Cu toții avem zile atât de pline în care parcă nu reușim să ne ducem la capăt task-urile. În zilele în care lucrăm cu fișiere complexe, poate fi anevoios să căutăm prin meniul aplicației modificările pe care vrem să le operăm. Atunci când facem acest tip de activitate aproape în fiecare zi, pierdem mult timp căutând prin aplicații, iar eficiența muncii noastre scade. Soluția e una destul de simplă. Ar trebui să folosim mai mult combinații de taste care să ne ajute să avem un flux de lucru fluid, fără întreruperi.
Comenzile rapide de la tastatură sunt de mare ajutor în special atunci când ești în criză de timp. Mai mult, odată învățate, le vei folosi la fiecare deschidere a unui fișier pe laptopul tău.
Folosirea unor combinații de taste pe laptop este o modalitate simplă de a-ți îmbunătăți experiența de utilizare. Indiferent de motivul pentru care ai nevoie de ele, ca student, profesionist sau utilizator ocazional, aceste combinații de taste te pot ajuta să lucrezi mult mai eficient și să menții un flux de lucru echilibrat. Fă-le loc în rutina ta și bucură-te de o creștere considerabilă a productivității!
Înțelegerea și folosirea anumitor combinații de taste pot îmbunătăți în mare măsură productivitatea și pot eficientiza sarcinile de lucru. Motivele pentru care ar trebui să înveți cât mai multe combinații de taste sunt multiple. Le redăm mai jos.
De ce să folosești combinații de taste?
- Executarea rapidă a comenzilor
Nu mai ai nevoie să navighezi prin meniuri multiple sau să folosești mouse-ul de fiecare dată când dorești să operezi modificări. Spre exemplu, poți copia și lipi un text cu ajutorul comenzilor rapide în doar câteva secunde.
- Timp economisit
N-ai de ce să-ți îngreunezi fluxul de lucru prin utilizarea continuă a mouse-ului sau a touchpad-ului. Atunci când folosești combinații de taste te miști mult mai rapid și eficient.
- Multitasking eficient
Nu este întotdeauna ușor să lucrezi simultan pe mai multe fișiere. Cu ajutorul comenzilor rapide poți să schimbi accesul la diverse ferestre în doar câteva secunde, fără să te pierzi în detalii.
Combinatii de taste pe Macbook
Dacă până de curând ai fost obișnuit cu Windows și te simți puțin pierdut după ce ai făcut trecerea la MacBook, te înțelegem foarte bine. Poate te întrebi de ce nu merg unele taste pe laptop, însă n-ai de ce să-ți faci griji. Lucrurile stau puțin diferit pe macOS, iar folosirea scurtăturilor este intuitivă, astfel că suntem convinși că te vei obișnui ușor. Listăm mai jos câteva combinații de taste care să-ți vină în ajutor de fiecare dată când dorești să lucrezi mai rapid:
- Captură de ecran - Shift + Command + 3
- Captură parțială de ecran - Shift + Command + 4
- Selectează tot textul - Command + A
- Ascunde fereastra curentă - Command + H
- Minimizează fereastra curentă - Command + M
- Minimizează toate ferestrele - Option + Command + M
- Salvează - Command + S
- Printează - Command + P
- Copiază - Command + C
- Lipește - Command + V
- Deschide căutarea Spotlight - Command + Spațiu
- Deconectează-te - Shift + Command + Q
- Închide forțat aplicațiile - Option + Command + Escape
- Caută în document - Command + F
- Ascunde sau afișează dock-ul - Option + Command + D
Combinații de taste pe Windows
Indiferent dacă proiectul tău este în Word, Powerpoint sau pur și simplu vrei să trimiți un e-mail, Windows are combinații de taste care funcționează indiferent de fereastra pe care ai deschis-o. Pentru că este mult mai ușor să apeși pe câteva taste în loc să cauți acțiunea dorită prin meniu, îți lăsăm mai jos comenzile rapide care te ajută să-ți îndeplinești obiectivele mai rapid și fără bătaie de cap:
- Captură de ecran - Win + Print Screen
- Caută și înlocuiește - Control + H
- Copiază - Control + C
- Lipește - Control +V
- Copiază un text selectat - Control + C
- Anulează ultima acțiune - Control + Z
- Refă ultima acțiune - Control + Y
- Caută în document - Control + F
- Salvează documentul - Control + S
- Deschide meniul File - Alt + F
- Deschide meniul de editare - Alt + E
- Deschide meniul View - Alt +V
- Printează - Control + P
- Adaugă bookmark - Control + D
- Închide fereastra - Control W
Învățarea scurtăturilor
Acum că te-ai familiarizat cu cele mai multe dintre combinațiile de taste de bază, în funcție de complexitatea proiectelor tale, poți alege să te orientezi și către scurtături mai puțin cunoscute, special create pentru programele pe care le folosești.
Pentru că acestea pot fi mai lungi și mai greu de reținut, ține cont de câteva sfaturi pentru a le memora mai ușor:
- Începe cu combinații de taste de bază
Odată ce ai stăpânit comenzile rapide obișnuite, le folosești în mod natural și devin familiare, poți adăuga treptat noi combinații de taste de complexitate crescută. Nu te grăbi, pentru că este de preferat să fixezi bine noțiunile recent învățate, versus să memorezi atât de multe formule într-un timp scurt.
- Folosește-te de memoria vizuală
Cel mai bun început ar fi să printezi combinațiile de taste de mai sus și să le afișezi într-un loc vizibil, în spațiul în care lucrezi. Dacă te ajută mai mult formatul, o altă opțiune bună o reprezintă și notițele adezive. Dacă nu ești deloc pasionat de imprimarea pe hârtie, poți pune scurtăturile în Notes, direct pe smartphone-ul tău.
- Personalizează-ți combinațiile de taste
Dacă preferi mereu să faci lucrurile altfel, ai ocazia și în cazul comenzilor rapide. Cele mai multe dintre programele disponibile te lasă să-ți creezi propriile scurtături. În Windows poți personaliza comenzile rapide din setări. În cazul macOS poți modifica scurtăturile din Preferințe de Sistem, la subsecțiunea Tastatură. În acest fel muncești rapid și ai un flux de lucru intuitiv.
- Profită de instrumente de învățare a scurtăturilor
Învățarea interactivă este, cu siguranță, cea mai bună formă de memorare a informațiilor. Apelează la aplicații precum CheatSheet sau ShortcutFoo, care te ajută să repeți combinațiile de taste într-un mod mai plăcut și consolidează ceea ce înveți prin repetare.
- Învață pas cu pas
Nu este cazul să te grăbești să înveți toate combinațiile în același timp. Fă-le loc treptat în task-urile tale de zi cu zi. Folosește o comandă rapidă în mod constant până ajungi să te obișnuiești cu ea.
Tu câte combinații de taste cunoști? Lasă-ne într-un comentariu comenzile tale rapide preferate.