Cum se curăță corect căștile și de ce e musai să faci asta cât mai des?

Cum se curăță corect căștile și de ce e musai să faci asta cât mai des?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 13.04.2021

Folosim căștile pentru a asculta muzică, pentru a vorbi la telefon handsfree sau pur și simplu pentru a ne putea concentra mai bine când în jurul nostru e prea mult zgomot. In-ear, on-ear sau over-ear, căștile sunt, probabil, cel mai des utilizat accesoriu, mai ales în această perioadă, când cei mai mulți dintre noi lucrează de acasă.

Despre cât de importantă este curățarea acestora, dar și care sunt cele mai eficiente metode prin care îți poți păstra căștile igienizate, îți vom explica în rândurile de mai jos.

De ce trebuie să cureți constant căștile?

Există două motive pentru care ar trebui să-ți cureți căștile cât mai des posibil. 

Primul și, zicem noi, cel mai important dintre acestea este pentru a-ți păstra sănătatea urechilor intactă. Indiferent dacă preferi căștile in-ear sau pe cele care îți acoperă urechile, acestea pot aduna bacterii, praf sau transpirație chiar și după o singură utilizare, mai cu seamă dacă obișnuiești să le iei cu tine la alergat sau la sală.

În plus, simpla ajustare a căștilor cu mâinile neigienizate ar putea transfera de pe palme microbi, stafilococi sau bacterii către urechile tale. O creștere excesivă a acestor microorganisme ar putea provoca o infecție a urechii, pe care o poți evita prin simpla curățare a căștilor. 

Al doilea motiv pentru care ar trebui să-ți păstrezi căștile curate este că acest obicei sănătos le-ar putea prelungi viața. În caz contrar, cerumenul și transpirația ar putea bloca difuzorul, rezultatul fiind o pereche de căști care își pierde din volum și din claritatea sunetului. 

Cum se curăță căștile over-ear?

Înainte de a începe curățarea căștilor over-ear, observă care părți ale acestora pot fi detașate și îndepărtează-le. Dacă perechea de căști pe care o folosești este „dintr-o bucată”, fii cât mai gentil atunci când începi igienizarea acesteia.

De asemenea, îți sugerăm să cauți indicațiile producătorului în ceea ce privește metoda cea mai sigură de a curăța căștile pe care le folosești. Apple, Beats și Bose sunt doar câteva dintre mărcile care oferă instrucțiuni de curățare de bază. Dacă nu ai păstrat cutia și instrucțiunile de utilizare ale căștilor, caută aceste indicații online sau folosește sfaturile noastre de mai jos. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

De ce ai nevoie pentru a curăța căștile over-ear?

  • o cârpă moale umedă
  • alcool izopropilic cu o concentrație minimă de 70%
  • un prosop de hârtie sau șervețele uscate

Pentru a fi sigur că nu vei deteriora căștile, în cazul în care materialul din care sunt fabricate este unul sensibil, fă un test pe o zonă mai mică, înainte să începi curățarea lor în totalitate.

  1. folosește cârpa moale ușor umedă să ștergi orice posibilă murdărie blocată atât în interiorul căștilor, cât și la suprafața acesteia;
  2. toarnă puțin alcool izopropilic pe un prosop de hârtie sau pe un șervețel și curăță cu atenție atât interiorul căștilor, cât și exteriorul acestora;
  3. dacă folosești căști cu microfon, nu ignora această zonă, la fel de vulnerabilă în fața microorganismelor;
  4. cu un șervețel uscat, șterge bine întreaga suprafață a căștilor.

Cum se curăță căștile in-ear?

Fără îndoială, căștile in-ear, adică cele intraauriculare, sunt mult mai puțin igienice față de cele care îți acoperă toată urechea. Motivul e lesne de înțeles - căștile in-ear intră suficient de adânc în canalul urechii cât să poată grăbi o nefericită infecție a acesteia. 

În plus, căștile in-ear creează un sigiliu al urechii atunci când sunt purtate. Asta înseamnă că, în timp ce tu te bucuri de cel mai bun sunet, bacteriile și celelalte microorganisme își fac de cap.

De ce ai nevoie pentru a curăța căștile in-ear?

  • o cârpă moale umedă
  • alcool izopropilic cu o concentrație minimă de 70%
  • un prosop de hârtie sau șervețele uscate
  • o periuță de dinți cu peri moi
  • apă caldă și săpun (pentru partea de silicon sau spumă)

Dacă folosești căști in-ear cu capete din silicon sau spumă cu memorie detașabile, îndepărtează-le și spală-le separat cu apă caldă și săpun. Lasă-le, mai apoi, să se usuce natural, eventual pe un prosop uscat, în aer liber.

  1. șterge întreaga suprafață a căștilor cu o cârpă moale umedă;
  2. îndepărtează murdăria de la exterior, cerumenul sau murdăria blocată cu ajutorul periuței de dinți înmuiată în alcool izopropilic;
  3. insistă în zona plasei difuzoarelor, acolo unde murdăria se strânge cel mai mult;
  4. continuă cu igienizarea căștilor in-ear pe toată suprafața acestora, inclusiv pe cabluri;
  5. lasă alcoolul izopropilic să se evapore complet sau grăbește procesul cu ajutorul unor șervețele uscate, dar nu le folosi decât la exteriorul căștilor.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cum se curăță carcasa căștilor wireless?

Unele căști fără fir in-ear vin cu case-uri de încărcare, dar dacă folosești o pereche de Apple AirPods sau Galaxy Buds de la Samsung știi deja asta. 

Pentru a curăța aceste carcase de căști, o periuță moale de dinți și puțin alcool izopropilic cu concentrație de 70% sau mai mare vor fi suficiente. Cu ajutorul acestora, poți îndepărta orice urmă de murdărie de pe suprafața carcasei, chiar și pe cea din locurile mai puțin accesibile, cum ar putea fi balamalele case-ului. 

Nu uita că poți trece căștile la capitolul accesorii personale. Cu alte cuvinte, nu te sfătuim să le împarți cu nimeni, pentru că asta ar însemna să îți expui urechile în fața unor bacterii noi, care îți pot provoca probleme de sănătate. 

Acum, că ai aflat cum se curăță corect căștile, te poți întoarce la playlistul tău favorit! 

Tu ce tip de căști folosești? Scrie-ne într-un comentariu, suntem curioși ce model preferi!

surse foto: shutterstock.com

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!