățare automată și inteligență artificială. Acesta rulează calculele necesare pentru multe dintre noile funcții pe care Apple le-a adăugat în macOS în ultimii ani, cum ar fi căutarea de obiecte și repere în Fotografii, recunoașterea vocală, Live Text, Center Stage și funcții de realitate augmentată. Motorul Neural din M2 poate procesa până la 15,8 trilioane de operațiuni pe secundă, cu 40% mai mult decât M1.
Deci, M1 sau M2?
Dacă intenționezi să-ți folosești laptopul pentru email, navigare pe internet și scris sau editare foto, probabil nu vei observa mari diferențe între cele două. Dar merită să optezi pentru o variantă mai avansată dacă vrei să editezi videoclipuri. De asemenea, este important de menționat că puterea necesară pentru a rula aplicațiile fără probleme tinde să crească pe măsură ce noi versiuni sunt lansate.
Ce aduce în plus M3?
Apple a anunțat, la finalul lunii octombrie a anului trecut, lansarea cipurilor M3, M3 Pro și M3 Max, trei cipuri care includ tehnologii revoluționare ce oferă o performanță semnificativ îmbunătățită și aduc noi capabilități pentru Macbook-ul tău. Acestea sunt primele cipuri pentru calculatoare personale construite folosind tehnologia de procesare de 3 nanometri, lider în industrie, care permite integrarea unui număr mai mare de tranzistori într-un spațiu mai mic, îmbunătățind viteza și eficiența.
Familia de cipuri M3 include o unitate grafică (GPU) de generație următoare, care reprezintă cel mai mare salt înainte în arhitectura grafică a siliciului Apple. GPU-ul este mai rapid și mai eficient și introduce o nouă tehnologie numită Dynamic Caching, aducând pentru prima dată pe Mac funcții de redare noi, precum ray tracing accelerat hardware și mesh shading. Viteza de redare este acum de până la 2,5 ori mai rapidă decât la familia de cipuri M1. Nucleele de performanță ale CPU-ului și nucleele de eficiență sunt cu 30%, respectiv 50% mai rapide decât cele din M1, iar motorul neural este cu 60% mai rapid decât motorul neural din familia M1. De asemenea, un nou motor media include acum suport pentru decodare AV1, oferind experiențe video mai eficiente și de înaltă calitate de la serviciile de streaming.
Funcții GPU complet noi: Dynamic Caching, Mesh Shading și Ray Tracing accelerat hardware
GPU-ul de generație următoare din familia de cipuri M3 reprezintă cel mai mare avans tehnologic în arhitectura grafică a siliciului Apple. Acesta dispune de Dynamic Caching, care, spre deosebire de GPU-urile tradiționale, alocă utilizarea memoriei locale în timp real. Cu Dynamic Caching, doar cantitatea exactă de memorie necesară este utilizată pentru fiecare sarcină. Aceasta este o premieră în industrie, transparentă pentru dezvoltatori, și piatra de temelie a noii arhitecturi GPU. Aceasta crește dramatic utilizarea medie a GPU-ului, ceea ce îmbunătățește semnificativ performanța pentru cele mai solicitante aplicații profesionale și jocuri.
Odată cu familia de cipuri M3, Ray Tracing-ul accelerat hardware ajunge pentru prima dată pe Mac. Ray Tracing-ul modelează proprietățile luminii în interacțiunea cu o scenă, permițând aplicațiilor să creeze imagini extrem de realiste și precise. Aceasta, împreună cu noua arhitectură grafică, permite aplicațiilor profesionale să ofere viteze de până la 2,5 ori mai mari decât familia de cipuri M1. Dezvoltatorii de jocuri pot utiliza Ray Tracing-ul pentru umbre și reflexii mai precise, creând medii extrem de captivante. În plus, noul GPU aduce și mesh shading accelerat hardware pe Mac, oferind o capacitate și eficiență mai mare în procesarea geometriei și permițând scene mai complexe din punct de vedere vizual în jocuri și aplicații grafice intensive. Această arhitectură revoluționară a GPU-ului permite toate aceste îmbunătățiri și funcții, menținând în același timp legendarul nivel de eficiență energetică al siliciului Apple. De fapt, GPU-ul M3 poate oferi aceeași performanță ca M1 utilizând aproape jumătate din putere și până la 65% mai multă performanță la puterea maximă.
Un CPU mai rapid și mai eficient
CPU-ul de generație următoare din M3, M3 Pro și M3 Max include îmbunătățiri arhitecturale pentru nucleele de performanță și eficiență. Nucleele de performanță sunt cu până la 30% mai rapide decât cele din familia M1, astfel încât sarcini precum compilarea și testarea a milioane de linii de cod în Xcode sunt chiar mai rapide, iar muzicienii pot folosi sute de piste audio, pluginuri și instrumente virtuale în Logic Pro. Nucleele de eficiență sunt cu până la 50% mai rapide decât nucleele de eficiență din M1, astfel încât sarcinile zilnice sunt mai rapide ca niciodată, permițând în același timp sistemului să maximizeze durata de viață a bateriei. Împreună, aceste nuclee creează un CPU care oferă aceeași performanță multithreaded ca M1 utilizând doar jumătate din putere și până la 35% mai multă performanță la puterea maximă.
Motoare personalizate pentru AI și video
M3, M3 Pro și M3 Max includ și un motor neural îmbunătățit pentru accelerarea modelelor puternice de învățare automată (ML). Motorul neural este cu până la 60% mai rapid decât în familia de cipuri M1, făcând fluxurile de lucru AI/ML și mai rapide, păstrând în același timp datele pe dispozitiv pentru a proteja confidențialitatea. Instrumentele puternice de procesare a imaginilor bazate pe AI, cum ar fi reducerea zgomotului și super rezoluția în Topaz, devin și mai rapide. Detectarea editării scenelor în Adobe Premiere și Smart Conform în Final Cut Pro beneficiază, de asemenea, de un impuls de performanță.
Toate cele trei cipuri din familia M3 dispun de un motor media avansat, oferind accelerare hardware pentru cele mai populare codecuri video, inclusiv H.264, HEVC, ProRes și ProRes RAW. Și pentru prima dată, motorul media suportă decodarea AV1, permițând redarea eficientă a serviciilor de streaming pentru a extinde și mai mult durata de viață a bateriei.
Mai bun pentru mediu
Performanța eficientă din punct de vedere energetic a cipurilor M3, M3 Pro și M3 Max ajută noile MacBook Pro și iMac să îndeplinească standardele înalte ale Apple privind eficiența energetică și permite MacBook Pro să obțină cea mai lungă durată de viață a bateriei dintr-un Mac — până la 22 de ore.
În final, alegerea este a ta și depinde în foarte mare măsură de nevoile tale de utilizare. Dacă mai ai curiozități legate de cipurile Apple, lasă-ne un comentariu, iar noi vom face tot posibilul să-ți răspundem în cel mai scurt timp.