Rămâi fără baterie la telefon tocmai când ai cea mai mare nevoie de el? Stai mai mult plecat și nu ai întotdeauna o priză la îndemână? Te pregătești de o escapadă cu cortul și nu ai acces la nicio sursă de curent prin camping? Înseamnă că ți-ar prinde bine o baterie externă care să-ți asigure energia de care telefonul tău are nevoie pentru a funcționa.
Despre cum alegi cea mai bună baterie externă, dar și care sunt cele mai reprezentative mărci de acumulatori externi pentru telefoanele mobile, îți vom spune în acest material.
Criterii de care să ții cont atunci când alegi cea mai bună baterie externă pentru tine
Capacitatea bateriei externe
Probabil cel mai important factor pe care ar trebui să-l iei în considerare atunci când alegi o baterie externă este capacitatea de stocare a acesteia. Acumulatorii externi pot varia foarte mult în ceea ce privește puterea lor de a reîncărca până la 100% un anumit dispozitiv, până la epuizarea rezervelor sale.
Așadar, atunci când călătorești sau pur și simplu îți petreci cea mai mare parte a timpului departe de casă sau de birou, e important să apelezi la o baterie externă cu o capacitate mare. Aceasta este măsurată în miliamperi oră (mAh) și este inscripționată pe una sau mai multe părți ale bateriei.
Desigur, nevoile tale vor dicta capacitatea acumulatorului extern cel mai potrivit pentru tine, însă, în general, poți afla care e cea mai bună baterie externă pentru telefonul tău înmulțind capacitatea bateriei smartphone-ului tău cu 3 sau 4. Altfel spus, un acumulator extern bun pentru tine este acela care îți va permite o reîncărcare completă a dispozitivului de trei sau de patru ori.
De exemplu, bateria unui iPhone 11 Pro este de 3046 mAh. Asta înseamnă că, pentru a putea folosi telefonul fără grija că vei rămâne fără energie, vei avea nevoie de o baterie externă de cel puțin 10.000 mAh.
Totodată, e bine să știi și ce dispozitive vei vrea să încarci cu ajutorul bateriei externe pe care ai pus ochii. Dacă iei cu tine și laptopul, de pildă, nu te aștepta ca o baterie de 10.000 mAh să-ți fie suficientă nici măcar pentru o zi.
Ține cont, însă, de faptul că o baterie externă nu va reuși de fiecare dată să-ți ofere trei sau mai multe cicluri de încărcare complete, chiar dacă aceasta va avea o capacitate mare. Anumiți factori externi, cum ar putea fi temperaturile extreme, pot reduce din energia stocată efectiv în acumulatorul pe care te bazezi că-ți va reîncărca telefonul.
În mod normal, pentru a nu te trezi cu surprize neplăcute, e bine să elimini aproximativ 25% din capacitatea nominală a bateriei externe pentru a obține capacitatea reală a acesteia. Cu alte cuvinte, ar fi indicat să nu ai așteptări prea mari de la acumulatorul extern, ci să scazi o încărcare pe care o programasei din numărul celor „promise” de baterie.
De asemenea, capacitatea unei baterii externe poate scădea dacă nu o folosești pentru o perioadă mai lungă de timp. Fenomenul poartă numele de auto-descărcare și are loc atunci când lași acumulatorul uitat într-un sertar.
Greutatea bateriei externe
La fel de importantă poate fi și greutatea unei baterii externe, mai ales dacă preferi să călătorești sau să te deplasezi prin oraș cu cât mai puține bagaje după tine. Suntem siguri că n-ai vrea să cari după tine un acumulator greoi, care mai tare să te încurce decât să te ajute.
Vestea nu tocmai bună este că greutatea bateriilor externe crește direct proporțional cu capacitatea acestora. Cu alte cuvinte, o baterie de 10.000 mAh va fi mai ușoară decât una de 20.000 mAh. Greutatea rezonabilă pentru un acumulator extern nu ar trebui să depășească 300 de grame, pentru a-l putea lua cu tine peste tot, fără a-l considera un inconvenient.
Totuși, dacă experiența pe care te pregătești să o ai departe de casă impune și utilizarea unui laptop, concomitent cu cea a unui telefon, e bine să ai la dispoziție mai mult „curent” pentru dispozitivele tale, așadar va trebui să faci un mic compromis la capitolul greutate.
Mărimea bateriei externe
Sigur că o baterie externă mai mică își va găsi mai ușor locul în trollerul de vacanță, în poșetă sau chiar în buzunarele de la pantalonii pe care alegi să îi porți. Dar și aici există posibilitatea de a fi nevoit să optezi pentru un acumulator cu o capacitate mai mică, dar o mărime mai compactă.
Regula generală aici este că mai mic înseamnă mai bine, atâta timp cât capacitatea acestuia este suficientă pentru nevoile tale.
Designul bateriei externe
Nu putem ignora nici forma pe care o are bateria externă, atunci când o căutăm pe cea mai bună dintre toate. Majoritatea acumulatorilor de acest tip au formă dreptunghiulară (de fapt, mai bine zis, paralelipipedică), dar nu e exclus să dai peste baterii externe cilindrice sau cubice.
În plus, unele sunt cu margini rotunjite, în vreme ce altele prezintă unghiuri și margini drepte. Dar alegerea celei mai bune baterii externe în funcție de forma acesteia ține exclusiv de propriile gusturi.
Probabil că estetica va conta cel mai mult pentru majoritatea dintre noi la acest capitol, deși nu putem exclude din discuție alegerea unei baterii externe în funcție de culoarea preferată.
E bine să ții cont, totuși, de faptul că suprafețele lucioase și lustruite sunt mai vulnerabile în fața zgârieturilor decât cele mate, iar amprentele se pot observa mult mai ușor pe primele dintre acestea. La fel de expuse în fața deteriorării sunt și suprafețele deschise la culoare, spre deosebire de cele negre. Așadar, îți sugerăm să optezi pentru o baterie externă neagră mată, care va arăta și după luni bune de utilizare ca în prima zi.
Marca bateriei externe
Pentru a fi sigur că dai banii pe un produs care îți va fi de folos mult timp de acum înainte, te sfătuim să apelezi la brandurile cunoscute pentru produsele lor de calitate. Vorbim despre Anker, RAVPower, Asus, Lenovo, Samsung și Xiaomi.
Desigur, vei putea fi tentat să te orientezi și către bateriile externe no-name, mai cu seamă că acestea pot fi cu mult mai ieftine decât cele vândute de branduri consacrate în domeniul tehnologiei. Nu te sfătuim să faci asta, pentru că s-ar putea să-ți irosești banii pe un produs de proastă calitate, care nu doar că nu va încărca eficient bateria telefonului tău, dar îi va putea afecta propriul acumulator.
E foarte posibil să întâlnești și oferte de baterii externe cu 50.000 mAh sau chiar 100.000 mAh foarte ieftine, de care îți sugerăm să fugi. În spatele acestui produs stă un acumulator contrafăcut de care nu vei reuși să te folosești eficient.
Numărul de porturi al bateriei externe
Numărul și tipul de porturi pe care le are un acumulator reprezintă un alt factor de luat în considerare atunci când cauți cea mai bună baterie externă. Cele mai multe dintre bateriile externe au un singur port de încărcare, însă acestea sunt potrivite dacă ai nevoie să-ți reîncarci doar telefonul mobil.
Dacă obișnuiești să încarci și laptopul de la acumulatorul extern, poate ar fi bine să te orientezi către bateriile care oferă mai mult de un port de încărcare.
Pentru intrare, majoritatea bateriilor externe au un port micro-USB. Poți găsi, de asemenea, porturi de intrare de tip USB-C pe unele acumulatoare. Rămâne la latitudinea ta pentru care dintre acestea vei opta, în funcție de telefonul pe care îl folosești.
Cea mai bună baterie externă în 2021
Nu ne-am putut hotărî care baterie externă e cea mai bună de pe piață, așa că am adunat pentru tine 18 sugestii dintre care ai putea alege:
- Anker PowerCore 20100
- MAXOAK 50,000mAh
- RAVPower 20000mAh PD 3.0
- Anker PowerCore II 10,000mAh
- AUKEY 20,000mAh
- Omni 20 USB-C
- iMuto 20,000mAh
- RAVPower 6700mAh
- Huawei SuperCharge
- A+Quick Charge
- Samsung Wireless
- ASUS ZenPower
- Trust Primo
- ADATA P20000D
- Tellur PBC2
- Romoss OEM Solo 5
- E-Boda Power 330
- Xiaomi Redmi
Tu folosești o baterie externă pentru telefonul sau laptopul tău?
___
sursa foto: shutterstock.com